Yiyecekler Üzerindeki İlaçlardan Kurtulma

- 00:11
Sağlıklı beslenmek için meyve ve sebzeleri bolca tüketmemiz gerektiğini şimdiye kadar beslenme hakkında çalışan hemen her diyetisyenden duyduk ve her blogda, internet sitesinde, haberde okuduk. Fakat bu besinlerle birlikte yaklaşık son 15 yıldır varlığını artırmış olan tarım ilaçlarını da vücudumuza alıyoruz.

ilaçları temizleme
Tarım ilaçlarının insanlara zararları çoktur. Yiyeceklerimizi insan sağlığı için oldukça zararlı olan bu ilaçlardan kurtarmak da hiç kolay bir iş değil. Bir çok kaynakta sirkeli suyla yıkanan meyve ve sebzelerin üzerindeki ilaç etkisinin azalacağı yazılmıştır ama maalesef bu büyük sorunu çözmek bu kadar kolay değil. Bu ilaçların vücuda alımı uzun vadede kanser ve türevi çeşitli ölümcül hastalıkları da beraberinde getirecektir.

Tarım İlaçları En Çok Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Tarım ilaçları pestisitler olarak da adlandırılan, bitkiyi zararlı haşerelerden korumak amacıyla uygulanan kimyasallardır. Pestisitler insanlarda alzheimer ve parkinson gibi beyin hücreleri arasındaki bağların zarar görmesi sonucunda oluşan hastalıklara sebep oluyor. Bütün meyve ve sebze ve meyveler bolca tarım ilacı içermekle beraber aşağıdaki meyve ve sebzelerde tarım ilaçlarına daha fazla rastlanmaktadır.

Çilek: Genelde ithalatı zirai tarım ilaçlarının kontrolünün esnek olduğu ülkelerden yapılır. Araştırmalara göre çilekte 49 kadar tarım ilacı bulunuyor. Çileğin yapısında bulunan küçük çekirdeklerden dolayı tarımsal ilaçlardan tamamen arınması çok zor fakat tarım ilaçlarının etkisini azaltmak için yerli çilekleri tercih edin ve mutlaka mevsiminde tüketmeye özen gösterin.

Elma: Araştırma sonuçlarına göre elmaların üzerinde 42 farklı tarım ilacına rastlandı. Ayrıca uzun yollar katedecek olan elmaların güzel ve parlak görünmesi, dayanıklılık süresinin artışı için mumlama işlemi de yapılır. Elma seçerken parlak olanları ve güzel ve taze kokması gerekirken bal mumu gibi kokan elmaları tercih etmeyin.

Ispanak: Yine araştırmalara göre bu bitkide rastlanan tarım ilacı çeşidinin sayısı 48. Ispanakta daha güvenli ve ekonomik olan donmuş ıspanağı tercih edebilirsiniz.

Şeftali: Şeftalinin tüyleri tarım ilaçlarında sünger etkisi yaratarak içine çekiyor. Şeftalide 62 farklı tarım ilacı tespit edildi.


Güvenli Sebze Meyveler

Soğan: Kalın kabuğu ilaçlara karşı soğanı korur.

Mısır: Kabuğu mısırın tanelerini korur. Ayrıca sapı çok yüksek olduğundan topraktan sızan tarım ilaçlarından daha az etkilenir.

Kivi: Tüylü kabuğu sayesinde ilaçtan minimum etkilenir.

Asidik Karışım

Aşağıdaki evinizde kolayca bulabileceğiniz malzemelerden oluşan karışımı meyve ve sebzelerinizin dezenfekte işleminde kullanmak tarım ilaçlarının etkisini azaltmak için çözümler arasında yer alabilir.

Malzemeler

1. Bir çorba kaşığı limon suyu ( Aynı miktarda greyfurt suyu da kullanılabilir.)

2. Bir bardak sirke

· Bir tatlı kaşığı karbonat

· Bir bardak su

Belirtilen miktarlardaki bütün malzemeleri karıştırın. Dilerseniz meyve ve sebzelerinizi içerisine atabilir, dilerseniz de boş bir sprey şişesine boşaltıp bu şekilde kullanabilirsiniz. Burada önemli olan nokta karışımın yiyeceğin üzerinde en az beş dakika bekletilmesidir.