Nar Suyunun Faydaları, Zayıflatır mı?

- 16:38
Kış aylarının en lezzetli ve sağlıklı meyvesi olan antioksidan kaynağı nar suyu, düşük kalorili diyet listelerinin vazgeçilmez içeceğidir. Nar suyu faydaları ile kilo verme ve obezite probleminin tedavi edilmesinde etkilidir.

nar suyu
Nar meyvesi içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde, B5, B6, C ve E, folat, magnezyum ve potasyum vitaminleri bulunmaktadır. Narın içerisinde antioksidan bilinen her türünün neredeyse tamamının bulunduğu bilinmektedir.

Nar, düşük kalorili diyetlerin vazgeçilmez meyvesidir. Bir bardak ayıklanmış nar tanesi sadece 140 kalori içermektedir.

Aynı zamanda nar, içerdiği lif bakımından da önemli bir yere sahiptir. Bir su bardağı ayıklanmış nar taneleri 7 gr lif içermektedir. Normal şartlar altında bu miktar oldukça fazla ve muhteşem bir şeydir. Çünkü bir çok bilimsel araştırmanın konusu haline gelen lifli gıdaların, kişiyi tok tuttuğu, sık sık acıkma krizlerini önlediği ve zayıflamaya yardımcı olduğu ispatlanmıştır.

Araştırmalar sonucunda yapılan açıklamalar, günlük düzenli olarak nar suyu tüketiminin tokluk hissini arttırarak, acıkmayı geciktirdiği belirtilmiştir. Araştırma aşamasında gönüllü denekler üzerinde, nar suyu takviyesi alanların daha az ve geç acıktığı saptanmıştır. Ayrıca nar ekstraktı takviyesi kullanan deneklerin kullanmayanlara oranla %22 daha az yemek yediği belirlenmiştir.

Neredeyse her türden antioksidanın tamamını içeren nar, polifenoller bakımınından da oldukça zengin bir yapıya sahip olması nedeniyle obezite gibi şişmanlık rahatsızlıklarına karşı mücadelede son derece önemli işler başarmaktadır.

Ortalama olarak bir su bardağı nar suyunda 140 kalori bulunduğu belirtiliyor. 100 gr narın içerisinde ise 83 kalori olduğu bilinen bilgiler arasında. Kilo kontrolü ve zayıflamak için yapılan günlük beslenme listelerinin içerisinde nar meyvesi yer alabilir. Fakat günlük kalori ihtiyacının diğer besinlerden karşılanması durumunda ilave olarak nar suyu tüketimi zayıflamak için değil kilo almak için yardımcınız olacaktır. Bu konuyu bir örnekle açıklayalım.
Bir bireyin günlük kalori ihtiyacı 2000 kalori olarak belirlenmişse, siz günlük 2000 kaloriyi aldıktan sonra üzerine gün içerisinde 1 ya da 2 bardak nar suyu tüketimi ile günlük kalori ihtiyacından fazla kalori aldığınız kilo almaya başlarsınız. 
Bu yüzden nar suyu tüketiminde günlük kalori ihtiyacını aşmadan kullanmaya özen göstermeliyiz. Böylece düzenli ve sağlıklı bir kilo verme yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.

Nar Suyu Kullanmanın Faydaları

  • Nar, vücudumuzda ki serbest radikallerin etkisizleştirilmesi için gerekli olan antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. 
  • Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kronik akciğer hastalığı, meme kanseri , romatizmal artreit ve prostat kanseri gibi hastalıklara karşı savaşır.
Nar düşük kalorili ve sağlıklı bir meyvedir. Pek çok diyetisyen diyet listelerine nar meyvesini mutlaka ekler.

Bir narın içerisinde ortalama 105 kalori, 26 gram karbonhidrat ve 0.5 gram yağ vardır. Kolesterol içermez. Narın içerisinde az miktarda protein mevcuttur. Fakat antioksidan ve vitaminler bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

Nar suyu, kilo vermek ve zayıflamak için diyet listelerinin vazgeçilmez bir meyvesi olarak kullanılabilir. Nar diyet listelerine dahil olması ile salatalarında içerisinde yer almaya başlar. Ayıklanarak çiğ olarak yenebilir ve suyu tüketilebilir. Çünkü diyetisyenler zayıflamak için sağlıklı, yağ ve kalori oranı düşük besinler tüketilmesini tavsiye etmektedirler.

Nar ve nar ürünlerini, yerel marketler zincirlerinde ve sağlıklı gıda mağazalarında bulabilirsiniz. Büyük market ve manavlarda mevsimlik olarak bulmanız imkanlar dahilindedir. Diyetler için nar takviyeleri ve vitaminler sağlıklı gıda mağazaları ve online e-ticaret sitelerinde satılmaktadır.

Eğer sizde zayıflamak için yaptığınızın diyet listesinin içerisinde nar tüketmeye karar verdiyseniz, suyunu, yemeklerin içerisinde tanelerini ve çiğ olarak kendini tüketebilirsiniz. Narı ana öğünlerinden ardından ara öğünlerde ve akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak da tüketebilirsiniz.

Nar Diyet Listesi

Kahvaltı 

Bir adet küçük boy nar ve 200 gram pişirilmiş buğday tüketebilirsiniz.

Ara Öğün 

1 adet elma, 1 tane küçük boy nar ve 150 gram ev yapımı yoğurt tüketebilirsiniz.

Öğle Yemeği

1 adet küçük boy nar, 150 gram pişirilmiş buğday, 150 gram dana eti ya da balık ya da tavuk

Ara öğün

1 tane muz ya da elma

Akşam Yemeği

200 gram pişmiş buğday ve dereotu, kereviz ve maydanozla hazırlanmış salata.
Yatmadan önce bir kase küçük ev yapımı yoğurt.

Nar kullanarak yaptığınız diyetleri en fazla 1 hafta boyunca devam ettirebilirsiniz. Bu tarz diyet ve diyet programlarını kesinlikle doktorunuza danışmadan uygulamayın.