Yürüyüşte Daha Fazla Kalori Yakmanın Yolları

- 23:16
En kolay ve rahat kalori yakma yöntemi kuşkusuz yürüyüş yapmaktır. Hayatınızın her anında kolaylıkla yürüyüş yapabilir ve fazla kalorilerinizi yakabilirsiniz. Merdiven çıkarken, markete giderken, metroya gidip gelirken yapılan yürüyüş egzersizlerine, her zaman rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Gelişen teknoloji ile birlikte kendinize spor antrenörlüğü yapmanız bile elverişli bir hale gelmiştir.


Peki yürüyüş esnasında, ek hareketler ve farklı yöntemler ile  daha fazla kalori yakabilir miyiz ?
Yürüyüş esnasında daha fazla kalori yakmak için hangi yolları izlemeliyiz ?




Yürüyüş egzersizi en sağlıklı ve garanti sonuçlar elde etmenizi sağlayan zayıflama yöntemidir. Evet yürüyüş esnasında ek hareketler ve farklı teknik yollar izlenerek daha fazla kalori yakılabilir. Yürüyüş esnasında hangi hareketler ve teknikler izlenerek daha fazla kalori yakabilirim diye düşünüyorsanız, cevabınızı yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulacaksınız. Yürüyüş Yaparak Kolayca Zayıflayın başlıklı yazıyı okuyarak da yürüyerek kilo vermek hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Neden Yürüyüş Yapmalıyız ?




Yürüyüş yapmanız için bir çok nedeniniz mevcuttur. Mesela, yürüyüş yapmak en basit ve ulaşılabilir bir spor aktivitesidir. Yürüyüş yapmak için, herhangi bir araç gerece ihtiyacınız yoktur. Günlük yaşam tarzınızın içerisine kolayca adapte edebilirsiniz. Yürüyüş yapmak, diğer spor faaliyetleri gibi herhangi bir ağrı, sızı vermemektedir. Kemik ve kaslarınıza ekstra yük yapmamaktadır. Ayrıca yürüyüşe sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla, aile bireylerinizle birlikte çıkabilirsiniz. Yol boyu yapabilir veya gezerek etrafı daha ayrıntılı inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Yürüyüş yapmak, sizi stresten uzaklaştırır, kendinizi mutlu etmeniz için gerekli olan dopamin görevi görür ve ruh halinizi iyileştirir. Peki, yürüyüş yapmanın bize bu kadar artısı varken, neden yürüyüş yapmayalım ?

O zaman şimdi sırada hangi yürüyüş yöntemleri ile daha fazla kalori yakabiliriz, onu inceleyelim.

1. Yokuş Yukarı Yürümek


Yürüyüşü temiz havada doğada yapıyorsanız, yokuş yukarı yolları tercih etmelisiniz. Eğer spor salonunda veya evinizde ki, koşu bandı üzerinde gerçekleştiriyorsanız, koşu bandının eğimini arttırın. Böylece daha fazla efor harcayarak, daha fazla kalori yakmış olacaksınız. Ayrıca yokuş yukarı yürümenin vücudunuzu şekillendirmede de önemli bir rolü vardır. Bacak kaslarını ve kalçalarınızı kısa sürede, gözle görülür şekilde değiştirecektir. Yürüyüş yapmak için tercihinizi, bol oksijenli doğa koşullarında yapmanızı tavsiye ediyoruz.


2. Hızlı Yürümek

Tüm egzersizler için geçerli olan bir özellik hız. Ne kadar hızlı yürürseniz, o kadar fazla kalori yakarsınız. Yürüyüşlerinizi daha hızlı tempoda götürmelisiniz. Diyelim ki 10 dakikalık bir yürüyüş ile 100 kalori yakıyorsunuz, bunu tempoyu arttırarak 10 dakikada 140 kaloriye çıkarabilirsiniz. Eğer uzun süreli tempolu yürüyüşler yapamıyorsanız, öncelikle yavaş tempoda uzun süreli yürüyüşler gerçekleştirmelisiniz. Ya da yaptığınız yürüyüşleri part part yapmaya çalışmalısınız. Part aralarında kısa dinlenmeler gerçekleştirerek, tekrar yürümeye hazır hale gelmelisiniz.

3. Yürüyüş Yaparken Ek Hareketler Yapmak

Yürüyüş yaparken ısınan vücudumuz ek hareketleri yapmak için hazır hale gelmiştir. Yürüyüş sonrasında şınav, mekik ve kol güçlendirmek için barfiks çekebilirsiniz. Yürüyüşten sonra yapılan bu egzersizler daha fazla kalori yakar ve kaslarınızı geliştirir. Böylece yağ yerine, kas sahibi olursunuz. Yürüyüş yaparken, zıplayarak daha fazla kalori yakabilirsiniz. Yürüyüş esnasında kollarınızı, başınızı ve ayaklarınızı ara ara ısındırmaya çalışarak daha fazla kalori yakabilirsiniz. Ayrıca Evde Yürüyüş Hareketleri başlıklı makalemizi okuyarak, evinizde dahi bu hareketler ile kolayca kalori yakabilirsiniz.

4. Adım Saymak


Her gün kaç adım atıyorsunuz? Lavaboya giderken, mutfağa kahve almaya giderken ve ya işe giderken. Gelişen teknoloji sayesinde akıllı telefonlar, akıllı saatler ve adım sayar cihazları ile gün içerisinde kaç adım attığımızı görebiliyoruz. Günlük attığımız adımlar üzerinden ne kadar kalori yaktığımızı da görebiliriz böylelikle. Bunun yanı sıra aldığımız günlük kalori miktarını ise beslenme programımız üzerinden takip edersek eğer kilo almak ve zayıflamak konusunda kendimize rehberlik etmiş oluruz. Aldığımız kalori ve yaktığımız kalori kıyaslaması ile kilo kontrolünü elimize almış oluruz.

5. Rekabet Etmek

Birlikte yürüyüşe çıktığınız arkadaşlarınız veya ailenizden birisi ile rekabete girmek güzel bir seçenek. Böylelikle hem motivasyon kazanmış  olursunuz hem de eğlenerek daha fazla kalori yakabilirsiniz. Ortaya konulan güzel bir iddia sizi daha da ateşleyecektir. Böylelikle daha uzun süreli yürüyüşler yapmanız kolaylaşacaktır. Her gün farklı bir iddia ekleyerek, rekabeti daha da  arttırabilirsiniz. Bugün en çok adım atanın kazanacağı bir iddia, yarın ise en az kalori yakanın kaybedeceği bir iddia. Böylelikle hem beslenme düzeninizi düzenleyebilir, hemde daha uzun ve tempolu yürüyüşler ile daha fazla kalori yakarak zayıflayabilirsiniz.