Gebelik durumunda vücudun enerji ihtiyacı artmaktadır. Anne karnında ki bebeğin gelişimi için daha çok enerji sarf edilir ve enerji üretimi için de glikoz tüketimi olur. Bu nedenden ötürü de gebe bayanlar da kan şekeri düzeyleri normalden daha düşük seviyeler de olmaktadır. Gebelikte yeterli karbonhidrat alımı sağlanamazsa hücrelere yeterli glikoz giremez. Böyle bir durumda da enerji ihtiyacı için yağlar kullanılır ve bu da idrar da keton görülmesine neden olur. Ketozis hem anne için hem bebek için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Gebelik süresince ideal tokluk kan şekeri düzeyi 120-130 mg/dl olmalıdır. Tokluk kan şekeri düzeyi yemek yenilmesini takiben 2 saat sonrasında ölçüldüğünde doğru sonuçlar verir.
Gebelikte Glikoz Düzeyleri
Gebelikte insülin ihtiyacı gebe olmayan birine göre daha yüksek oranlardadır. Eğer gebelikte kan şekeri ile insülin arasında ki denge sağlanamazsa bu bebek de anormallikler görülmesine, annenin hayatının da tehlikeye girmesine neden olabilir.Gebelik süresince ideal tokluk kan şekeri düzeyi 120-130 mg/dl olmalıdır. Tokluk kan şekeri düzeyi yemek yenilmesini takiben 2 saat sonrasında ölçüldüğünde doğru sonuçlar verir.
Gebelikte Diyabet Teşhisi Nasıl Konulur?
Ölçülen açlık kan şekeri düzeyinin 90 ml/dl altında, tokluk kan şekerinin ise 1. Saatte 130 mg/dl altında ölçülen 2. Saat değerinin ise 120 mg/dl altında olması gerekmektedir. Eğer açlık kan şeker düzeyi 90 mg/dl üzerinde ise şeker yükleme testi yapılarak diyabet var olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.Şeker Yükleme Testi Nedir?
Hamileliğin başından itibaren, açlık kan şeker düzeyine bakılır ve eğer herhangi riskli bir durum tespit edilmez ise, gebeliğin 24.-28. haftaları arasında şeker yükleme testi (OGTT) yapılır. Bu testin sonucunda kan şeker düzeylerine bakılarak gestasyonel diyabet riski olup olmadığı öğrenilir.Tavsiye Yazı
→ Hamilelikte Uzak Durulacak Yiyecekler
Test sırasında anne adayına önce 50 gr. glikoz içmesi söylenir. Bir saat sonra kanda glikoz seviyesi kontrol edilir ve bu oranın tespiti sırasında glikoz seviyesi 140 mg/dl altında belirlenirse anne adayında gebelik şekeri olmadığı belirlenmiş olur. Fakat kandaki glikoz 140 mg/dl üzerinde çıkar ise 3 saatlik 100 gr glikozla testi yenilemek gerekir. 3 saat sürecek glikoz yüklemesinin ardından, anne adayının gestasyonel diyabet hastası olup olmadığı kesin olarak belirlenir. Anne adayına yapılacak şeker yükleme testi (OGTT) sonrasında aşırı fiziksel aktivite de bulunmaması ve bu süreçte herhangi bir şey yememesi gerektiği söylenir. Bunlar şeker yükleme testinin doğru sonuç vermesi açısından önem taşımaktadır. Şeker yükleme testi uzun yıllardır güvenle yapılan, hem anne adayı hem de doğacak bebek için hayati önem taşıyan bir testtir.
Gebelikte tespit edilen gestasyonel diyabet fark edilmediğinde çok daha ağır sonuçları olabiliyor. Şeker yükleme testi yaptırmamayı tercih eden anne adayları, bu tercihlerinin bilincinde olmalılar ve en azından kendilerinde diyabet varmış gibi diyet ve egzersiz yapmaları gerekiyor. Açlık ve tokluk kan şekerlerinin de sık sık ölçtürülmesi gerekiyor.
Gebelikte tespit edilen gestasyonel diyabet fark edilmediğinde çok daha ağır sonuçları olabiliyor. Şeker yükleme testi yaptırmamayı tercih eden anne adayları, bu tercihlerinin bilincinde olmalılar ve en azından kendilerinde diyabet varmış gibi diyet ve egzersiz yapmaları gerekiyor. Açlık ve tokluk kan şekerlerinin de sık sık ölçtürülmesi gerekiyor.
→ Bir önceki Diyette Yaşanılan En Tehlikeli Anlar başlıklı yazımızda 'diyet yapma, açlık krizleri, nasıl önlenir, diyeti bırakmak' hakkında bilgiler verildi.