Şarbon Hastalığı Nedir ? Belirtileri Nelerdir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

- 21:39
Şarbon hastalığı, Bacillus antracis adı verilen bir bakterinin sebep olduğu bir hastalık çeşididir. İnsanlara, genel olarak temas yoluyla bulaşan şarbon hastalığı, solunum yolu ile de bulaşmaktadır. Şarbon hastalığı, insandan insana çok nadir olarak bulaşan bir hastalıktır.

Şarbon hastalığını üçe ayırabiliriz. Bunlar, deri şarbonu, bağırsak şarbonu ve akciğer şarbonudur. Şarbon hastalığının bilinen bir diğer adı da antraksdır. Şarbon hastalığının en tehlikeli olanı ise solunum yoluyla bulaşan akciğer şarbonudur. Şarbon hastalığı gerekli tedbirler alınmadığı taktirde ölümle sonuçlanabilmektedir. Şarbon hastalığının tedavi yöntemi ise geliştirilen aşı ile olmaktadır.



Şarbon hastalığının ülkemizde yaygınlaşmasının nedeni, kurban bayramı nedeniyle ülkemize, yurt dışından getirilen kurbanlıklardır. Şarbon genellikle toprakta ve mera alanlarında olmaktadır. Hayvanlara yedikleri otlar yoluyla bulaşmaktadır. Ya da havada soludukları şarbon sporları sayesinde şarbon hastalığına yakalanmaktadırlar.

Şarbon Hastalığının İnsanlara Bulaşma Şekilleri

Şarbon hastalığı insanlara 3 yöntem ile bulaşmaktadır. Bunlar;

1-) Temas: Şarbon hastalığı taşıyan hayvanların derilerine veya etine temas ederek insana bulaşmasıdır. Belirtileri ise, deride kaşınma ve kabarıklık olarak belirtiliyor.

2-) Yemek: Şarbon hastalığı taşıyan hayvanın etinin yemesiyle bulaşan şarbon. Belirtileri ise, yüksek ateş, mide bulantısı, kusma , ishal ve sancılı karın ağrısı olarak belirtiliyor. Bağırsak şarbonu bünyesi zayıf olan kişilere bulaştığında gerekli tedaviler yapılmadığı süre, 2 ila 3 gün içerisinde ölümle sonuçlanabiliyor.

3-) Solunum: Bakterinin solunum yoluyla vücuda alınması ile oluşan akciğer şarbonu en tehlikeli şarbon hastalığıdır. Ölümle en çok karşılaşılan şarbon hastalığı çeşididir. Belirtileri, üşütme, yüksek ateş , titreme ve şok geçirme gibi evreleri kapsıyor. Eğer müdahale edilmekte geç kalınırsa sonuçları ölümle sonuçlanabiliyor.


Farklı bir alternatif yöntem olarak da içtiğimiz süt ve yediğimiz dondurmalar da şarbon riski altındadır. Süt ve süt ürünlerinden elde edilen bu tarz yiyeceklerin de şarbon taşıma riski vardır. Bu bağlamda bağırsak şarbonuna karşı dikkatli olarak kullandığımız ürünlerin kaliteli ve güvenilir yerlerden alınarak tüketilmesinde fayda vardır.

Şarbon Hastalığı Kimlerde Görülür

Şarbon hastalığı, bakterinin bulaştığı herkes de görülebilir. Ancak hayvan ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin yakalanma riski daha yüksektir. Veteriner, kasap, yün endüstrisinde çalışan işçiler ve derilerle haşır neşir işler yapan bireylerin daha dikkatli olması gerekmektedir.

Şarbon hastalığı için gerekli önlemler ve aşılamalar sağlık bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Lakin bu bölgelerde yasaklanan hayvan ticareti devam ettiği için ülke geneline hastalık yayılmaktadır. Böylece hastalık bulunan bölge tam olarak temizlenmediği gibi diğer bölgelere de mikrobun göç etmesi sağlanıyor. Bu şekilde yapılan ticaretler nedeniyle hastalığın tam olarak önüne geçilmesi engelleniyor.

Şarbon Hastalığının Tedavisi

Şarbon hastalığının tedavi edilmesinde antibiyotikler etkili bir yol olarak uygulanmaktadır. Ayrıca şarbon aşısı da bulunmaktadır. Şarbon hastalığı için aşılama yöntemleri sürekli olarak uygulanmaktadır. Belirli periyotlarla uygulanan aşılar tedavi sürecinde ve hastalığın bulaşma riskini önleme konusunda etkili bir yöntemdir.

Şarbon hastalığı, için belirli meslek gruplarına dahil kimseler için düzenli olarak aşılama sistemi uygulanmaktadır.

Sizlerde eğer şarbon hastalığına yakalandıysanız, bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedaviyi uygulatmaya başlamalısınız. Lakin geç tedaviye geç kalınan vakaların sonu ölümle sonuçlanabiliyor.

Aşı sistemi ile tedavi edilebilen şarbon hastalıkları, deri şarbonu ve bağırsak şarbonudur. Ancak tüm şarbon hastalığı çeşitleri için genel olarak geliştirilmiş bir aşı çeşidi yoktur. Bu yüzden, hayvanlar ve hayvancılık işiyle uğraşan kimselerin düzenli olarak muayene edilmesi şarttır.

Şarbon Hastalığından Korunma Yöntemleri

Geçtiğimiz kurban bayramı ve sonrası gelinen süreçte gündeme bolca gelmeye başlayan şarbon hastalığından nasıl korunacağınızı bilmek fazlası ile önemlidir. Dışarıdan aldığınız et ürünleri ve süt ürünleri tercihlerinizde çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Güvenmediğiniz yerlerden kesinlikle et ve süt ürünleri almamalıyız. Okulların açılması ile çocuklarınız yemeklerini dışarıda yemek zorunda kalabilirler. Yemek tercihlerini kaliteli ve güvenilir işletmelerden yana kullanmalıdırlar.

Şarbon tehlikesinin arttığı bu sıralarda kırmızı et tüketimini kesmeliyiz. Bazı okullar öğrenci velilerine bu dönemde yemekhanelerde kırmızı et tüketimini yasakladığını bildirmişlerdir. Kendi evlerimizde de aynı kısıtlamaları getirerek kendi önlemimizi almalıyız.

Şimdilik sadece kırmızı et tüketiminde bu tehlikeli hastalık görülse de ilerleyen dönemlerde farklı ürünler ve yöntemler ile de bulaştığının görülmesi olasıdır.

Şarbon hastalığı tam pişmemiş et tüketimi ile de bulaşabilmektedir. Özellikle bu sıralar çiğ ve az pişmiş et tüketmemeye özen göstermeliyiz.