Ebegümecinin Faydaları Nelerdir ?

- 23:58
Ebegümeci sağlıklı bir hayat yaşamak için tüketilmesi gereken bir çok hastalığın iyileştirilmesinde faydalı bir bitkidir. Latince ismi Malva sylvestrisdir. Ebegümeci daha çok yerleşim yeri dışında bulunan meralarda yetişir. Ebegümeci bitkisinin boyu yaklaşık olarak 20-30 santimdir. Yapı olarak ince ve kadifemsi bir görünüme sahiptir. Çiçekleri kıllı olmakla birlikte yıldızı andıran desenlere sahiptir.



Ebegümeci insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Tüketim çeşitleri farklılıklar göstermekle birlikte genellikle çay olarak tüketilmektedir. Günümüz tıp dünyasında ebegümeci, çeşitli ilaçların yapımın da kullanılmaktadır. Ayrıca Ebegümeci, gıda sektörünün içerisinde de farklı ürünlerin içerisinde kullanılmaktadır.  Ebegümeci bitkisinin kök ve sap kısımlarından özellikle cilt ve saç sağlığı için üretilen ilaçlar üretilmektedir. Ayrıca doğal haliyle de kullanılmaktadır.

Ebegümeci üzerine yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda içeriğinde, kalsiyum, demir, fosfor, selenyum, potasyum ve özellikle de sodyum gibi sağlığımız açısından yararlı mineraller bulunmaktadır.

Ebegümecinin Faydaları



Ebegümeci içerdiği zengin mineraller ile sağlığımıza faydalı bir bitkidir. Cilt ve saç sağlığının bakımı ve korumasını sağlamak için yaygın olarak kullanılan bir bitki türüdür. Ebegümecinin faydalarından bahsetmek gerekirse;

Cilt Sağlığına Olan Faydaları :

Ebegümeci bitkisi kullanmak cilt sağlığını korumak için muhteşem yöntemdir. Ebegümeci kullanarak cildinizin yenilenmesini sağlayarak, vücudunuzda meydana gelen şişlikleri yok edebilirsiniz. Ayıca radikallerin cildinize verdiği zararları da minimum seviyeye indirecektir. Erken yaşlanma karşıtı mucizevi bir bitkidir. Ciltte meydana gelen yaralar ve yanıkların iyileştirilmesinde de oldukça faydalıdır. Yara ve yanıklar için ebegümeci kullanımına örnek vermek gerekirse;

Ebegümeci bitkisini kaynatarak, kaynamış bitkinin tortunu ciltte meydana gelen yaralı bölgeye uygulayabiliriz.

Saç Sağlığına Olan Faydaları :

Saçların temizlenmesi ve saç derisinin temizlenmesi için 2-3 dakika boyunca kaynatılmış ebegümecini saçlara uygulayabiliriz. Ebegümecinin saça ve saç derisine uygulanması, saç derisinde sık sık oluşan kaşıntılara ve saç derisinde ki yağlanmaları temizler. Ebegümecinin saçlara uygulanması saçları besleyerek, daha canlı ve gür bir hale gelmesini sağlar. Saçlarınıza doğal yumuşaklık verir. Aynı zamanda saçların daha gür ve sağlıklı bir şekilde uzamasına da katkıda bulunur.

Sindirim Sistemine Olan Faydaları :

Ebegümecinin mide sağlığını korumakta ve sağlamakta etkili olduğunu savunan bazı bilim insanları mevcuttur. Alanında uzman doktorlar tarafından aynı zamanda bir mide hastalığı olan gastrite iyi geldiğini söylemektedir. Aynı zamanda bağırsak sağlığı içinde faydalarının bulunduğu bilinmektedir. Kaynatılmış ebegümeci suyunun içilmesi halinde kabızlık problemine çözüm olacağı söylenmektedir.

Solunum Yolu Sistemine Olan Faydaları :

Özellikle üst solunum yolları için sağlıklı ve faydalı bir bitki türüdür ebegümeci. Astım ve bronşit gibi bazı kronik rahatsızlıklara karşı oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Astım hastalarında meydana gelen astım ataklarını engellediği ve geciktirdiği de faydaları arasında bulunmaktadır. Ebegümeci, balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici özellikleriyle solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkili bir bitkidir. Solunum yolu rahatsızlıkları için ebegümeci kullanım şekli de önem arz etmektedir. Normal kullanım şeklinden farklı olan bu şekil ile solunum yolları problemlerine çözüm bulabileceksiniz.

Solunum yolu rahatsızları için sonbahara doğru toplanan ebegümeci güneşte kurutulmalıdır. Kurutulmuş ebegümecinin muhafaza işlemleri yaş haline göre daha kolay ve uzun sürelidir. Kurutulmuş ebegümecini bir demlik kaynar suya 4 yemek kaşığı koyarak demliyoruz. Hazırladığımız ebegümeci çayını günde 3 bardak tüketebilirsiniz.

Ebegümeci bir çok faydasının yanı sıra kolesterol ve kan basıncı seviyelerinin düzenlenmesin de önemli bir rol alabiliyor. Fakat bu konu hakkında sağlıkçıların farklı görüşleri de mevcuttur. Bu yüzden bu rahatsızların tedavi edilmesinde önemli olan bir nokta kişinin bulundurduğu bünye önemlidir.

Bazı uzmanların görüşleri neticesinde ise ebegümecinin kolesterol ve kan basıncı değerlerini olumsuz yönde etkilediği bildirilmektedir. Çünkü ebegümecinin bu rahatsızlıklar için kullanılmasında kullanılacak miktarın ayarlanmasını çok zor olduğunu savunmaktadırlar.

Ebegümeci Bitkisinin Kış Ayları için Faydaları

Kış aylarına girerken ebegümeci bitkisinin kış aylarında yakalanabileceğimiz hastalıklarla mücadelemizde bize yardımcı olacağı noktaları da bildirmek istedim. Kış aylarında yüksek ateşlenme gibi rahatsızlıklara yol açan üşütme ve soğuk algınlıklarına karşı ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Aynı zamanda vücudu rahatlatmak için terlemenize yardımcı olur.

Ebegümeci Çayının Faydaları



Ebegümeci çayı kış aylarında içinizi ısıtacak ve dertlerinize derman olacak bir çaydır. Ebegümeci bitkisinin faydalarından pek az kalır yanı yoktur. Sağlık açısından oldukça faydalı ve şifalı bir çaydır. Ebegümeci çayının kullanımı ve kullanım alanı, bitkisinin kullanımına oranla daha fazla ve yaygındır. Ebegümeci çayının faydalarını kısaca özetleyecek olursak;
  • Kan basıncını düzenler.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
  • Hipertansiyona karşı iyi gelmektedir.
  • Karaciğer sağlığını korur. 
  • Kansere karşı savaşır.Kanser riskini azaltır.
  • İçerdiği C vitamini sayesinde, alerjik hastalıkların tedavi edilmesinde faydalıdır.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. 
  • Bağırsakların harekete geçmesini sağlayarak kolay kilo vermeye yardımcıdır.