Tatil Sonrası Alınan Kilolardan Kurtulmanın Yolları

- 00:11
Stresli ve yorucu geçen ayların ardından, bir çoğumuz yaz tatillerini fırsat bilerek farklı farklı yerlere gezmelere gittik. Gerek geçen yılın yorgunluğunu atmak gerekse gezip görmek, her şeyden uzakta sakin ve huzurlu bir ortamı yakalamak için. Kumsal, deniz, açık büfe, gece hayatları, yılda bir içilen alkoller, değişik yöresel lezzetler tadarak istemeden kış boyunca verdiğimiz kilolarımızı geri aldık. Yani tatilde ipin ucunu kaçırdık.




Peki, tatil sonrası aldığımız kiloları geri vermek için neler yapmalıyız? Bu sorununuz için sizlere bir kaç önerimiz var. 

Metabolizmanızı Düzenleyin



Tatil boyunca yapılan en büyük hatalardan birisi düzensiz beslenmek. Ana öğün veya ara öğünleri atlamak. Veya öğünlerin zamanını ayarlayamayarak dengesiz beslenmek. Yitirdiğiniz bu alışkanlığı tekrar kazanmalısınız. Tekrardan kendinize düzenli bir beslenme programı oluşturarak, düzenli hayata geçiş sağlamalısınız. Ana ve ara öğünleri atlamamaya dikkat etmelisiniz. Böylece kan şekerinizi gün boyunca stabil tutacaksınız. Bu sayede ani yemek yeme ataklarından kurtulmuş olacaksınız. 

Vücudumuzun gelişimi için faydalı olan ve daha az kalori içeren protein kaynakları besinler ağırlıklı yemek programları oluşturulmalı. Protein yarattığı tokluk hissi ile gün boyu daha az acıkmanızı ve daha az kalori almanızı sağlayacaktır. Günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlamayarak düzenli olarak yapmalı ve protein ağırlıklı gıdalara daha çok yer vermeliyiz. Akşam yemeklerinde ise daha hafif bir menü tercih etmeliyiz.

Cildinize Zaman Ayırın


Yaz tatili sırasında tükettiğimiz bir çok zararlı gıdalar ve içeceklerle birlikte güneşin de zararlarına maruz kalan cildiniz için biraz emek harcayın. Suyu bol tüketerek ve bol antioksidan içeren besinler tüketerek vücudunuzun ve cildinizin tazelenmesini sağlayın. Günlük olarak en az 2-3 litre su tüketmeye gayret gösterim. Su, hücrelerinizin yenilenmesine yardımcıdır da. Vücudumuzdaki metabolik atıkları atmamıza yardımcı olan su, hızlı kilo vermemize yardımcı olarak sağlığımızın korunmasını sağlar. 

Zarar gören cildimize çeşitli meyveler tüketerek toparlanma sürecinde yardımcı olabiliriz. Havuç, siyah çekirdekli üzüm ve kayısı gibi meyveler tüketmeliyiz. 



Harekete Geçin




Tatilde düzenli egzersiz yapmak hayali bile insanı tatilden soğutuyor. Sonuçta tatil bunun adı der gibisiniz. O zaman tatilden önce düzenli olarak yaptığınız spor faaliyetlerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Hareketsiz kalmak, metabolizma hızınızı yavaşlatarak, halsizlik ve bıkkınlık oluşturur. Bu gibi hamlıkları atmanın en güzel yolu ise spor egzersizleri yapmaktan geçer. Gün içerisinde daha aktif ve hareketli olarak başlangıcı yapabiliriz. Günlük en az yarım saat yürüş yaparak  ya da 15 dakika yürüyüş, 15 dakika genel egzersiz hareketleri yapabilirsiniz. 

Böylelikle eski alışkanlıklarınıza adapte olmanız da daha kolay hale gelecektir. Spor insanı rahatlattığı gibi sağlığını da korumasına yardımcı olur. Unutulmamalıdır ki en kalıcı ve sağlıklı kilo verme yöntemi sporla kilo vermedir.

Beslenme Alışkanlıklarınızı Düzenleyin


Tatil boyunca hazır yiyecekler, atıştırmalıklar, abur cuburlar ile tekrardan istemediğimiz kiloları aldık. Tatil sonrası beslenme alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirerek düzene geçirmeliyiz. Böylece kilo alımını engellemiş oluruz. Tatilde tükettiğimiz yüksek kalorili besinler yerine daha az kalorili besinler tüketmeye başlamalıyız. Tükettiğimiz atıştırmalıkların yerine meyve tüketmeliyiz. Örneğin yediğimiz bir bisküviden aldığımız kalori değeri 200 iken, 1 porsiyon meyveden 46 kalori almaktayız. 

Mevsimine göre doğal olarak tüketeceğiniz meyveler sizlere yeterli birer ara öğün olacaktır.

Alkolü Unutun


Tatilde tükettiğiniz alkol, kilo almanızın ana nedenlerinden biri olabilir. Alkol tüketimi başlı başına kilo almanız için yeterlidir. Alkolü azaltma ve ya eğer başarabilirseniz tamamıyla bırakmak kilo vermenizde yardımcı olacaktır. Tatil sonrası kazandığınız kötü alışkanlıklardan biri haline gelen alkol tüketimine son vermelisiniz. Örneğin alkolün 1 gramından 7 kkal alıyoruz. Verdiğimiz örnekden yola çıkarak gerekli varsayımları oluşturabilirsiniz. 

Posalı Yiyecekler Tüketin


Posalı yiyecekler tükettiğinizde, midenizde su ile şişerek tokluk hissi oluşturur. Ayrıca bağırsak hareketlerinizi hızlandırarak olası kabızlık problemine engel olur. Bu dönemde posalı besin tüketimi de kilo vermeniz için ideal bir yiyecektir. Kilo vermenizin yanı sıra vücudunuza da bir çok yararı olan posalı besinleri bol bol tüketmeliyiz. 

Tatil dönüşü aldığınız fazla kilolarınızdan kurtulmak ve eski sağlıklı günlerinize dönmek için tavsiyelerimizi dikkate alarak hayata geçirmeliyiz. Böylelikle fit bir vücuda sahip olabiliriz. Sağlıklı ve formda bir hayat dileklerimizle.