Toksinler Vücuttan Nasıl Atılır?

- 21:56
Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması işlemlerinde vücudumuzun belli organları aktif olarak rol oynamaktadır. Bunlar; karaciğer, bağırsaklar, akciğer ve deri olarak belirtilebilir. Peki, vücudumuzda ki toksinleri nasıl atabiliriz ?

toksizleri atma

Toksinlerin vücuttan düzenli bir şekilde atılmasını sağlamak için öncelikle vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan organların sağlığı korunmalıdır.

Karaciğer sağlığımız için doymuş yağlar, rafine şeker ürünleri ve alkol tüketiminden uzak durmalıyız. Bu besin ürünlerinin tüketilmesi karaciğerin sağlıklı çalışmasını engelleyecektir. Bu yüzden toksinlerin vücuttan düzenli atılmasına engel olacaktır.
Günlük hayatta yaşadığımız ruhsal ve fiziksel stres anları, geçirdiğimiz enfeksiyon hastalıkları sonucu vücudumuzda zararlı atıklar oluşmaktadır. Vücudumuzda oluşan bu zararlı atıkların atılması görevini ise; böbrekler, akciğer, karaciğer ve deri gibi organlarımız aracılığı ile vücudumuzdan uzaklaştırırız. Bu organlarımızın ortak çalışmasının sonucu olarak toksinlerden kurtuluyoruz.

Toksinler vücudumuza tükettiğimiz besinler aracılığı ile, tükettiğimiz su kaynakları ile, temas ettiğimiz toprak ve soluduğumuz hava aracılığı ile girebilmektedir.
OKUYUN
10 Adımda Doğal Detoks Yapın

Toksinlerin Vücuda Zararları


Hava kirliliği ve çevre kirliliği dolayısıyla içme sularına kurşun ve cıva gibi ağır metaller; kafein, alkol, sağlıksız yağlar, ilaçlar gibi sağlıksız besin maddesi içeren ürünleri tüketmek bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine, hormonal bozulmalara, kalp ve damar problemlerine, eklem rahatsızlıklarına, aşırı kiloya, diyabete ve kanser gibi tehlikeli hastalıklara sebep olabilmektedir.

Vücudunuza aldığınız toksinlerin vücudunuza etkileri genellikle, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, kendini iyi hissetmeme ve aşırı uyku yada uykusuzluk gibi problemlere yol açar. Aynı zamanda kas ve eklemlerde gerilme, aşırı sinirlenme, ruhsal ve fiziksel sağlık problemleri olarak kendini göstermektedir.

Toksinler Vücuttan Besinler İle Atılması


Toksinleri vücudumuzdan tükettiğimiz sağlıklı yiyecekler ile kolay bir şekilde atabiliriz. Şimdi sizlerle vücudumuzu toksinlerden temizlemek için tüketmemiz gereken yiyecekleri inceleyelim.
OKUYUN
Bağırsak Detoksu
Pancar : Beta karoten ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan pancar, çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Havuç : Antioksidan bakımından oldukça zengin havuç, c vitamini ve beta karoten bakımından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu özellikleri ile çok güçlü bir antioksidan kaynağı olma özelliğini taşımaktadır.

Enginar : Sebze sınıfında bulunan etkili bir antioksidan kaynağıdır. Kolesterolün düşürülmesi ve karaciğerin sağlığı için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.

Susam ve Tahin : Tükettiğimiz alkollerin karaciğerimize verdiği zararları engellemek için oldukça etkili yiyeceklerdir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler : Karaciğerin ağır metallere karşı korunmasını sağlarlar. İçerdikleri klorofil maddesi sayesinde antioksidana karşı savaşan karaciğerimiz için sağlık kaynağıdır.

Hindiba ve Tere: Toksinlere karşı savaşmak için safra üretimi ve akışını düzenler ve arttırılmasını sağlar.

Elma : Toksinlerin, sindirim sisteminden temizlenmesine yardımcı sağlıklı bir meyvedir.

Ceviz : Zengin omega 3 kaynağı olan ceviz, içerdiği arjinin maddesi sayesinde karaciğer sağlığını korur.

Somon Balığı ve Ton Balığı : Karaciğer dostu olan omega 3 içeren balık türleri, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaya yardımcı yiyeceklerdendir.

Zerdeçal : Karaciğer sağlığı için oldukça faydalı bir baharat çeşididir.

Limon ve Greyfurt : Oldukça zengin vitamini içeren bu yiyecekler, vücutta bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden safra üretimine kadar bir çok faydaya sahiptir. Aynı zamanda mide ve bağırsaklar üzerinde de etkilidirler.

Avokado  : Avokado içerdiği glutatyon ile karaciğere zarar veren toksinlere karşı savaşır. Oldukça başarılı bir toksin temizleyicidir.

Sarımsak ve Soğan : Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oldukça etkili besin kaynaklarıdır. Kan dolaşımını uyarır, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Vücuttaki fazla suların atılmasında aktif olarak rol alır ve karaciğeri toksinlerden arındırmaya yardımcı olur.

Yeşil çay : İçerdiği yüksek miktarda antioksidan içeriği ile birlikte kalp sağlını destekler. Kan şekerini ve vücut sıcaklığını dengeleyerek sindirime yardımcı olur. Yağ oksidasyonu arttırarak, metabolizma hızının artmasına sebep olur.

 Doğada bulunan özellikle sebze ve meyve gibi yiyeceklerin içerisinde bol miktarda vitamin, mineral, polifenoller ve flavonoller oldukça etkili birer antioksidan kaynağıdır.

Yapılan araştırmalar sonucu en popüler olarak bilinen antioksidan kaynakları ise A,C ve E vitaminleri, likopen, flavonoidler, Beta karoten ve selenyum maddeleridir.

Beslenme programımızda yer alan besinlerin karaciğer detoksifikasyonunu sağlaması oldukça önemlidir. Detoksifikasyon, organizmanın kendine zarar veren toksin maddelerden kendini temizlemesidir. Bu yüzden bu sürece yardımcı ve vücuttaki serbest radikallerin temizlenmesine yardımcı olacak antioksidan kaynağı besinler tüketmeliyiz.