Yumurtanın Doğru Pişirme Süresi Nedir?

- 23:08
Yumurta günlük beslenmede sıkça kullanılan bir besin maddesi. Sağlıklı olması yanında doyurucu özelliği gibi diyet avantajlarına da sahip. Ayrıca farklı şekillerde yumurta pişirmek de mümkün. Ancak haşlamada ve tavada pişirme şekillerinde istenen kıvamı yakalamak için sürelere dikkat etmek gerekiyor.
diyet sözlük

Yumurtanın Haşlama Süresi Ne Kadar?

Farklı kıvamları yakalamak için yumurta haşlama süreleri önemlidir. Genellikle suda kaynama sonrasında ne kadar daha pişeceğini doğru bildiğimizde sonuçlar da istenen gibi olacaktır.

➥ Cıvık kıvamda yumurta sevenler, beyazlar tam pişmemiş ve sarısı cıvık olması için 3-4 dakika

➥ Rafadan yumurta sevenler, beyazları pişmiş ve sarısı cıvık olması için 4-5 dakika

➥ Kayısı yumurta sevenler, beyazı tam pişmiş, sarısı yarı katı yarı sulu olması için 6-7 dakika

➥ Katı yumurta sevenler, beyazlar ve sarısı tam katı olması için de 11-12 dakika haşlanmalıdır.

➥ Haşlama sonrasında kabuklarıyla birlikte soyulmadan bir süre soğuk suda tutulması önerilir.

➥ Ayrıca kabukların daha kolay soyulması için haşlama sırasında biraz tuz ekebilirsiniz.

Yumurta Yağda Pişirirken Nelere Dikkat Etmeli?

Haşlama süresi yanında yumurta yağda pişme süresi de önemli konudur. Aynı şekilde pişirme işleminin kıvamını tutturabilmek için süre farkına dikkat etmek gerek. Elbette bu sefer görebildiğiniz için işiniz çok daha kolay. Az pişirdiğinizde genelde beyaz bölümü cıvık kalır bunun ayarını kendiniz yapabilirsiniz. Ancak yumurtayı ateşte çok uzun süre pişirmemek gerektiğini bilmek gerekli. Çünkü bu sefer içerisindeki besinlerin azalmasına neden olabiliyor.

Yağ seçimlerine değinmek gerekirse, mümkün olduğunca tereyağı ve sıvı yağ kullanmanız tavsiye edilir. Margarinler genellikle sağlık açsından zararlı olduğu biliniyor. Sıvı yağla tereyağı arsında bir seçim yapmanız gerekirse de işlem görmemiş ve doğal kokusu olan tereyağlarını seçmeniz önerilir.

Diyet Sözlükten Son Başlıklar