Tahıllar Niçin Yağlanma Yapar?

- 22:30
Tahıl tüketimi iştah açar bu nedenle daha sık acıkmanıza, şeker ihtiyacınızın artmasına neden olurlar.  Kan şekerinizi yükseltirler. Böylece ilerleyen zamanlarda insülin direnci ile karşılaşmanızda muhtemel bir durum haline gelir. Leptin hormonunu engellerler. Leptin hormonu doyma hissi yaratan bir hormondur.
Tahıllı yiyecekler ile beslendiğinizde lektin leptin hormonunu bloke eder. Lektin leptin hormonunun önüne geçer ve fizyolojik olarak yemek yediğimizde doymamız gerekir iken bu durum nedeniyle iştahımız daha da açılır ve yedikçe yeme isteğimiz gelir.

Tahıl ürünleri besleyici özelliklerinin yanı sıra
daha çok karbonhidrat içermesinden dolayı
kilo alımı gibi olumsuz durumlara neden olabilir.

Lektin Nedir?

Lektin tahıllarda bulunan protein çeşitlerinden biridir. Buğday ruşeymini örnek gösterecek olursak bu maddeden yapılan bir ürün ola beyaz ekmekten bahsetmiş oluruz. Ama bu proteinin yapısını anlamak için bu örnek daha mantıklı olacaktır.

* Tahıllar normal sindirim sürecinde parçalanamazlar bunun nedeni ise leptin hormonunu bloke ederek görevini durdurmalarıdır.

* Bağırsak boşluğunda yer alan reseptörlere bağlanırlar bu nedenle de bozulmadan bağırsaktan geçebilirler.
Tavsiye Yazı
→ Bulgur mu, Pirinç mi?

Fitat Nedir?

Tahıl ve tohumlarında bulunan, metal iyonlarına bağlanabilen bir maddedir. Bu durumda geçmeyen kansızlık ya da kalp rahatsızlıklarınızın nedeni bu olabilir.

beslenme

Buğday Ruşeymi Nedir?

Buğday ruşeymi buğdayın en tepesinde embriyo olarak adlandırılan kısımdır. Bu kısım tohumun üremesini, çimlenmesini sağlar. Buğdayın kalbi de diyebildiğimiz bir bölümdür. Beyaz un buğdayın besleyici kısmından değil çoğunlukla karbonhidrat içeren kısmı olan endosperm kısmından yapılmaktadır. Bu nedenle karbonhidrat bağımlılığına neden olur, kilo alımına neden olur, yağlanmalara yol açar.

Yağlanmalardan Nasıl Kurtulabiliriz?

Yağlanmayı azaltmanın en önemli yolu öncelikli olarak nedeni anlamaktan ve nedene yönelik bir tedaviden geçiyor. Hormonal eksikliklerin giderilmesi, insülin yüksekliği gibi önemli problemlerin kontrol altına alınması gerekiyor. Bunun dışında diyetisyene giderek bir miktar günlük kalori kısıtlaması yapmak da etkili olacaktır. Yapmış olduğunuz diyeti mutlaka egzersiz çalışmaları ile desteklemeyi de unutmamak gerekir. Bunun dışında ufak birkaç öneride bulunursak:

· Yiyecek ve içeceklerinize kesinlikle sonradan şeker katkısı yapmayın. Bu yağlanmaya da bir miktar daha eklemek anlamına gelmektedir. Vücut zaten ihtiyacı olan şekeri meyve ve sebzelerden doğal olarak karşılıyor. Ek bir şekere ihtiyacı yoktur.

· Tahıl tüketimi yerine protein içerikli besinleri tüketmelisiniz. Protein içerikli beslenme sadece yağlanmalarınızı geçirmekle kalmaz daha sonrasında bu yağların tekrar geri gelmesinin de önüne geçmiş olur.

* Tahılları mutlaka azaltın. Unutmayın tahıllar karbonhidrat kaynağıdır ve karbonhidrat tüketimi azaldıkça iştah da azalacaktır.

* Hareketsiz olan yaşam biçimini var ise bunu hareketli bir yaşam biçimine dönüştürün.

* Ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi mutlaka bir yere not etmelisiniz. Böylece kalori hesabınızı daha kolay bir şekilde yapmış olursunuz.

* Yiyecekleriniz de salatalarınız da sirke kullanın. Sirke tokluk hissinin süresini uzatır ve kan şekeri düzeyini sağlıklı bir şekilde düzenler.

* Uyku ve stresten uzak durun. Psikolojik olarak kendinizi kilo vermeye, diyetlere, egzersizlere hazırlayın. Gerekirse psikolojik bir yardım da alabilirsiniz.

Kısacası sağlıklı bir yaşam sürmek, yağlanma sorunları yaşamak istemiyorsanız tahılları kontrollü şekilde tüketmeniz gerekmektedir.
→ Bir önceki Limon Sarımsak Kürü Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızda 'limon sarımsak kürü, nasıl yapılır, zayıflatır mı, faydaları' hakkında bilgiler verildi.