Kış Ayları Gelmeden Forma Girmenin 10 Yolu

- 15:11
Yaz aylarında, tatilde sporu aksattınız, gittiğiniz yörelerin mutfaklarından birçok lezzeti tattınız ve kilolarınızı kontrol altında tutamadınız mı? Yazın sonuna geldik ve artık önümüz kış... Yazın bitmesinin ardından Kış gelmeden forma giymenin 10 yolunu sizler için araştırdık. Uzman görüşlerinden yola çıkarak hazırladığımız bu rehberi okuyarak siz de fazla kilolarınızı kışa girmeden verebilir, forma girebilirsiniz.

Yaz aylarının bitimiyle birlikte kadın erkek, yaşlı genç herkes fazla kiloları vermenin telaşına düştü. Yaz aylarının bitiminin ardından en kısa sürede, Kış aylarına girmeden forma giymenin 10 yolu nedir? Bu sorunun cevabı merak ediliyor.

FORMA GİRMENİN İLK YOLU: İYİ BİR KAHVALTI
Güne iyi bir başlangıç yapabilmek adına kahvaltı öğünü çok önemli! Gün içinde enerjimizi de belirleyecek en önemli öğün olan Kahvaltıyı asla hafife almamalıyız. Sabahları iyi bir kahvaltı yapmadan başlayan gün, kalitesiz ve abur cuburla geçirilen öğünlerle devam ediyor, bu da sağlıklı beslenmeyi baltalıyor. Güne kahvaltısız başlayan bir vücutta kan şekeri düşük seviyelerde olur. Kan şekerini dengelemek adına basit, işlenmiş şeker ürünlerine ve fast-food yiyeceklere yöneldiğimizden forma girmemiz zorlaşır.
Bu sebeple bol protein ve karbonhidrat içeren güzel bir kahvaltıyla güne başlamak önemli. Süt ve süt ürünlerinin, peynir ve yumurtanın yer aldığı bir kahvaltı çok iyi gelecektir.

ÖĞÜN GEÇİRMEMELİYİZ 
Kahvaltı, kuşluk, öğlen, akşamüstü ve akşam öğünlerini mutlaka zamanında yemeliyiz. Öğünleri atlamak, öğünler arasında uzun süreler bırakmak bizi çikolata, tatlı, işlenmiş şeker türevi ürünler ve fast-food yemeye yönlendirdiğinden bu adıma da dikkat etmeliyiz.

İRADEYE HAKİMİYET: DUYGULARIMIZI KONTROL ALTINA ALALIM
Abur cubur, fast-food ve diğer sağlıksız besinlerin tüketimi sadece açlık hissinden ileri gelmemektedir. Bunların yanı sıra duygular da bazen bu sağlıksız ürünleri tüketmemize neden olabilir. Ruh halimiz, bizi tatlı yemeye itebilir. Örneğin aşırı depresyon halinde veya çok mutlu olduğumuz hallerde kaçamak yapmak adına tatlı ve fast-food yiyeceklere yönelebiliriz. İşte bu noktada çok iyi bir irade göstererek forma girmek adına kendimizi frenlemeyi bilmeliyiz. Kendinizi frenlemek için de bu hissi tattığınız yani tatlı ve fast-food yemek istediğiniz zaman kendinize "Bunu yersem kendimi iyi hissedecek miyim, daha mı iyi olacağım?" Sorusunu sorun.


ATIŞTIRMALIKLARDAN UZAK DURUN
Televizyonda güzel bir film var ve arkadaşınızla izliyorsunuz. Tabi film mısırsız olmaz. Ya da çalışma masanızda ders çalışırken, bir şeylerle uğraşırken atıştırmaya şeker vb. yiyebilirsiniz. Bunları gözününüz önünden olabildiğince uzakta tutmaya çalışın ve de kendinizi frenleyin. Bu sayede boş yere gereksiz enerji yüklemenin önüne geçmiş olursunuz.


EV YAPIMI, BİLDİĞİNİZ ŞEYLER TÜKETMEYE ÇALIŞIN
Sokakta, caddede ve açıktan satılan şeyleri tüketmemeye özen göstermelisiniz. Yapılışını, temizlik durumunu bilmediğiniz yiyecekleri yememelisiniz. Uzman diyetisyenler ev yemeklerinin tüketilmesini önermekte, dondurmanın bile evde meyveler ile mikser vasıtasıyla kendimiz yaparak tüketilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Cipsler yerine evde baharatlar ve fırınlanmış patates ile bir kaç alternatif üretebilirsiniz. Öte yandan "tatlı" tüketimini de taze ve kuru, canlı meyvelerin yanı sıra 1-2 hurma ile geçiştirebilirsiniz. Böylece fazla kilolardan kurtulmak adına gayet başarılı bir disiplin sağlamış olursunuz.

TAZE, ORGANİK SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNE ÖNEM VERİN
Özellikle tarladan toplanmış, organik olduğuna inandığınız ve GDO'lu olmayan sebze ve meyvelerin tüketimine önem verin. Kan şekerini dengelemenizi sağlayacak birçok sebze ve meyvenin canlı, iyi temizlenmiş ve bir süre su tutulmuş olmasına dikkat edin. Baklagiller, fındık, ceviz ve tam tahıllı yüksek lifli gıdalar forma girme sürecinizde yardımcı olacaktır.

DIŞARIDA YEMEK YERİNE EVDE YİYİN 
Dışarıda arkadaşlarınızla buluşmadan önce evinizde yüksek proteinli ve lifli besinleri tüketerek evden çıkmanızda büyük fayda var. Dışarıda atıştırmalıklar üzerine düşmek yerine evinizde sağlıklı bir beslenme ile hem aç kalmamış hem de formunuza destek olmuş olacaksınız.

SPOR YAPIN 
Eğer disiplininizi kaybettiğiniz ve tatlı krizine girdiğiniz anı biliyorsanız hemen dışarı çıkıp ve mis gibi doğada yürüyüş yapın. Ayrıca kendinize düzenli bir spor egzersiz programı hazırlatın. Bunu uzman bir spor hocası eşliğinde de yapabilirsiniz.

ALIŞVERİŞ ÖNCESİ MUTLAKA YEMEK YİYİN
Alışverişe aç çıkmanız gözünüzün "aç" olmasına neden olur ve daha fazla alışveriş yapmanıza neden olabiliyor. Bu yüzden tok karnına alışveriş yaparak yanlış seçimler yapmanın önüne geçmelisiniz.

SON OLARAK KENDİNİZE "BOŞ" GÜN VE ÖDÜL SUNUN
Kendinizi bir program doğrultusunda disiplinli şekilde test ettikten ve başarıya ulaştıktan sonra 1 günlüğüne de olsa ödüllendirin. Bu günde istediğiniz gibi beslenmenin keyfini çıkarın. Bu 10 formülü uyguladığınızda siz de forma girmenin keyfini çıkaracaksınız.