Soya Sütü Nedir? Zararları Nelerdir?

- 12:21
Soya sütü son yıllarda gittikçe popüler olan faydalı bir besindir. Günümüz beslenme alışkanlıklarını değiştiren soya sütü isminde geçtiği gibi gerçek bir süt olmasa da süt kadar zengin bir içeriğe sahiptir.
soya sütü nedir

Soya Sütü Nedir?

Bakliyat türü olan soya fasulyesi ıslatıldıktan sonra öğütülerek ardından süzme işlemine tabi tutulur. Bunun sonucunda elde edilen ürünün adı soya sütüdür. Uzakdoğu'dan gelerek mutfaklarımızda giren soya sütü zengin protein içeriğine sahiptir. B vitamini ve demir kaynağıdır. Omega 3 yönünden de zengin bir besin kaynağı olan soya sütü normal sütte bulunan kalsiyumu içermemektedir. Normal süt içerisinde bulunan laktoz soya sütünde bulunmamaktadır.

Bitkisel kaynaklı olduğu için soya sütünde lif oranı çok daha yüksek miktarda bulunmaktadır. Soya sütü inek sütü ile karşılaştırıldığında inek sütünden daha yağlı olmasına rağmen içerisinde kötü kolesterol olmadığı için bu açıdan sağlığımızı tehdit etmemektedir.

Bunca faydasına rağmen soya sütü dikkatle kullanılması gereken ürünlerdir. Aksi taktirde soya sütünün sağlığa zararları da bulunmaktadır.

Soya Sütünün Zararları Nelerdir?

Soya sütünün zararlarından biri de erkeklere yöneliktir. Soya sütü başta olmak üzere tüm soya ürünlerinde izoflavon olarak adlandırılan bir protein türü bulunur. Yapılan araştırmalarda fazla izoflavon tüketimi halinde doğurganlığın azaldığı görülmüştür. Aşırı soya sütü tüketimi sperm yoğunluğunu azaltmaktadır.

Başka bir araştırmaya göre soya gıdalarını aşırı tüketmek vücuttaki iyotu azaltmaktadır ve iyotun azalması vücuttaki troid ilaçlarının emme yeteneğini olumsuz etkiler. İyot eksikliği olması veya tiroid ile ilgili başka sağlık problemlerinden görülmesi soya sütü tüketimi ile alakalı olabilir. Çünkü soya sütündeki izoflavon adlı proteinler vücuttaki iyotu azaltarak tiroitin gerekli işlevi gösterememesine neden olabilir.

Günde 25 gram da fazla suyu sütü tüketilmesi erkeklerdeki hormonal dengeyi bozabilmektedir. Bu nedenle soya sütü erkekler tarafından çok dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.

Soya sütünün ve soya proteininin fazla tüketilmesi halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoza sebebiyet vermektedir. Doğrudan kemiklerin protein yapısını seyrelttiği için kemiklerin kolayca kırılabilmesine neden olur.

Soya Sütü Nasıl Kullanılmalı?

Soya sütünün kullanımı özellikle prostat ve meme kanserlerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Ayrıca göğüs kanseri ilacı tomoksifenin etkinliğini de azaltabileceği için bu ilacı kullanan göğüs kanseri hastalarının soya sütünü tüketilmesi önerilmemektedir.

İnek sütüne alerjisi olan kişilerin soya sütü tüketmemesi ve soya sütünden uzak durması gerekmektedir çünkü yapılan araştırmalarda inek sütüne alerjisi olan kişilerin çok büyük bir kısmının da aynı zamanda soya sütüne alerjisi olduğu ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak soya sütü birçok faydası olmasına rağmen düzgün olarak kullanılmadığı zaman insan sağlığı için zararlı da olabilmektedir. Soya sütü ve soya ürünleri hiçbir zaman beslenme programının ana unsuru olmamalıdır. Doktor kontrolünde veya beslenme uzmanına danışılarak tüketilmesi gerekmektedir.