Diyette Makarna Yenir mi?

- 20:29
Makarnanın besin içeriği hakkında bilgi sahibi iseniz hemen diyet ve makarna kelimelerinin yan yana gelmesinden rahatsız oldunuz bile demektir. O zaman şaşıracağınız bir yazıya hazır olun. Çünkü diyette makarna yiyebilirsiniz. Ayrıca diyette yiyebileceğiniz makarna tarifleri de  yazımızın devamında ..
makarna kalori

Makarna bol miktarda karbonhidrat içeren besinlerden bir tanesidir. Bir çok diyet listesi karbonhidrat türevi besinlerin diyet boyunca tüketilmesini kısıtlar. Böylece daha kolay bir şekilde kilo verebileceğiniz fikrini savunarak. Ama işin aslı pek de öyle görünmüyor. Çünkü sağlıklı ve kalıcı kilo vermek için uygulanması gereken diyet programları tüm besin gruplarına dahil besinlerden bir şeyler içermelidir. Diyet yaparken sevdiğimiz besinlerden uzak durmak ya da aç kalmamıza gerek yoktur. Önemli olan nokta diyet listelerine dahil ettiğimiz besinler arasından sağlıklı tercihler yapmak ve günlük almamız gereken kalori miktarına göre tükettiğimiz besin miktarını dengelemektir. 

Diyette Makarna Yemenin Faydaları

makarna besin miktarı


Diyet sürecinde tükettiğimiz makarnaların bizlere sağladığı faydalardan bahsedelim biraz. Böylece hem ön yargılarınızdan kurtulur, hem de makarnanın sağladığı faydalardan en iyi şekilde nasıl yararlanacağımızı öğrenelim.

Makarna Zengin İçeriği Sayesinde Besleyicidir 


 Makarna çeşidi oldukça fazla ve çoğu da oldukça besleyici bir gıdadır. Ve unutulmamalıdır ki hiçbir gıda maddesinin tek başına kilo aldırma gibi üstün yetenekleri yoktur. Bu kural aynı şekilde makarna için de geçerlidir.

Bu noktada makarna tüketirken dikkat etmemiz gereken nokta günlük olarak ihtiyacımız olan kalori miktarını aşmayacak şekilde tüketmek. Makarna tüketmek, miktarına dikkat edildiği sürece kesinlikle ana öğünlerde alternatif bir seçenek olarak diyetler listelerinde yerini alabilir. 

Fakat makarna tüketirken daha lezzetli olması açısından kullandığımız hazır sosları tüketmemeye özen göstermeliyiz. Ketçap ve mayonez gibi makarna severler'in vazgeçemediği soslar yerine kendiniz sağlıklı soslar hazırlayarak makarnanızı daha besleyici ve sağlıklı hale getirerek tüketmeye özen göstermelisiniz. 

Makarna İhtiyacımız Olan Besin Maddelerini İçerir

Makarnanın tercih edilmeme sebepleri arasından en çok tercih dile getirilen özelliği besleyici değerlere sahip olmamasıdır. Birçok insan sofralarında makarna tercih etmemesinin sebebini böyle dile getirmektedir. Ancak işin aslı tam olarak böyle değildir. Çünkü tam buğday unundan yapılmış makarna çeşitleri, vücudumuz için ihtiyaç duyduğumuz oldukça fazla besin içeriklerine sahiptir. Makarna, B vitamininden tutun da liflere kadar birçok ihtiyaç duyduğumuz kaynakların vücudumuza alınmasını sağlar. 

Tam buğday unundan yapılmış makarnalar ise, tip-2 diyabet ile kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalı etkilere sahiptir. Diyet listelerinde çeşitlilik sağlamak adına makarnanın daha sağlıklı olan çeşitleri tercih edilebilir. Örnek olarak, nohut ve mercimek gibi besin maddeleri ile hazırlanan makarna çeşitleri sağlıklı diyet öğün alternatifleri olarak değerlendirilebilir. 

Çeşitli Gıdalarla Harmanlanarak Sağlıklı Bir Ana Öğündür Makarna

Sebzeler, et ürünleri, baklagiller, peynirler ve yoğurtlar ile zenginleştirilerek tüketilen makarna, sade haline göre çok daha besleyici ve sağlıklı bir yiyecek haline gelmektedir. Makarnayı sadece yiyerek çok daha az faydasını görmüş olacaksınız. Bunun yerine diğer besin maddeleriyle sentezleyerek tüketmeniz daha faydalı olacaktır. 

Öyle ki, bu şekilde karışımlarla ortaya çıkarılan makarna çeşitleri ile kilo vermek oldukça kolay bir hale gelecektir. 

Brokolili Makarna Tarifi 


Gerekli Malzemeler :
  • 500 gram Brokoli
  • 1 bardak Su
  • Az miktarda Tuz
  • Az miktarda Zeytinyağı
  • 1 dal Taze Soğan
  • 2 yemek kaşığı Un
  • 1 su bardağı Süt
  • Çok az miktar Karabiber
Hazırlanışı :

Öncelikle brokoliyi temizce yıkıyoruz. Yıkadığımız brokolileri çiçek kısımlarından ayırıyoruz. 500 gram brokoliyi, 1 su bardağı tuzlu suda 5 dakika boyunca haşlıyoruz. Haşladıktan sonra suyunu süzüyoruz. Suyunu ve brokolileri ayrı ayrı kapların içerisinde beklemeye bırakıyoruz.

Sosu için :

1 dal taze soğanı temizce yıkayıp, doğradıktan sonra az miktar zeytin yağında çeviriyoruz. Üzerine 2 yemek kaşığı unumuzu ilave ederek, biraz daha kavurmaya devam ediyoruz. Ardından brokolileri haşladığımız su ve 1 su bardağı sütü karışımın içerisine ekleyerek iyice koyulaşana kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Üzerine az miktarda tuz ve karabiber ekliyoruz.

Hazırladığımız sos karışımının içerisine son olarak da haşlanmış brokolileri ekliyoruz. 

500 gram makarnayı ise ayrı bir tencerenin içerisinde suyunu iyice çektirerek haşlıyoruz. Ardından makarnayı servis ederken, servis kabında sosla karıştırarak sunuyoruz. 

Afiyet olsun. 

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayat için bizi mutlaka takipte kalın ! Sağlıcakla ..