Sedef Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

- 00:14
Pek çok kişide rastlanan hastalıklar arasında yer alan sedef hastalığı otoimmün bir hastalıktır. Özellikle 15 ile 25 yaş arasında sık rastlanan hastalar için gıdalar hastalığı güçlendirici etki gösterebilir. Bu nedenle sedef hastaları nasıl beslenmelidir? Diye araştırma yapılarak buna uygun bir şekilde beslenilmesi gerekir.
Süt ve süt ürünlerinde yağlı seçimler yerine az yağlı seçimler yapılması daha faydalı olarak belirtilerin şiddetinin azalmasına yardımcı olur. Alkol tüketiminin mutlaka azaltılması gerekir. Aksi durumda daha şiddetli ilerlemesine neden olunabilir.

sedef hastalığı diyeti

Sedef hastalarında yapılan incelemeler ile şeker, kahve, un ve glutenli gıdalarının tüketiminin sınırlanması etkili sonuçlar vermektedir.

Sedef Hastaları Diyet İle Etkili Sonuç Alabilir Mi?

Sedef hastaları için yapılan diyetin pek bir faydası olmaması ile kesin bir sonuç alınamamıştır. Bu nedenle diyet yapmak yerine daha çok dikkatli beslenme tetikleyici gıdalardan uzak durulması daha etkili olmaktadır.

Düşük protein hastaların belirtilerinin azalmasına yardımcı olduğu yapılan araştırmalar ile görülmüştür. Bu nedenle yüksek protein oranına sahip olan gıdalar yerine daha düşük protein oranı bulunan gıdaların tercih edilmesi gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğinden hastaların daha çok bu yönde etkili olacak seçimler yapması gerekir.

Sedef Hastalarında Ot Kullanılır Mı?

Hastalıkların çoğunda etkili olması ve iyileşme yönünde olumlu sonuçlar vermesi nedeni ile otlar kullanılır. Bağışıklı sistemine destek olması ve inflamasyonun azalmasında etkili olacak otların kullanımı hastalar için etkili olabilir.

Doktora danışılması durumunda bu tarz otlar kullanılabilir. Kanıtlanmış olmaması ile birlikte hastaların birçoğu bu tarz otları kullanarak iyi geldiğini görmektedir. Her hasta için değişim gösterebileceği için dikkatli davranılması gerekir.

Sedef Hastaları İçin Etkili Tedavi Nedir?
Bu durumda olan hastalar sedef hastalığı için nemlendirici kremler veya merhemler kullanmaktadır. Hastalar için cildin nemli olması gerektiği için devamlı olarak kullanabilecekleri kremler ile belirtilerin azalması sağlanır.

Alternatif tedavi yöntemlerinin de kullanılması gibi ışık tedavisi de hastalarda gözlenen belirtilerin azalmasında etkili olması nedeni ile kullanılan tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Çoğu hasta krem ve beslenmesine dikkat ederek bu hastalık ile sorun yaşamadan hayatına devam etmektedir.

Aşırı derece de belirtilerin gözlenmesi durumunda doktor gözetiminde yapılacak müdahaleler ile hastaların yaşamlarına daha rahat bir şekilde devam etmesi sağlanır.

Sedef Hastaları Hangi Gıdalardan Uzak Durmalıdır?

Sedef hastalığının belirtileri vücutta pembe veya kırmızı renkte gözlenen yaralardır. Zamanla kabarması ve hoş olmayan bir görüntüye neden olması ile hastaların rahatsızlık duymasına neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle farklı yollardan çözüm arayan hastalar için beslenme düzeni etkilerin azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle sedef hastalarının kaçınması gereken yiyecekler bulunur.

· Hamur işinden sakınmaları gerekir.

· Aşarı tuz tüketmemeleri gerekir.

· Şeker tüketilmemelidir.

· Alkol tüketimi tetikleyici olduğundan uzak durulması gerekir.

· Ekşi gıdalardan uzak durulmalıdır.

· Domates ve patlıcan gibi gıdalardan da uzak durmaları gerekir.

· Süt ve süt ürünlerinde yağlı seçimlerden uzak durulmalıdır.

· Çikolata ya da kola gibi tetikleyici olan ürünlerinde tüketilmemesi gereklidir.

· Acı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Sedef Belirtilerinin Azalması İçin Yapılması Gerekenler

Sedef hastalığında beslenme tetikleyici olduğundan dengeli ve dikkatli beslenilmesi önemlidir. Bu nedenle hastalığı tetikleyen gıdalardan uzak durularak dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı üzerinde durulması gerekir.

Düzenli egzersiz yapılması da gerektiğinden kişilerin bu belirtileri azaltmak adına yapabilecekleri arasında yer alıyor. Çikolata, kola, asitli gıdalar, gereksiz ilaç kullanımından ve trans yağdan uzak durulmalıdır.
→ Bir önceki Lor Peyniri Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızda 'lor peyniri, nasıl tüketilir, nasıl yapılır, faydaları' hakkında bilgiler verildi.