Çemen Otunun Sağlığa Faydaları

- 22:55
Çemen otu ya da bilinen diğer adıyla buyotu, Akdeniz bölgesinde yetişen ve baharat olarak tükettiğimiz bir bitkidir. İnsan sağlığına oldukça yararı bulunan çemen otu aynı zamanda daha güzel bir cilde sahip olmak içinde kullanılmaktadır. Çemen otunun sağlığa faydaları oldukça önemli ve etkilidir.




Çemen otu, bölge olarak Akdeniz bölgesinde yetişen ve boyu ortalama 60 ile 100 cm arasında olan bir bitki çeşididir. Çemen otunun, yeterince yetişmiş ve olgunlaşmış tohumları belirli rahatsızlıkların tedavi edilmesin de kullanılmaktadır. Ülkemiz de baharat türü olarak bilinen çemen otu genellikle pastırma imalatında kullanılmaktadır. Farklı yörelere göre değişen kullanım alanlarından bir tanesi de, salataların içine eklenerek tüketilmesidir.

Çemen otu geçmişten günümüze farklı farklı rahatsızlıklara derman olması amacıyla tüketilmiştir. Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu yeni ortaya çıkan faydaları ve bilinen faydaları ile kullanım alanı da oldukça genişlemiştir. Milattan Önce 1500'lü yıllarda kullanıldığı da Mısır Papirüsünde anlatılmıştır. Geçmiş tarihlerde çemen otu, menopoz sendromları ve sindirim sistemi sorunları için tüketilirdi. Fakat günümüzde, şeker hastalığı, iştahsızlık ve emziren annelerde süt üretimini arttırmak gibi çeşitli problemlerin çözümünde kullanılmaktadır. Aynı zamanda çemen otunun günümüzde kullanıldığı farklı alanlar ise; iltihaplanma ve cilt sağlığıdır.

Çemen otunun içerdiği bazı maddeler, bakır, manganez, B6 vitamini ve fosfordur. Yaprakları ve tohumları mikrop, iltihap, virüs önleyici, antioksidan ve antidiyabetik özellikleri içermektedir. Sağlık alanında ki faydaları ve sorunlar için çözüm olması için yaprakları ve tohumları kullanılmaktadır. Tadı biraz acı, buruk ve farklı bir aroması vardır.

Çemen Otunun Sağlığa Faydaları Nelerdir ?




Kötü Kolesterol Seviyesini Düzenler

Çemen otunun özellikleri arasında kötü kolesterol seviyesini düşürücü özelliği vardır. Çemen otu içerdiği fazla miktarda çözünebilir lif kaynağı ile kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürerek, düzenler. Kan damarlarının tıkanması, kalp krizi ve felç gibi kötü sonuçlar doğurabilen kötü kolesterol seviyesi için çemen otu oldukça önemli bir baharat türüdür.

Kötü kolesterol seviyesinin düzenlenmesi ve düşürülmesi için gün içerisinde 50 gram çemen otu tüketilmesi tavsiye edilir.

Soğuk Algınlığı ve Gribe Karşı İyi Gelir

Çemen otu içerdiği antioksidan özelliği sayesinde, soğuk algınlığı ve grip gibi bulaşıcı soğuk hava hastalıklarının iyileştirilmesinde faydalıdır. Ayrıca vücuda girmeye çalışan zararlı mikroorganizmaların vücuda girmesini önlemek için oldukça etkili bir mücadele verir. Böylelikle virüs ve bakteri gibi zararlı mikroorganizmalar yoluyla geçen hastalıklarının oluşumunu engeller ve varsa hastalığınızı tedavi eder.

Kalp Sağlığına Faydalıdır

Çemen otu antioksidan kaynağı olması ve kalp koruyucu özelliklere sahip olması ile kalp sağlığını korumak ve güçlendirmek için etkilidir. Vücuttaki kan akışını kolaylaştırarak, meydana gelebilecek tıkanıklıkları önler. Kan dolaşımını kolaylaştırır. Kan basıncını düşürür. Kan şekerini dengeleyerek, obeziteye karşı mücadele eder.

Şeker Hastalığına İyi Gelir

Şeker hastalığı için çemen otu kullanımı oldukça faydalı ve etkilidir. Glukoz dayanımını arttırmaya yarayan, Hipoglisemik özelliği sayesinde kandaki şeker seviyesini de düşürür. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde, karbonhidrat ve şeker emilimini minimize etmektedir. İnsülin direncini düşürmek için çemen otu unu ile yapılmış ekmek tüketmek faydalıdır.



  • Cinsel istek arttırıcı olarak faydalıdır.
  • Emziren annelerde süt arttırıcı özelliği göstermektedir.
  • İltihaplanma ve enfeksiyon hastalıklarına karşı faydalıdır.
  • İnatçı öksürüklerin geçirilmesi, balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır.
  • Baş ağrısı için faydalıdır.
  • Dışkıyı yumuşatarak, kabızlık oluşumunu engeller.
  • Bedeni güçlendirir ve halsizliğe karşı iyi gelir. 
  • Gaz söktürücü olarak kullanılır.
  • Adet döneminde ki ağrıları azaltarak, adet kanama düzenini sağlar.
  • Sindirim sistemi için etkili ve faydalıdır.
  • Şeker hastaları için faydalıdır; şekeri kontrol altında tutar.
  • Saçlara canlılık verir, saç köklerini besleyerek, hızlı uzamasında yardımcı olur.
  • Bronşit ve boğaz ağrılarına karşı iyi gelir. Rahatlatır.
  • Eklem ağrıları için şifa kaynağıdır.

Çemen Otu Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler




Her bitkide olduğu gibi çemen otunun da fazla tüketilmesi zararlıdır. Mide bulantısı ve ishal gibi yan etkiler gösterebilir. Alerjik reaksiyonlara karşı kullanılmadan önce araştırma yapılmalıdır. Hamilelik sırasında çemen otu tüketimi, erken doğuma sebep olabilir. Sürekli kullandığınız yada hastalığınız için günlük düzenli olarak ilaç almak zorundaysanız mutlaka bir doktor tavsiyesinde kullanmalısınız.

Çemen Otunun Zararları



  • Vücutta ve idrarda kötü koku oluşmasını sağlar.
  • İshal yapar.
  • Kan şekerinde ani düşüşler yaşanmasına olanak sağlar.
  • Hamilelik döneminde, rahimde kasılmalar meydana getirerek düşük yapma riskini arttırır.
  • Kızarıklık, nefes darlığı ve ürtiker gibi alerjik reaksiyonlara yol açar.

Ayrıca çemen otunun kilo vermeye yardımcı baharatlardan biri olduğunu biliyor muydunuz ? Çemen otu ile kilo vermek için Kilo vermeye yardımcı baharatlar ve otlar makalesini okuyabilirsiniz.