Menengiç Kahvesi Nedir? Nasıl Yapılır?

- 23:37
Dağlarda yetişen ve aşılanmamış bir halde olan antep fıstığından üretilen kahveye menengiç kahvesi denmektedir. Bu antep fıstığı kendi kendine yetişen ve herhangi bir insan müdahalesi bulunmayan bir bitkidir. İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde toprağa herhangi bir ekimi söz konusu olmayan ve kendi başına yetişen menengiç ağacı, verdiği menengiç meyvelerinin öncelikle yıkanması ve sonrasında kurutulması gerekmektedir.
Sonrasında renkleri koyu kahverengine dönene kadar bu yabani antep fıstıkları kavrulur. Bu kavrulma işleminin ardından ise macun kıvamına kadar ezilen bu meyveler, sonrasında menengiç kahvesini oluşturmaktadır.

menengiç kahvesi

Menengiç Kahvesi Hazırlanışı

Farklı bir kahve tatmak istiyorsanız, bu konuda menengiç kahvesi size farklı bir kahve tatmanız adına yardımcı olacaktır. Menengiç kahvesinin hazırlanışı bakımından bir takım adımları bulunmaktadır. Öncelikle her fincana yetecek kadar su ve bir kaşık menengiç kahvesi cezveye konulur. Bu aşamadan sonra kısık ateşte kaynayana kadar pişirilir.

Kısık ateşte pişmesi lezzeti bakımından oldukça önemlidir. Öte yandan süt ile yapmak daha güzel bir lezzet katacaktır. Menengiç kahvesi Türk kahvesine göre biraz daha hafif bir kahvedir.

Menengiç Kahvesinin Faydaları

Menengiç kahvesinin birçok faydası bulunmaktadır. Bilinen en iyi özelliklerinden biri kansere karşı koruyucu olmasıdır. Bunun yanı sıra kafein içermediği için oldukça sağlıklıdır. Öksürüğün kesilmesinde de oldukça etkilidir. Solunum yolları rahatsızlıkları adına oldukça iyi gelen bir kahvedir. Vücutta bulunan yaraların iyileşmesi konusunda menengiç kahvesinin faydaları oldukça etkilidir.

Böbrekteki kumların boşaltılmasında yardımcı olmaktadır. Ses tellerinin beslenmesi açısından oldukça etkilidir. Mide ve sindirim sisteminize yardımcı olan menengiç kahvesi, doğal olması nedeniyle de herhangi bir sağlığa zararlı özelliği yoktur.

Menengiç Kahvesinin Farklı Kullanımları

Menengiç kahvesine daha fazla aroma katmak ve daha canlı bir tat elde etmek istiyorsanız, bu konuda yapacağınız bazı değişiklikler, menengiç kahvesinin hem sizin için hem de dostlarınız için daha sağlıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi, iki tatlı kaşığı kahve kreması ve bir miktarda şekeri karıştırarak, kısık ateşte pişirmeniz durumunda hem farklı hem de güzel bir aroma elde edebilirsiniz.