Anne Sütünü Arttıran Besinler

- 18:28
Anne sütü, bebeklerin gelişimi açısından önemli olan ilk 6 ay içerisinde bebeklerin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini sağlayabilen mucizevi özelliklere sahiptir. Ayrıca anne sütünün yanı sıra doğumdan sonra üretilen sarı sütte, bebekleri hastalıklara karşı korumak için oldukça önemlidir.



Anne Sütünün Bebeklere Faydaları


Anne sütü, protein, yağ, demir ve vitamin gibi besin değerleri içeren ve bebeklerin gelişimi açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Anne sütü sayesinde bebekler ilk 6 aylık büyüme süresi içerisinde başka herhangi bir besin takviyesine ihtiyaç duymamaktadır. Anne sütü içerdiği koruyucu maddeler sayesinde çocuklarımızı enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Aynı zamanda anne sütünün içerisinde yeterli miktarda su ve vitamin olduğundan dolayı bebeklere ekstra su vermeye ihtiyaç yoktur.

Ayrıca, anne sütüyle beslenen çocukların anneleriyle aralarında güçlü bir sevgi bağı oluşturmaktadır. Anne sütü emen çocukların solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı oldukça düşüktür. Emzirme işlemi çocuklar da çene ve diş gelişiminde de oldukça önemlidir. Anne sütü ile beslenen ve büyüyen çocukların astım, alerji, çocuk diyabeti, vb. bir çok hastalıklara karşı daha dayanıklı olmaktadır. Anne sütü içerdiği bol miktarda demir sayesinde bebeklerde ki kansızlığı da önlemektedir. Aynı zamanda anne sütü, pişik, karın ağrısı ve kabızlık gibi rahatsız edici hastalıklara karşı da oldukça etkilidir.

Anne sütü ile beslenmek, bebeklerin ruhsal, bedensel ve akıl gelişimine oldukça faydalı ve yardımcıdır.

Anne Sütünü Arttıran Besinler




Anne sütü bebeklerimizin gelişimi için hayati bir önem taşımaktadır. Peki sütü az olan anneler hangi besinleri tüketerek sütünü arttırabilir ?

Su

Anne sütünün büyük bir bölümünü içeren su, anne sütünün arttırılması için günde en az 10-12 bardak tüketilmelidir. Eğer emziren anneler, vücuduna yeteri kadar su almazlarsa, anne sütünün miktarı da buna bağlı olarak azalacaktır.

Yumurta

Yumurta, bilinen en güçlü protein kaynaklarından bir tanesidir. İçerdiği demir ve zengin aminoasitler sayesinde emziren annelerin sütünü arttırmak için düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Emziren annelere tavsiyemiz, günlük olarak yumurta tüketmeleridir.

Rezene

Rezene, bilimsel olarak anne sütünü arttırdığı kanıtlanan bir bitkidir. Rezene tohumları genellikle aktarlarda bulunmaktadır. Tohumu ile yapılan çayının tüketimi ve yapraklarının salata gibi yemeklere katılarak tüketilmesi anne sütünü arttıracaktır.

Ayrıca rezene anne sütüne karışarak bebeğin vücuduna geçmesiyle birlikte, bebeğin sindirim sistemindeki problemlere oldukça faydalı olmaktadır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yaprakları sebzeler içerdikleri fitoöstrojenler ile annelerin süt miktarını arttıran besinler arasındadır. Yeşil yapraklı sebzelere, Ispanak, marul, roka, maydanoz, semiz otu, kara lahana gibi yaprakları koyu yeşil olan anne sütünü arttıran besinleri örnek gösterebiliriz. Ayrıca bu sebzeler içerdikleri zengin besin kaynakları açısından anne sütünün değerini oldukça arttırmaktadır. Kalsiyum, demir, folat, ve zengin vitaminleri bünyesinde bulunduran yeşil yapraklı sebzeler çiğ olarak yada az haşlanmış bir şekilde tüketilebilir.



Kurutulmuş Meyveler

Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi kurutulmuş meyveler bilinen en popüler anne sütünü arttıran besinler arasından bazılarıdır. Kurutulmuş meyveler içerdikleri bol miktarda kalsiyum ve magnezyum sayesinde anne sütünün arttırmaktadır. Özellikle emzirme döneminde tüketilen incir ve hurma anne sütü miktarını önemli bir oranda arttırmaktadır.

Siyah Susam

Kalsiyum ve bakır gibi mineraller bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip siyah susamın, anne sütünü arttırdığı bilinmektedir.

Kimyon

Demir bakımından zengin olan kimyonun, anne sütünü arttırmak ve doğum sonrası toparlanmak için yemeklerde tüketilmesi önerilmektedir.

Arpa

Bazı araştırmalar sonucu arpa da bulunan polissakkarit'in anne sütünü arttırdığını ortaya koymaktadır.

Balkabağı 

Beta karoten içeren balkabağı, annelerin sütünü arttıran besinlerden bir tanesidir.

Yulaf

Önemli bir demir kaynağı olan yulaf, rahatlatıcı etkisi sayesinde anne sütünün geçtiği süt kanallarından daha rahat ilerlemesine yol açmaktadır.

Baklagiller

Kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye, pirinç gibi demir açısından zengin bir yapıya sahip baklagillerin, annenin süt miktarını arttırdığı ve sütün kalitesini yükselttiği bilinmektedir. Ancak bazı durumlarda annede gaz problemine yol açabilecek bu besinler, süt yoluyla bebeğe geçtiği durumlarda gaz problemi yapabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz yiyeceklerin rezene hariç, anne sütünü arttırdığına dair herhangi bir bilimsel araştırma yoktur. Toplumumuz tarafından ve uzmanların belirli bilgiler ışığında öngördükleri besinlerden oluşan bir listedir. Emzirme döneminde ki annelerin kullanması tavsiye edilen besinler, yüzyıllardır toplumumuzda bilinmekte ve geleneksel olarak uygulanmaktadır.