Pu-erh Çayı Tarifi ve Faydaları

- 17:05
Pu-erh çayı Çin'de yunnan dağları yakınında ki pu-er bölgesinde yetişen, Camellia sinensis bitkisinin geniş yapraklarından, Çin geleneksel yöntemleri ile elde edilen bitki çayıdır. Pu-erh çayı, post fermente bir çay olduğu için eşsiz bir damak tadı, zengin ve yumuşak özel aromalar içermektedir. Post fermente işlemi, yapılan ilk fermantasyon işlemi engellenerek,daha sonra tekrardan fermente etme işlemidir.




Pu-erh çayı üretilirken yapılan işlemler, diğer çayların üretiminden oldukça farklıdır. Bu farklılık sayesinde, yunnan bölgesin de mağaralar ve özel depolar da yıllarca bekletilerek gerçek tadını alması sağlanır. Pu-erh çayı yıllandıkça daha da güzelleşen bir bitki çayıdır. İçerisinde az miktarda kafein de bulunmaktadır. Çayın farklılıkları sayesinde, 20-30 sene kadar bozulmadan saklanabilir. Ve yıllanmış halde kullanılması daha makbuldür.

Pu-erh çayının tadı içildikten sonra hissedilmektedir. İçiminin arkasından gelen hafif tütsümsü bir tat bırakır. Pu-erh çayının demini almış hali diğer çaylara göre koyu ve kahverengimsi bir renk tonundadır. Çin'de bu çay siyah çay olarak da adlandırılmaktadır.

Pu-erh çayı bol miktarda içerdiği antioksidanlar sayesinde, spor egzersizleri sonrasında tüketilebilmektedir. Ayrıca kendiniz halsiz, bitkin ve yorgun hissettiğiniz zamanlarda da pu-erh çayı kullanabilirsiniz.

Pu-erh Çayının Üretimi


Pu-erh çayı bir kaç yıl dinlendirildikten sonra tüketilen bir bitkidir. Dinlendirilmesi sırasında, depolandığı alanda ısıdan, nemden ve ışıktan etkilenmemesi için özel materyaller içerisinde dinlendirilir.

Pu-erh çayı, Camellia sinensis bitkisinin en geniş ve büyük yaprakları seçilerek elde edilmektedir. Yüzey alanının genişliği daha uzun yıllar boyunca dinlendirilmesini sağlıyor.

Pu-erh çayı dinlendirilirken güneş ışığına maruz kalırsa daha çabuk kurur ve acımsı bir tat verir.

Pu-erh çayı normal sıcaklık şartlarında ortalama 10-15 derecede dinlendirildiği takdirde istenilen lezzeti verecektir. Ortalama sıcaklık derecelerinde daha uzun süre boyunca bekleyebilecektir.

Pu-erh Çayı Faydaları ve Zararları




Pu-erh çayı sağlığa olan faydaları ile gençleşmek için kullanılan bir mucizedir. Cilt sağlığımız için oldukça faydalıdır ve güzelleştirir. Sindirim sistemimiz için oldukça faydalıdır. Kolesterol hastaları için, kolesterol düşürme özelliğine sahiptir. Sağlığımız açısından mutlak öneme sahip, probiyotikler ve mineraller açısından zengin bir içecektir. Vücudumuzdaki kirli kanın temizlenmesinde aktif olarak rol oynar. Tükettiğimiz yemeklerin hazmedilmesinde oldukça etkilidir. Yemekten önce veya yemek yedikten kısa bir süre sonra tüketilmelidir. İçerdiği yüksek miktarda C vitamini ile sağlığımız için etkilidir. Soğuk algınlığı rahatsızlığında kullanılabilir. Damar sertleşmesi hastaları için şifalı bir çaydır. Sakinleştirici olarak da kullanılabilir. Ve önemli bir nokta da kilo vermede oldukça etkilidir. Kabızlığı önlemekte ve ishal hastalığında etkilidir.

Pu-erh çayının bilindik yan etkileri de bulunmaktadır. Bu yan etkiler arasında, tansiyon yükseltme ve normal vücut ısısında artış gözlemlenebilmektedir. Eğer böbrek taşlarınız var ise, böbrek taşlarını yerinden oynatma özelliğine sahiptir. Bu da size rahatsızlık verebilir.

Pu-erh çayı sarhoşluk etkisi yaratabilir. Eğer çayı doğru bir şekilde demlemezseniz, içtiğiniz çaydan dolayı sarhoşluk etkisi görebilirsiniz. Geçici bir sarhoşluk durumunda ise küçük parça bir çikolata yemeniz iyi gelecektir. Hamile ve emziren bayanların ve küçük yaş da çocukların kullanmaması daha sağlıklı olacaktır.

Pu-erh Çayı ile Kilo Verme


Pu-erh çayı kilo verdiren çaylar arasında oldukça bilinen bir çaydır. Diyet çay listelerinin üst sıralarında yerini almıştır. Pu-erh çayı genellikle metabolizma hızlandırma ve yağ yakmak için kullanılmaktadır. Bilindiği üzere, metabolizma hızınız ne kadar fazla olur ise o kadar çabuk kilo verirsiniz. Doktorlar ve diyetisyenlerin önerdiği zayıflamaya yardımcı çay çeşitlerindendir.

Doğal ve sağlıklı yöntemler ile kilo vermek istiyorsanız, pu-erh çayını denemenizde fayda vardır. Ayrıca kilo vermek için kullandığınız pu-erh çayını tüketirken, kendinizi daha enerjik hissedersiniz. Zayıflamanız için oldukça etkili bir formüldür.

Pu-erh Çayı Tarifi




85 veya 100 derece sıcaklıktaki suya pu-erh yaprak çayı eklenerek demlenmesi beklenir. Ortalama olarak 5-10 dakika boyunca demlenmesi için bekletilir. İlk demlediğiniz çayı döküyoruz, kullanmıyoruz. Tekrar üzerine su ekleyerek ikinci bir demlik pu-erh çayını demliyoruz. Bu şekilde 4-5 dakika demlenmesini bekleyerek içebilirsiniz.

Demlediğiniz Pu-erh çayının yapraklarını arka arkaya 5-6 kere demleyerek tüketebilirsiniz.

Ayrıca, benzersiz tütsü aromasıyla damaklarınız da mükkemel bir lezzet bırakan Pu-erh çayının lezzeti tüketilmesi için en büyük etkendir. Pu-erh çayı eşsiz aromasıyla gününüze farklı bir anlam katar.

Pu-erh çayını aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. İsteyen kullanıcılarımız ise internet üzerinden online olarak sipariş vererek, bu eşsiz çaya sahip olabilir.