Çocuklarda Diş Macunu Kullanma Yaşı

- 21:33
Diş sağlığı korunması en etkili yöntem diş fırçalamaktadır. Diş fırçalama alışkanlığı küçük yaşlarda başlamalıdır. Diş fırçalama alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması için anne baba tarafından çocuklara diş temizliği konusunda eğitim verilmelidir. Bu eğitim sırasında belli bir yaşa gelene kadar sadece su ve fırça ile diş fırçalama öğretilmeli, diş macunu ile diş fırçalama çocuk belli bir yaşa geldikten sonra başlatılmalıdır.
diş macunu yaşı

Çocuklar İçin Diş Fırçası Kullanma Yaşı ve Diş Fırçası Seçimi

Diş fırçası kullanımı çocuklarda arka dişlerin çıkmasından sonra 3 yaş civarında uygundur. Seçilen diş fırçası uygun büyüklükte ve yumuşak kıllardan üretilmiş olmalıdır.

Çocuklarda Diş Macunu Kullanımı

Çocuklarda diş macunu kullanımı başladığında kesinlikle çocuklar için üretilmiş olan diş macunları tercih edilmeli ve bezelye tanesi kadar az miktarda kullanılmalıdır. Çocuklara diş fırçalama öğretilirken diş macununun tükürülmesi ve yutulmaması öğretilmelidir. Ayrıca çocuklar için seçilen diş macunlarının bileşiminde florid olmasına dikkat edilmelidir.

Kullanılan diş macununun çocuğun yaş grubuna uygunluğu üzerindeki bilgilerden kontrol edilmelidir.

Florid Nedir?

Çocuklarda diş çürüğünü önlemek için diş fırçalamanın yanı sıra florid de önemlidir. Florid su kaynaklarında bulmakta olan bir türlü bileşiktir. Diş çürüğünü önleyerek erken evrede diş çürüğünün ilerlemesini durdurma özelliği vardır. Diş minesini güçlendirip asit ataklarına karşı direnç kazandırmak ve asist ataklarından dolayı zarar gören mineyi tamir etmek olmak üzere iki yolla diş çürüğü ile savaşır.

Florid diş çürüğünü tamir edememesine rağmen yeni çürük oluşumunu engelleyebilmektedir. 3 yaşını geçmiş çocuklar onaylanmış bir florid özellikli diş macunu kullanabilir. Her diş fırçalamada çocuklarda diş fırçası üzerine bezelye tanesi kadar diş macunu sürülmelidir ve bu macun diş fırçalama işlemi bittikten sonra yutmadan tüketilmelidir.

Küçük Yaştaki Çocukların Ağız Ve Diş Sağlığının Korunması

Küçük yaştaki çocukların ağız ve diş sağlığının korunması için anne ve babalara büyük iş düşmektedir. Küçük çocuklar 3 yaşına gelene kadar özellikle de bebeklik döneminde diş macunu kullanmamalıdır. Anne babalar tarafından çocuklarına bebeklik evresinde öğretilen ve kazandırılan alışkanlıklar ilerleyen yıllarda büyüme ve yetişkinlik evrelerinde diş ve diş eti hastalıklarından korunmayı büyük ölçüde sağlamaktadır.

Çocuklar uygun olan en erken yaşta diş doktoru ile tanışmalıdır. Böylece diş çürüklerinin önüne geçilebileceği gibi ileride olabilecek diş doktoru korkusunun da önüne geçilebilmektedir. Diş ve çene cerrahisi uzmanları ortalama 6 ve 8 aylık dönemlerde bebeklerde diş temizliğine başlanmasını ve bunun önemini belirtmektedir.

Dişler bebeğin ağzında ilk kez görülmesinden itibaren temizlenmeye başlanılmalıdır. Temiz bir tülbent ıslatılarak dişleri silinmesi gerçekleştirilebilir. Sonuç olarak anne babaya büyük pay düşen çocuklarda diş sağlığı ile ilgili çocuk diş doktorundan veya uzmanından da bilgi ve yardım alınması yerinde bir karar olacaktır.