Serotonin Nedir? Nasıl Arttırılır?

- 23:16
Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonu beyin hücreleri arasında kimyasal iletişimi sağlayan hormonlardır. Serotonin hormonu vücutta meydana gelen değişiklik durumlarında farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Özelikle depresyon, açlık ve sıkıntı gibi hallerde serotonin hormonu ön plana çıkmaktadır.
mutluluk hormonu

Vücuttaki serotonin hormonunun yeterli miktarda olması oldukça önemlidir. Yeterli miktarda bulunan serotonin hormonu ruh halini, iştahı, sosyal ilişkileri, uyku saatlerini ve kabiliyeti olumlu yönde etkilemektedir.

Mutluluk hormonu olan serotonin eksikliğinin meydana gelmesi halinde duygusal yaşamınızda çöküş ortaya çıkabilir. Bu durum depresyon gibi olumsuz sonuçları meydana getirebilir.
Tavsiye Yazı
➥ Tatlı Krizine Karşı Neler Yapılır?
Depresyon ile karşı karşıya kalan kişiler için antidepresan kullanımı önerilir. Antidepresanların içerisinde vücutta serotonin oranını arttıracak elementler bulunması nedeniyle depresyon hastalarına antideprasan kullanımı önerilmektedir.

Depresyon hastalarının kan değerleri ölçüldüğünde kandaki mutluluk hormonu değerleri diğer kişilere göre oldukça düşük çıkmaktadır.

Serotonin Eksikliği Olması Halinde Hangi Belirtiler Ortaya Çıkar?

Vücutta serotonin eksikliği meydana gelmesi halinde kişilerde pek çok olumsuz belirti ortaya çıkmaktadır. Serotonin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan belirtiler aşağıdaki gibidir:
  • Endişe
  • Depresyon
  • Fobi
  • Karamsar davranışlar ve Endişe hali
  • Ökenin kontrol edilememesi
  • Baş ve bel ağrıları
  • İleri düzeyde intihar düşüncesine sahip olma
  • Obsesif kompulsif hareketler
  • Uyku problemlerinin sürekli hale gelmesi

Serotonin Hormonu Nasıl Arttırılır?

Vücuttaki serotonin hormonunun artmasını sağlamak için kendinizi mutlu edecek aktiviteler yapmanız oldukça önemlidir. Haftanın 5 günü düzenli olarak spor yapmak mutluluk hormonu salgılanması açısından önemlidir.

Spordan sonra kişilerin serotonin hormonunda artış gözlemlenmektedir. Masaj yaptırmak serotonin hormonunu arttıran aktivitelerden biridir. Fiziksel rahatlığın mental rahatlığa da katkısı olduğu unutulmamalıdır.

Güneş ışını görmeye özen göstermek vücuttaki serotonin hormonunun artışına imkan sunacaktır. Güneş ışınlarının vücutta bulunan serotonin hormonunun yüzdesini yukarı çektiği bilinmektedir. Karşılaştığınzı tüm durumlarda mümkün olduğunca olaylara pozitif bakmaya çalışın. Böylece beyninizin serotonin hormonunun etkisi altına girmesine olanak sağlayabilirsiniz.

Stresle baş edebilmek, yoga ve meditasyon yapmak, dinlendirici aktivitelerde bulunmak serotonin hormonunun artmasını sağlayacaktır. Mutluluk hormonu içeren besinler tüketmek, koşulsuz sevgiyi sonuna kadar yaşamak ve sosyal sorumluluk projelerine katılmak serotonin hormonunun vücuttaki yüzdesinin artmasına imkan sunan önemli unsurlar arasında yer almaktadır.

Serotonin İçeren Besinler Hangileridir?

Vücuttaki serotonin hormonunu artırabilmek için serotonin içeren besinler tüketmek gerekir. Serotonin içeren besinler aşağıda listelenmiştir:

Sebzeler:
Brokoli, bezelye, enginar, ıspanak, lahana, maydanoz, patates, mercimek.

Meyveler: Muz, çilek, elma, greyfurt, kiraz, incir, portakal.

Et Ürünleri: Tavuk eti, hindi eti, bonfile, pirzola, ton balığı, somon.

Kuruyemişler:
Badem, kabak çekirdeği, ceviz, ay çekirdeği.

Şifalı Bitkiler: Serotonin hormonunun vücuttaki yüzdesini arttırabilmek için şifalı bitkiler önemli bir yere sahiptir. Vücuttaki serotonin hormonunu arttırabilmek için tüketilen şifalı bitkiler arasında; kuşburnu, yeşil çay, susam ve ısırgan otu bulunmaktadır.