Ekinezya bitkisi papatyagiller familyasına ait bir bitki çeşididir. Başta Kızılderililer olmak üzere, dünyanın neredeyse her yerinde kullanılmakta ve yetiştirilebilmektedir. Ekinezya bitkisi özellikle bağışıklık sistemine yaptığı güçlü etkiler ile bilinmektedir. Kuzey Amerika ve ülkemizde bolca yetişen şifalı bitkiler arasında yer almaktadır.
Ekinezya bitkisi, bitki çayı, tentür, kapsül ve tablet olarak kullanılabilmektedir. Yılda iki kez hasat edilen ekinezya, yetiştirilme ve işlenme yönünden oldukça kolay bir bitkidir. İçerdiği vitaminler ve polisakkaritler nedeni ile tüketilmektedir.
Ekinezya tüketimi son zamanlarda oldukça rağbet görmektedir. Ekinezya tüketimi faydalarının yanı sıra yan etkileri ve zararları ile çokça tartışılmaktadır. Ekineyza'nın yan etkileri sağlıklı kişilerden ziyade belirli rahatsızlıkları bulunan kişiler üzerinde daha belirgindir.
Ekinezya bitkisi, bitki çayı, tentür, kapsül ve tablet olarak kullanılabilmektedir. Yılda iki kez hasat edilen ekinezya, yetiştirilme ve işlenme yönünden oldukça kolay bir bitkidir. İçerdiği vitaminler ve polisakkaritler nedeni ile tüketilmektedir.
Ekinezya tüketimi son zamanlarda oldukça rağbet görmektedir. Ekinezya tüketimi faydalarının yanı sıra yan etkileri ve zararları ile çokça tartışılmaktadır. Ekineyza'nın yan etkileri sağlıklı kişilerden ziyade belirli rahatsızlıkları bulunan kişiler üzerinde daha belirgindir.
Ekinezyanın Yan Etkileri
- Karaciğer rahatsızlığı bulunan hastalar için ekinezya kullanımı önerilmez. Özellikle karaciğer nakil işlemi gerçekleşmiş olan hastaların nakil işleminin üzerinden 8-10 hafta geçmesine rağmen karaciğerlerinin büyük ölçüde tahrip olmasına neden olabilir. Sağlıklı bireylerde de yüksek miktarda ekinezya kullanımı meydana geldiğinde yan etki olarak karaciğer sorunları meydana gelebilir. Karaciğer enzimlerinin fonksiyonlarını önemli ölçüde etkileyen ekinezya karaciğere zarar verebilir. Ayrıca düzenli olarak kullanılmak zorunda olduğunuz ilaçlar var ise ekinezya bitkisinin kullanılması karaciğerde iltihaplanma meydana gelmesine sebep olabilir.
- Fazla ekinezya kullanımı, bağışıklık sistemine zararlı etkiler yapabilir. Böylece meydana; sistemik lupus eritematosuz, pemfigus vulgaris, tip 1 diyabet, multipl skleroz, romatoid artrit, tüberküloz ve AIDS gibi oto-immün bozukluklar meydana getirebilir. Ayrıca kansere yakalanma riskini de beraberinde getirir. Bu yüzden ekinezya kullanımı bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyecek kadar yüksek miktarlarda kullanılmamalıdır.
- Ekinezya kullanımı bilim adamlarına göre kan pıhtılaşmasını da beraberinde getirebiliyor. Overconsumption denilen küçük ve büyük kan pıhtılarının oluşmasına sebebiyet verebilir. Böylece meydana gelen kan pıhtılarının damarlarımızda gezinmesi, trombositopenik trombotik purpura gibi çeşitli kan hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Bunlara ek olarak kan yuvarlarının ve kanda trombosit sayısının azalmasını sağlar. Bunun sonucunda ise beyin, kalp ve böbrekler için saf oksijen alımını düşürür.
- Bir çok bitkinin fazla tüketilmesi gibi ekinezyanın da fazla tüketilmesi yan etki yapabilir. Bu yan etkiler arasında mide rahatsızlıkları da yer almaktadır. Ekinezyanın fazla kullanılmasında özellikle mide yanması görülmektedir. Mide yanmasına ek olarak, şişkinlik, karın ağrısı, karın krampları, geğirme, ishal, kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri de görülebilir. Bu nedenle ekinezya kullanımı doktor gözetiminde yada önerileri doğrultusunda kullanılmalıdır.
- Ekinezya tüketimi astım hastaları için dikkatli tüketilmesi gereken bitkilerdendir. Çünkü ekinezya nefes darlığını tetikleyerek, astım hastalarının durumlarının daha da kötüye gitmesine neden olabilir. Aynı zamanda daha bir çok hastalığın oluşumuna da zemin hazırlayan ekinezya; nefes darlığı, alerjik astım, akciğer spazmı, hırıltı ve saman nezlesi hastalıklarını da tetikleyebilir. Bu nedenler doğrultusunda ekinezya kullanımı astım hastaları için tavsiye edilmemektedir.
- Uzun süreli ekinezya tüketiminde mide bulantısı ve baş dönmesi gibi geçici rahatsızlıklar da gözlemlenebilmektedir. Ekinezya kullanımı sonrası kişide meydana gelen bazı rahatsızlıklar neticesinde kullanılması önerilmez. Bu belirtileri; baş dönmesi, boğaz kuruluğu, dil toparlayamama, oryantasyon bozukluğu, boğaz ağrısı, uykusuzluk ve duyu kaybı olarak sıralayabiliriz.
- Ekinezya bitkisi ölümcül kardiyovasküler sorunları beraberinde getirebilir. Bu konuda bilimsel olarak kanıtlanmış kesin bir sonuç olmasa da ekinezya tüketiminin düzensiz kalp atışına sebebiyet verdiği bilinmektedir. Ekinezyanın kesinlikle kullanılmaması tavsiye edilen durumlar; bayıkma, titreme, hafif göğüs ağrısı ve anormal kap ritmi gibi bazı basit görülen rahatsızlıklardır.
- Ekinezya tüketimi kanın pıhtılaşmasını engelleyerek, kanama riskini arttırabilir. Ekinezya anti koagulant özelliklerine sahip olmasıyla da bilinir. Cerrahi bir ameliyat öncesi kullanımı kesinlikle tavsiye edilmez.
- Alerjik reaksiyonlar gibi yan etkilere de sahip olan ekinezya bitkisinin çok kullanılması, özellikle papatyaya karşı alerjisi olan kişiler için önerilmez. Bazı kişiler de gösterdiği yan etkiler ise; kızarıklık, döküntü, yüz şişliği, iltihap, kaşıntı olarak gösterilebilir.
- Ateşlenme gibi bunaltıcı rahatsızlıklara da sebebiyet verdiği bilinen yan etkiler arasındadır. Ekinezya tüketimi vücut ısısını arttırır. Bu durumu yaşayan kişilerde yutkunma güçlüğü meydana gelebilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalan tüketicilerin doktora danışmaları tavsiye edilir.
Ekinezyanın yan etkilerini ve zararlarını sizlerle paylaşmış bulunmaktayız. Yalnız dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olarak, ekinezya bitkisinin pek çok sağlık sorunlarının tedavi edilmesi ve iyileştirilmesinde yardımcı bitkisel çözüm olarak kullanıldığını unutmamak gerekir. Fakat bazı gelişen durumlar karşısında yan etkilere sahiptir. Bu gibi yan etkiler göz önünde bulundurulduğunda, ekinezyanın uzun süreli ve fazla kullanımı önerilmemektedir.