Boğaz Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler

- 22:24
Boğaz ağrısını iyileştirmek için yemeniz gereken yiyecekler neledir ? Boğaz ağrısının sebebi nedir ? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını arıyorsanız, bu yazımızın içeriği aradıklarınızı size sunuyor.

boğaz ağrısı

Boğaz ağrısı her zaman yaşayabileceğiniz rahatsızlıklardan biridir. Çünkü boğaz ağrısı bakteri ve virüsler aracılığı ile bulaşan enfeksiyonel rahatsızlıkların bir semptomu olarak kendini göstermektedir. Özellikle kış aylarında yakalandığımız grip, soğuk algınlığı, streptokok boğaz ağrısı ve mononükleoza gibi rahatsızlıklarla birlikte kendini göstermektedir.

Günlük yaşantımız içerisinde boğaz ağrısı belirtilerinin görülme sebeplerini ise; sigara içmek, ağızdan nefes almak, kirli hava solumak ve alerjiler olarak belirleyebiliriz.

Bu saydığımız boğaz ağrısına neden olan nedenlerden hangisi aracılığı ile bu rahatsızlığa yakalanırsanız yakalanın mutlaka buna sebep olan enfeksiyon türü ile daha ciddi bir soruna yol açmadan mücadele etmeli ve yenmelisiniz. Bu bağlamda enfeksiyonun temizlenmesi ve boğaz ağrısının iyileştirilmesi için doğru adımları uygulamak son derece önemlidir.

Boğaz ağrısına yakalandığınız zaman iştahsızlık ve yemekten yemekten uzaklaşma gibi bazı davranışlara istemeden de olsa ayak uydurmaya başlarsınız. Fakat gerçek anlamda tükettiğiniz bazı yiyecekler boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Tedavi sürecini hızlandırarak, daha hızlı bir iyileşme süreci elde etmenizi sağlar.

Madem öyle boğaz ağrısı için ne tüketmeliyiz diye bir soru sorduğunuzun farkına vardım. Şimdi ise boğaz ağrısı yaşayarak hissettiğiniz rahatsızlığı hafifletmek ve iyileştirmek için faydalı olan yiyecekleri sizlerle paylaşalım.

zencefil limon

Muz : Muz yumuşak ve tüketmesi oldukça kolay bir meyvedir. Yutkunurken boğazı acıtmaz. İçerdiği B6 vitamini, potasyum ve C vitamini gibi besin değerleriyle vücudumuzda ki enfeksiyonlarla savaşmakta oldukça etkilidir. Düşük asiditesi bulunmaktadır. Çiğnerken rahatsızlık hissetmeyeceğiniz hatta damağınızla ezerek bile tüketebileceğiniz bir meyvedir.

Bal ve Limon :  Antik çağlardan bu yana enfeksiyonlarla mücadelede aktif bir rol üstlenen bu ikili, boğaz ağrısının geçirilmesinde tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Öksürük, boğaz ağrısı ve tıkanıklık gibi belirtilere karşı yardımcı olur.

İki yemek kaşığı limon suyu ve bir yemek kaşığı bal karıştırılarak tüketilebilir. Fakat isteyen bir bardan ılık su ile karışımı hazırlayarak da tüketebilir.

Zencefil ve Bal : Boğaz ağrılarını yatıştırmak ve iyileşmesine yardımcı olacak bir başka karışım ise zencefil ve bal karışımı bitkisel bir çay hazırlayarak ılık bir şekilde tüketmektir. İsteyen karışım halinin haricinde zencefil veya bal çayının arasında tercih yaparak da tüketebilir.

Zencefil, boğaz ağrısı ve öksürüğe karşı oldukça etkilidir. Güçlü bir iltihap söktürücü özelliğe sahiptir. Bal ise boğazı yumuşatarak ağrının hafifletilmesini sağlar. Aynı zamanda da enfeksiyonlarla savaşan doğal bir antibiyotiktir.

Yulaf Ezmesi : Yulaf ezmesi de yumuşak bir besin türüdür. Daha yararlı hale getirmek için muz ya da bal ile birlikte tüketilmesinde fayda vardır. Yulafın içerisinde çözülebilir lif ve bol miktarda protein bulunmaktadır. Bu sayede kolesterolün düşürülmesinde ve fiziksel performansın arttırılmasında oldukça etkili bir rol üstlenir. Aynı zamanda verdiği tokluk hissi ile kilo vermenizde yardımcı olacaktır.

Tam Buğdaylı Makarna : Lif, demir, B1, B2, B3, demir ve E vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan tam buğdaylı makarna, boğaz ağrısına karşı oldukça faydalıdır. Hafif sıcaklıkta tüketilmesi oldukça basit ve kolaydır. Hazırlanan az yağlı krema sosu ile birlikte ısıtılarak tüketilebilir.

Pişmiş Havuç : Havuç A,C ve K vitaminleri, potasyum ve lif bakımından zengin besin içeriğine sahiptir. Besin değerleri sayesinde bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve güçlendirilmesine iyi gelir ve özellikle pişirdikten sonra hafif sıcaklıkta tüketildiğinde boğaz ağrısına da iyi gelmektedir.

Fakat havuç pişirilmeden çiğ olarak tüketilirse boğazınızı daha fazla tahriş edebilir ve durumun daha da kötü bir hal almasına sebep olabilir.

Tavuk Çorbası : Boğaz ağrısı, tıkanıklık ve viral enfeksiyonlara karşı vücudumuzu savunan bu klasik tarif oldukça sağlıklı bir seçim olmayı başarmaktadır. iltihap sökücü özelliğe sahip olan tavuk çorbası, vücudumuzda ki enfeksiyona sebep olan virüslerin mukoza zarına temas etmesini engeller.

Sağlıklı ve iyi bir tavuk çorbasının içerisinde; havuç, soğan, kereviz, patates, sarımsak ve turp gibi sebze çeşitleri bulunur. Hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı bir tavuk çorbası hazırlamak için bu sebzeleri çorba tarifine dahil etmekte fayda vardır.
TAVSİYE YAZI
Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Yumurta Akı : Vücudumuz tarafından sindirilmesi oldukça kolay olan yumurta, protein ve bir çok sağlıklı besin kaynakları açısından önemli bir besin kaynağıdır. Baharatsız sade bir şekilde çırpılmış yumurta akı tüketimi, iltihap ve boğaz ağrısına iyi gelmektedir.

Soğan ve Sarımsak : Soğan ve sarımsak doğal antibiyotik kaynaklarının en güçlüleri olarak bilinmektedir. Bu ikili hem bakteri hem de enfeksiyonlara karşı en etkili mücadeleyi veren doğal besin kaynaklarımızdır. Boğaz ağrısına iyi gelmesinin yanı sıra iltihaplanmalara karşıda son derece etkilidir.