Protein Tozu Kaç Kalori? Kilo Yapar mı?

- 20:12
Protein tozu; içerisinde bol miktarda aminoasit bulunduran, genellikle sporcular ve vücut geliştiricilerin kullandığı, kas oluşumunu sağlamak ve yaraları iyileştirmek için yaygın olarak tercih edilen besin seçeneğidir. Oldukça rağbet gören ve tercih edilen protein tozu kaç kaloridir ? Kullanmak kilo yapar mı ? Eğer sizde bu sorunların cevaplarını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz..

kaç kalori

Protein tozu, yumurta, peynir, süt, soya ve et gibi içerisinde bol miktarda aminoasit bulunduran besinlerden elde edilmektedir. Protein insan vücudunun gelişim için gereksinim duyduğu besin maddelerinden biridir. Sağlıklı bir vücudun vazgeçilmez yapı taşlarından biridir. Bu bakımından bakıldığında protein oldukça faydalı ve alınması zorunlu bir maddedir. Bir diğer yandan proteinin vücudumuzda ki görevleri arasında, hormonların ve enzimlerin üretilmesi, zarar gören dokuların onarılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve kas kütlesinin arttırılması gibi önemli roller de bulunmaktadır.

Spor ve egzersizler esnasında yapılan aktivitenin ağırlığına göre kaslar çalışmaya başlar. Kasların çalışmaya başlamasıyla birlikte kas kütleleri üzerinde yıkımlar meydana gelir. Kasların yıkım işlemine uğraması sırasında proteinler müdahale ederek, yıkılan kasların iyileştirilmesini ve güçlendirilmesini sağlar. Böylece kas kütleleri eskiye göre daha güçlü ve fazla olmaya başlar. Bu nedenden dolayı bireyler genellikle spor ve egzersiz aktivitelerinden sonra protein tozu kullanırlar. Böylece kasların çalıştırıldığı bölgelerde kas artışı oluşması sağlanır.

Protein Tozu Kilo Yapar mı?

Kullananların ve kullanmak isteyenlerin oldukça merak ettiği bir sorudur, protein tozunun kilo aldırma gibi bir etkisinin olup olmadığı. Protein tozunu genellikle ağırlık çalışan sporcular tercih eder. Çünkü spor esnasında kaslarını oldukça fazla zorlarlar. Bu nedenle de günlük tükettikleri besinler sayesinde aldıkları protein miktarı yetersiz kalır. İşte bu sırada araya protein tozu girer ve vücudun ihtiyaç duyduğu proteini karşılar.

Sorumuzun cevabına gelecek olursak, protein tozu kullanımı, kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir. Yani hem kilo almanızı sağlayabilir, hem de herhangi bir farklılık oluşturmayabilir. Bunu ise şöyle açıklayabiliriz; protein tozu, günlük tüketilen besinlerin üzerine fazladan kullanılırsa, fazladan alınan proteinler vücutta yağa dönüştürülerek depolanır. Böylece kullandığınız ihtiyacınızdan fazla protein tozu kilo almanıza sebep olur.

Bu noktada dikkat etmemiz gereken bir diğer husus ise, kullanılan protein tozunun kalitesidir. Çünkü kalitesiz protein tozlarının içerisinde gereğinden fazla miktarda şeker bulunmaktadır.Bu da vucütta kilo artışına ve sağlığın bozulmasına sebebiyet vermektedir.

Ayrıca düzensiz beslenme alışkanlığı, yanlış diyet programları ile birlikte kullanılan protein tozu da vücutta yağlanmayı arttıran bir etken olacaktır.

Yine aynı şekilde çok az bir efor harcanarak yapılan spor sonrası protein tozu kullanımı da yine aynı şekilde kilo alımına sebep olacaktır.

Fakat vücut geliştirmek ve kas yapmak amacıyla gerekli çalışmaların ardından kullanılan aminoasit kaynağı protein tozları kilo alımına sebep olmamaktadır. Kullanılan marka ve içeriğine göre de yine bu şekilde dahi olsa değişiklik gösterebilir.

Protein tozları arasında kullanılması en sağlıklı olanlar, %80 oranında protein ve %20 oranında karbonhidrat içeren ürünlerdir. Bu oranların üzerine çıkılması durumunda vücutta yağ oluşumu meydana gelecektir. Genel olarak içerisinde %20 ve altında bir oranda karbonhidrat içeren protein tozları kilo aldırmamaktadır.

Aynı zamanda protein tozları gerekli koşullar altında kullanıldığı taktirde kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Çünkü protein tozu kullanımı vücutta yağ yakımının hızlandırılmasını sağlayan, metabolizma hızını arttırır. Böylece kilo vermeye yardımcıdır. Fakat protein tozlarının asıl kullanım amacı; kilo vermekten ziyade kas kütlesinin korunması ve arttırılmasıdır. Bu yüzden dolayı kilo vermek için protein tozu kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Protein Tozu Kaç Kalori ?



Bir diğer önemli nokta protein tozu kullanırken alınan miktar ve ne kadar kalori içerdiğidir. Protein tozu kullanırken özel olarak hazırlanmış ölçekleri mevcuttur. 10 gram protein tozu, 39 kaloridir. Ölçekler genellikle 30 gram protein tozu almaktadır. Bir ölçek protein tozu ise 117 kaloriye denk gelmektedir.