Fındığın Faydaları Nelerdir?

- 21:19
Fındık, içerdiğini zengin besin kaynakları açısından tam bir sağlıklı yaşam kaynağıdır. Fındık tüketmenin sağlığımıza faydaları nelerdir? Fındık, sağlıklı beyin gelişiminden mutluluk hormonlarının üretimine, şeker hastalığını önlemesinden kansere karşı koruma konusunda oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

Fındık
Sağlımız açısından yer yüzünde bizlere verilen bir hazine olan fındık içerisinde, antioksidanlar, karbonhidrat, protein, tiamin, niasin, B riboflavin,piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi sağlığımız açısından oldukça önemli olan mineralleri içermektedir.

Fındık tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta ise, fındık kavruldukça besin değerlerini kaybetmektedir. Bu yüzden dolayı fındığı çiğ olarak tüketmekte fayda vardır. Fındığın uzun süreli kavrulması esnasında, içerisinde bulunan sağlıklı yağlar zarar görerek okside olmaktadır. Böylelikle vücudumuza zarar verebilecek serbest radikallerin oluşmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca çiğ fındık, kavrulmuş fındığa oranla iki kat daha fazla antioksidan değerine sahiptir. Bu nedenle fındık alırken çiğ fındık almalı ve tüketmeliyiz.

Kavrulmuş Fındık

Fındığın Faydaları Nelerdir ?

  • Fındığın önemli faydalarından bir tanesi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Fındık, E vitamini açısından oldukça zengin bir yiyecektir. E vitamini ise anemi hastalığının önlenmesinde oldukça etkili bir vitamindir. Ayrıca vücutta doğru kan dolaşımı, yüksek ateş, soğuk algınlığı gibi problemlere karşı savaşarak vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • B6 vitamini açısından oldukça zengin olan fındık, sinirleri sağlamlaştırarak sinir sistemini düzenlemektedir. B6 vitamininin özellikleri arasında, elektrik sinyallerinin hızlı oluşmasını sağlamak ve verimliliğini arttırmak, sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak gibi faydalı özellikler bulunmaktadır. Ayrıca seratonin, melatonin ve epinefrin gibi sinir sisteminin sağlıklı ve düzenli olarak işlev gösterebilmesi için salgılanan hormonların salgılanmasında B6 vitamini desteği bulunmaktadır.
  • Fındığın içerisinde protonosiyanidinler, kersetin ve kaemferol gibi fitopkimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler sayesinde beyin sağlığı korunuyor. Ayrıca kişinin ruhsal ve psikolojik olarak kendini daha iyi hissetmesini sağlamaktadır.
  • Fındık içerdiği yüksek protein, lif ve yağ kompozisyonu sayesinde tokluk hissi oluşturmaktadır. Böylece kilo alımında rol oynayan aşırı yemeyi engellerken, vücudumuzun fazla kalori almasını engellemektedir. Ancak dengeli ve düzenli tüketilmeyen fındık, kilo artışına sebebiyet vermektedir. Çünkü fındık enerji seviyesi yüksek bir besin türüdür. 25 gram fındık yaklaşık olarak 150 kalori içermektedir. Fındık için bir porsiyonun içeriğinde toplamda 6-7 adet arasında çiğ fındık bulunmaktadır. 
  • Fındık kansere karşı mücadelede oldukça faydalı bir gıdadır. Kanser hücrelerinin gelişimi için gerekli olan koşulları ortadan kaldırdığı düşünülüyor. Fındık aynı zamanda vücuttaki kötü niyetli hücreleri de yok ediyor. Meme ve prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı da bilinen faydaları arasında.
  • Bağırsak sağlığı açısından önemli olan lifler de fındığın içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Lif, bağırsak hareketlerini aktif hale getirerek hızlandırmaya yarıyor. Günlük olarak yeterli ve dengeli tüketildiğinde sindirim sistemine yardımcı olarak kabızlığı önlemektedir.
  • Fındık içerdiği magnezyum sayesinde vücudumuza giren ve çıkan kalsiyum oranlarının düzenlenmesinde oldukça aktif bir rol oynamaktadır. Kalsiyum miktarı vücudumuza yeterli ve dengeli bir seviyede alındığında kasların kasılmalarını ve kaslara gerek duyulmadığında dinlendirilmesini sağlar. Böylece magnezyum içeren fındık, kas spamzları, kas ağrıları, kramplar ve kas gerginliğini azaltmada oldukça faydalıdır. Aynı zamanda vücudumuzda bulunan yüksek magnezyum seviyesinin bir diğer artısı ise, kas gücünü arttırmaya faydalı olmasıdır. 
  • Fındık bol miktarda antioksidan kaynağıdır. Fındık tükettiğimizde, vücudumuzda bulunan ve cildimize zarar verebilecek serbest radikalleri engelliyoruz. Böylece daha güzel ve sağlıklı bir cilde sahip olabiliriz. Fındık tüketimi aynı zamanda UVA ve UVB ışınlarının sebep olduğu deri kanserlerine karşıda bizi korumaktadır. Fındık içerisinde bulunan E vitaminiyle de, vücudumuzda ki ölü hücreleri temizleyerek, daha genç ve daha sağlıklı bir cilt görünüme kavuşmamızı sağlar. 

  • Kalp sağlığı için hayati önem taşıyan yağlar da fındığın içerisinde mevcuttur. Fındık, kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı ve iyi kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olan oleik asit bakımından da oldukça zengin bir yiyecektir. Düzenli fındık tüketiminde kolesterol seviyesinin %27 oranında düştüğü gözlemlenmiştir. Bilimsel çalışmalar ışığında, düzenli olarak fındık tüketen bir kişinin kalp krizine yakalanma riskinin oldukça azaldığı görülmüştür. Aynı zamanda fındık kalp sağlığını korumaya yarayan, demir, bakır, selenyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve çinko gibi mineralleri bulunduran doğal bir kaynaktır.