Diyette Motivasyon Nasıl Sağlanır?

- 23:52
Motivasyon diyeti nedir? Herkes diyete başlar. Ancak bu diyetlerde sebat gösteren çok azdır. Genellikle diyetisyenlere gidilir ve onların kendilerini zayıflatacakları beklenir. Diyetisyenin sözlerini harfi harfine uygulayan kişilerin mutlu sonuç aldıkları tartışılmaz. Fakat düşük motivasyona sahip olan kişilerin diyette sebat gösterememeleri neticede yeniden diyet programı yapmayı gerektirir.
diyette beslenme

Bu nedenle diyete başlarken insanların kendilerinden emin olmaları gerekir. Ne için diyet yaptıklarından, diyet yapmayı ne kadar istediklerinden, diyet uygulamasına sonuna kadar bağımlı kaldıklarında kendilerini mutlu hissedecekleri duyguları gütmelerinden de emin olmaları gerekir. Bir diyetin istenilen kiloya kadar düşmesi ancak yüksek motivasyon ile ilgilidir.

Diyette Motivasyon Sağlama

Diyette motivasyon nasıl sağlanır? Bunun için bazı uygulama yolları vardır. Bu yollar aşağıda şöyle sıralanmıştır:

Ø Karar vermek

Ø Vücudun tanınması ve pes edilmemesi

Ø Ulaşılabilir hedefler belirlemek

Ø Sonuca odaklanmak

Diyete Karar Vermek

Diyete karar verme aşamasında kişiler bazı soruların cevabını bulamıyorlar ise diyetin uygulanması çok da uzun sürmez. Bu nedenle kişiler ne için diyet yaptıklarını bilmeli ve sonucunda artıları ve eksileri bir kağıda yazarak iyi bir muhakeme yapmalıdırlar. Kafasında soru işaretleri bulunan kişiler düşük motivasyonla diyete başladıklarında diyetin devamı gelmeyecektir.

Vücudu Tanımak Ve Pes Etmemek


Kişiler hangi besin öğelerini çok sevdiklerini yemeden yapamayacaklarını diyetisyenlerine bildirmelidirler. Böylece insan nefsini biraz da olsa körlemiş olacaktır.

Ulaşılabilir Hedefler Belirlemek

Diyete sıkı sıkıya bağlı kalınması açısından kişiler kendilerine hedefler belirlemelidir. Zayıfladıktan sonra daha sağlıklı bir yaşama sahip olunması, istenilen kıyafetin tereddüt edilmeden alınması, rahatlıkla koşabilme, yürüyüşe çıkabilme gibi hedefler belirlenmelidir.

Sonuca Odaklanmak


Diyet yapanlar diyetin ne kadar süreceğine değil bu sürecin nasılsa biteceğine yani sonuca odaklanmalıdırlar. Diyet uygulamasını başarı ile tamamlayan kişiler kendilerini ödüllendirmekten de geri kalmamalıdırlar. Sonuca odaklanmak diyet motivasyonunun en önemli unsurlarındandır.

Diyette Çeşitlilik

Diyette çeşitlilik önemlidir. Hergün aynı şeyleri yiyen insanlar elbette bir gün diyetten soğuyacak ve bozmaya yelteneceklerdir. Bu nedenle diyete çeşitlilik kazandırılması önemsenen bir konudur. Hatta bu çeşitliliğin kişinin sevdiği yiyeceklere yer vermesi şeklinde yapılması kişileri motive edecektir.

Basmakalıp cümlelerden ve inanışlardan uzak durulmalıdır. Örneğin: Diyet yapan kimse lahmacunu çok seviyor ve arada bir yemek istiyor ise bunun önüne geçmemek gerekir. Yalnızca alınan kaloriye dikkat edilmesi istenilen ve sevilen yiyeceklerden diyet uygulaması sürecinde vazgeçilmediğini ve gönül rahatlığı ile tüketilebileceğini gösterir.

Cinsiyete Göre Kalori Alımı


Normal yaşam sürdüren bir bayanın günde alması gereken kalori değeri yaş, kilo ve boy dahilinde değişiklik gösterir. Erkekler içinde durum bundan farklı değildir. 170 boya, 65 kiloya sahip ve 21 yaşında olan bir bayan günde 2204 kalori alabilir. 180 boya, 80 kiloya sahip olan ve 21 yaşında ki bir erkek 2879 kalori alabilir.