Patates Kızartması Kaç Kalori?

- 16:30
Tüm menülerin yanında gelen azıcık patates kızartması gözümüze ne kadar da güzel görünür değil mi? Çok da masum gibi sanki baksanıza azıcık, birazcık patates kızartmasından da ne zarar gelir ki diye düşünebilirsiniz. İsterseniz bu kadar masum gibi görünüp, bize en tatlı halini sunan patates kızartması ile ilgili düşüncelerimizi bir de kalori bakımından inceledikten sonra tekrar gözden geçirelim.
Mesela 100 gramını ele alalım. 100 gram patates kızartması demek ortalama 300 kcal demek. Tabi bizim porsiyonlarımız 100 gram ile sınırlı kalmıyor. Porsiyonu 210 ile 600 kcal arasında değişiyor.
Besin Değerleri Tablosu
100 gram patates kızartması:
Karbonhidrat : 26 gr
Protein : 2.7 gr
Yağ : 5.5 gr
Lif : 3 gr
Kolesterol: 0
Potasyum: 465 mg
Kalsiyum: 14 mg
A Vitamini: 10 mg
C Vitamini: 7.5 mg
Demir: 0.5 mg
300
KALORİ

Menülerdeki Patates Kızartmaları

kaç kalori
Dışarıdan yediğimizde menülerimiz ile birlikte gelen patates kızartmalarını ele alalım. Hepsi aşağı yukarı aynı gramlarda olduğu için kafamızda canlandırmamız daha kolay olacaktır. Burger King, McDonald's ve diğer fast food işletmelerindeki ortalama değerleri verelim. Küçük boy patates kızarması 210 kcal, orta boy patates kızartması 322 kcal, büyük boy patates kızartması 395 kcal, ama eğer mega boy patates kızartmasını soruyorsanız, o da 600 kcal! Patates kızartması sade de gitmez değil mi? Yanında ketçap ile mayonez olmazsa olmazlarıdır. En yakın arkadaşlarını da alalım yanına ki yalnız kalmasın.

Küçük boy patates kızartması yediğimizi ve bunun için birer porsiyon ketçap ve mayonez kullandığımızı varsayarak hesaplarımıza devam edelim. Ketçap 26 kcal, mayonez ise ortalama 130 kcal. Sadece küçük boy sevimli patates kızartmamız 210 + 26 + 130 = 366 kcal oldu. Orta boy patates kızartması da 322 + 48 + 210 = 580 kcal oldu. Bu ortalama bir değerdir. Patatesin yağı ne kadar çektiği gibi unsurlar da işin girince orta boy bir patates kızartmasının bize kalori olarak dönüşümü 550 ile 650 kcal arasında olacaktır.

Patates Kızartmasından Gelen Kaloriler Nasıl Yakılır?

Gördüğünüz bu kalori değerlerinden sonra hala mı patates kızartmasının masumluğuna inanıyorsunuz? Şimdi bu kalorileri yakabilmek için ne kadar süre ile hangi sporları yapmamız gerekiyor biraz da ondan bahsedelim isterseniz.

Sadece orta boy bir patates kızartmasını yakabilmek için aşağıdakilerden birini seçebilirsiniz.

· 45 dakika boyunca koşmak,

· 1 saat boyunca yüzmek,

· 1 saat bisiklet kullanmak,

· 1.5 saat kürek çekmek,

· 1 saat ip atlamak,

· 1.5 saat aerobik egzersizleri yapmak,

· 1 saat boyunca yokuş yukarı yürüyüş yapmak.

Yediğiniz orta boy patatesten sonra aldığınız kalorileri yakabilmek için siz hangisini yapmayı tercih edersiniz? Acaba hiç patates kızartması yemesek de hiç birini mi yapmasak? Kararınız nedir?

Patates Kızartması Ne Kadar Doyurucu?

Sadece orta boy patates kızartması yiyerek doymamız mümkün mü? Evet, hiç kimse sadece orta boy bir patates kızartması ile doyamaz çünkü patates kızartması doyurucu değildir. Madem doyurucu olmadığı halde bu kadar kaloriye sahip olduğundan emin olduk, bundan sonra önümüze gelen her patates kızartmasında buna değip değmeyeceğini düşünerek yeyip yemeyeceğinize karar veririz. Sonuçta sadece 3 alternatifimiz var.

1. Patates kızartmasını yemeyeceğiz,

2. Yedikten sonra aldığımız kalori ve kiloları umursamayacağız,

3. Patates kızartmasından vazgeçmeyip, formda olmaktan da vazgeçemiyorsak yukarıdaki sporlardan birine karar verip yapacağız.
KAÇ KALORİ?
Besin Ara...