Spirulinanın En Tehlikeli Yan Etkisi

- 00:14
Bağışıklık sistemi güçlendirmenin yolunu arayanların aklına gelen seçeneklerden birisi spirulina süper gıda takviyesidir. Spirulina temelde mavi yeşil alglerden oluşan besin takviyesidir. Temel amino asitler ve demir içermektedir. Sindirim sistemi tarafından kolaylıkla sindirilebilen spirulananın da kendine özgü yan etkiler bulunmaktadır.




Doğal takviye besinleri tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışanlar, genellikle bu gıda takviyelerinin yan etkileri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için doğal besin takviyesi spirulinanın yan etkilerini sizler için paylaşıyoruz. Spirulina Nedir ?  Yan Etkileri Nelerdir ?

Temelde süper gıda olarak tanımlanan spirulina, mavi yeşil alglerden oluşan bir gıda takviyesidir. İçerdiği 8 adet temel ve 10 adet temel olmayan amino asitler, demir ve B12 vitamini sayesinde spirulina, bağışıklık sistemini desteklemekte ve güçledirmekte oldukça etkilidir. Sindirim sisteminde kolayca sindirim işlemine uğraması ve emilme hızı da bir hayli yüksektir.

Her şeyde olduğu gibi spirulina kullanımının da kişiye göre farklılık gösterebilen bazı yan etkileri mevcuttur. Spirulina kendine özgü ve oldukça tehlikeli yan etkilere de sahiptir. Bu tehlikeli yan etiker hakkında daha detaylı bilgi edinmek için yazımızın devamını okuyun.

Spirülinanın En Tehlikeli Yan Etkileri




Genel olarak toz ve tablet halinde bulunan spirulina, genel olarak içeceklerin içerisine karıştırılarak tüketilmektedir. Spirulina kendine has yan etkileri ile sağlığımız açısından tehdit içeren bir gıda takviyesi olabilmektedir. Bazı hastalıkların ilerlemesine yardım ederek, sağlığımızı tehdit altına alabilir. Ya da bazı hastalıkların belirmesine olanak sağlayabilir. Çeşitli ilaç kullanımları ile etkileşime girerek, vücudumuzda istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Beraberinde belirli risklerde getiren spirulinanın tehlikeli yan etkilerini sıralıyoruz.


1- Fenilketonüri Hastalığını İlerletebilir


Genetik olarak aktarılan hastalıklar içerisinde olan fenilketonüri bir tür bozukluktur. Bu hastalığa sahip olan kişilerin bazı amino asitleri kullanması, yasaktır. Fenilketonüri hastalığının kişide belirmesi için gerekli olan bazı genler hem anneden hem de babadan çocuğa aktarılmalıdır. Hastalarda gelişim geriliği, hiperaktivite ve analitik engeller gibi rahatsızlıklar görülmektedir. Spirulinada bu hastalığın ilerlemesine yardım eden ve kullanılması yasak olan amino asitler içerdiği için, bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin durumunun daha da kötüye gitmesini sağlayabiliyor.

2- Otoimmün Hastalıkların Oluşumu Sağlayabiliyor


Bağışıklık sisteminin ve sağlıklı dokuların tehdit altında olduğu hastalıklar otoimmün olarak adlandırılır. Bu tarz hastalıklar multipl skleroz, psoriasis ve bazı anemi tipleri, tip-2 diyaber, vitiligo ve reaktif artrit olarak sayılabilir. Bu tip otoümmün hastalık sahibi kişilerin spirulina takviyesi almaları, bağışıklık sisteminde ki aktivitelerin artışına sebep olmaktadır. Bu hızlanan bağışıklık sistemi aktiviteleri ise bu tarz hastalıkların görülmesinde artış göstermektedir.

3- İlaçlarla Etkileşerek Yan Etkiler Yapabilir


Spirulinanın bağışıklık sistemini güçlendirmek ve aktivite seviyesini arttırmak için kullanılan bir takviye olduğunu artık biliyoruz. Bağışıklık sistemini yatıştırma etkisi gösteren bazı ilaçlar kullanan kişilerde, spirulina kullanımının ilaçlarla ters etkileşime girmesi çeşitli yan etkiler meydana getirebilir. Ya da spirulina kullanımı almış olduğunuz ilaçların etkisini azaltarak, ilaçtan fayda almamanızı sağlayabilir. Bu gibi durumlara karşı dikkatli davranmanız gereklidir.

4-Boşaltım Sistemi Problemleri 


Spirulinanı kullanımı sonrası alınan proteinlerin vücudumuz tarafından parçalanması işleminde ortaya amonyak çıkar. Ortaya çıkan amonyak vücudumuz tarafından üreye dönüştürülür. Böylece kandaki üre miktarında artık meydana gelir. Üre miktarında ki artış, böbreklerin daha fazla çalışmasını sağlayarak, uzun vadede böbreğin çalışma verimini düşürebilir. Bunun sonucu olarak ise bazı bireylerde böbrek taşları oluşumu meydana gelebilir.

5- Ödem Yapabilir


Spirulina besin takviyesi içerisinde vitaminler, proteinler ve mineraller bol miktarda bulunmaktadır. Bu özelliği ile boşaltım sistemi problemine sahip hastalar için yan etkiye sebebiyet verebilir. Çünkü özellikle boşaltım sistemi rahatsızlıkları olan hastalarda kan tamamen temizlenmez. Kanın tamamen temizlenmemesi de kanda besin artışını sağlar, bu durum da vücutta istenmeyen ödemlerin oluşumuna zemin hazırlar.

Bu saydığımız yan etkilerinin yanı sıra spirulina kullanımdan doğabilecek yan etkileri; hazımsızlık, hipertansiyon, multipl myelom, romatoid artrid, kas spazmları, konuşma bozuklukları ve aşırı kilo kaybı olarak sıralayabiliriz.



Spirulina genel olarak dünya genelinde kullanılan besin takviyesidir. Bir çok hastalığın tedavi yöntemlerinde etkili bir yöntem olarak da kullanılmaktadır. Ancak spirulina kullanımında aşırıya kaçılması böbreklerde, karaciğerde,sinir sistemi ve sindirim sisteminde belirli rahatsızlıklar meydana getirmektedir. Bu yüzden bilinçli ve dengeli kullanımı önerilmektedir.

Ayrıca spirulina hakkında detaylı bilgi almak ve faydalarını öğrenmek için Spirulina Nedir ? Faydaları Nelerdir ? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.