Stresin Kilo Almaya Etkisi

- 17:42
Stres Nedir?
İnsanların hayatta karşılaştıkları güçlerinin yetmediği veya zorlandıkları durumlara karşı kendilerini korumak ve hayatlarını kaldıkları yerden devam etmeleri için vücut tarafından verilen otomatik tepkilere stres adı verilmektedir. Genelde bu durumlarda üç durum keşfedilmiştir.
Kişi eğer yeterince güçlü ise strese karşı mücadele eder. Stresle baş edecek kadar güçlü bir birey değilse kaçmak onun için çaredir. Diğer bir durum ise hiç bir şey yapamayacak kadar güç bulamayıp donma durumuna geçer. Bu esnada çeşitli biyolojik reaksiyonlar oluşması gayet doğaldır.

Stresin Fizyolojik, Psikolojik ve Davranışsal Göstergeleri

Her birini ayrı ayrı inceleyecek olursak fiziksel olarak; Adale ağrılarının oluşması, hareket yapmadan duramama , yorgunluk oluşması, ellerin ve belirli yerlerin terlemesi. Psikolojik olarak incelersek; Evhamlı ve sürekli endişeli olmak, yeterince konsantre olamamak, duygularda kontrol sağlayamama, sinirlerin gerilmiş olması, unutkanlık durumunun oluşması. Davranışsal olarak da bakmak önemlidir.

stres ve kilo alma

Kişi eğer kimyasal madde düşkünlüğü içerisinde ise, uyku ve beslenmede isteksizlik, denge bozukluğunun oluşmuş olması, telaşlı yaklaşım göstermek, sosyal ortamlarda rahat olamama ve kaçınma stresin verdiği olaylardır. Stres ile baş etmek için yapılması gereken mühim hususlar vardır. Birincil öncelik olarak düzenli ve dengeli beslenmek önemlidir. Devamında ise stresini aştığı durumları hatırlayıp bununla kendini motive etmek, çevreyle ve insanlarla iyi ilişkiler kurmaya çalışmak, egzersizlerle rahatlamak bunlardan bazılarıdır.
Tavsiye Yazı
Kilo Verememenin 5 Önemli Nedeni

Kilo Almanın Sebebi Stres midir?

Özellikle kadınlarda kilo almanın temel nedenlerinden biri olarak gösterilir stres. Aslında bunun nedeni olarak şunu söyleyebiliriz. İnsanlar stres durumunda hormonlarda bozukluk durumu oluşur ve bu bozulmada aşırı besin tüketimine neden olur. Bu süreçte abur cubur gıdaların tüketilmesi, çikolata gibi şeker yüklü gıdalar ve trans yağ içeren gıdalarda kilonun başlıca sebeplerindendir.

Peki vücuttaki dengesi bozulan bu hormonlardan bazılarına bakacak olursak; Stresli olunduğunda böbrek üstü bezinde Kortizol adında bir hormon bulunur ve bu hormon artışa geçer. Kortizol artışı neticesinde gözlendiği kadarıyla aşırı kilo almaya sebep oluşturur. Göbek bölgesindeki yağlanmada kortizol fazlalığı neticesinde açığa çıkar. Ayrıca bu hormonun fazlalığı sonucunda metabolizma yavaşlar ve kilo verme zorlaşır, kilo almaya neden olur. Başka bir hormonda İnsülindir. Stres durumunda insülinin miktarı azalır ve bu azalmayla birlikte etkisi de azalır. İnsülin'in düşüklüğü bir süre sonra şeker ihtiyacı doğurur ve fazla şeker tüketimi ile kilo almak kolaylaşır.

Stres Sebebiyle Kilo Almalara Karşı Neler Yapılmalıdır?

Bir sağlık merkezinde ya da sağlık ocağında hormon ölçümü yaptırılmalıdır. Varsa bir problem Endokrin uzmanına görünmek faydalı olacaktır. Sık sık yürüyüş yapmak ve sportif faaliyetlerde bulunmak önemlidir. Düzenli ve dengeli bir uyku stressiz bir hayat için çok önem arz eder. Çay, kahve ve alkol almakta stresi tetikleyici bir etki gösterir. Bu yüzden bunların kullanımı ya azaltılmalı yada tamamı ile bırakılmalıdır. Sürekli kapalı alanlarda durmak stersi artırır ve açık alanlarda vakit geçirmek daha iyi olacaktır. Yoga gibi egzersizler denenebilir. Bahçe işleriyle uğraşmak ve yeni uğraşlar edinmek stresin önlenmesine ve kilo almalara karşı etkili olacaktır.

Stres ile Kilo Almayı Önleyici Besinler

Stresin azalmasını sağlayacak ve kilo kontrolü yapılabilecek besinler vardır. Avokado bunlardan birisi olup en önemli özellikleri stresi önlemesi ve tokluk hissi vermesidir. Yeşil çay metabolizmayı hızlandırır içerdiği maddeler sebebiyle vücuttaki yağların yakılmasını sağlar ve kilo almayı da önler. Diğerlerini de şöyle sıralayabiliriz; Yaban mersini, ceviz, esmer pirinç, bitter çikolata. İşte bu besinlerde stresin azaltılması ve kilo almayı önleyici bir etki yaparlar.
→ Bir önceki Organik Beslenme Nedir? başlıklı yazımızda 'organik beslenme nedir, nasıl yapılır, doğal yaşam, organik ürünler' hakkında bilgiler verildi.