Diken Üzümünün Faydaları Nelerdir?

- 18:55
Oldukça faydası bulunan ve son zamanlarda sağlık açısından çokça tercih edilen meyvelerden olan Diken üzümü ülkemiz bazı yerlerinde yetiştirilmeye başlamıştır. Ana vatanı olarak Kuzey yarım küre olan meyvenin ılıman ilkime sahip bölgelerde daha iyi yetiştiği görülmektedir. Sağlık ve lezzet açısından önemi büyük olan diken üzümünü bulma kolaylığı da rahatça yapılabilmektedir.


Anti bakteriyel özelliği ile fazlaca boğaz enfeksiyonu ve buna benzer hastalıklara da iyi gelmektedir.

Diken üzümünün faydaları nelerdir sorusuna verilecek en iyi cevap meyvenin iyi geldiği hastalıklar;

- Boğaz ağrısı

- Burun tıkanıklığı

- Nefes darlığı

- Bronşit

- Sinüzit gibi devamlı hastalıklara da kesin çözüm olabilmektedir.

Hem içeriğinden ötürü hem de yetiştirilmesi ile alakalı olarak sunduğu faydalar düzenli kullanım ile sonuç vermektedir. Bu anlamda diken üzümünün iyi geldiği alanlar da;

- Tüm karaciğer rahatsızlıklarını giderir ve safra kesini temizler

- Soğuk algınlığından kaynaklı yüksek ateşin düşmesini sağlar

- Sindirim sistemi ve hazımsızlığı dengeler

- Vücut içerisinde oluşan iltihaplı hastalıklara genel anlamda çözüm olabilmektedir

- Öksürüğü keser

- Yüksek tansiyon hastaları için çokça önerilmektedir

- Romatizmalı eklem ağrıları içinde son derece önemlidir daha birçok faydası bulunan diken üzümü ülkemizde bölgelere göre farklı isimlerde olabilmektedir.

Ülkemizde Bulunan Diken Üzümü ve Diğer Adları

Üç farklı türde bulunan diken üzümü ilk olarak Sivas’ta Kara aş şeklinde tatlısı yapıldığında farklı bir türde ve isimde tercih edilebilmektedir. Aynı zamanda meyvenin yanı sıra kabuklar ve yapraklarının da değerlendirildiği yerde kurutularak tüketimi de faydalı olabilmektedir. Kurutulmuş diken üzümü sıcak suda demlenerek içilmektedir. Böylece etkisi ve faydası da artabilmektedir. Bu anlamda gün içerisinde 3 kez tüketilmesi önerilmektedir.

Anlık etkisi yüksek oranda bulunduğu için Diken üzümünü hamilelerin kullanımları önerilmemektedir. Bunun içinde yalnızda yukarıda bulunan hastalıklardan şikayetleri bulunan kişilerin düzenli tüketimi önerilmektedir. Atıştırmalık olarak dikkat ve at miktarda tüketilen Diken üzümünün diğer adları;

- Karamuk

- Kızamık

- Sarıçalı

- Tavşan ekmeği

- Çobantuzluğu

- Çoban ekmeği

- İt tuzluğu

- Zibike

- Garamık şeklindedir.

Diken Üzümü Nasıl Tüketilir?

Sağlık açısından önemi yüksek olan ve uzmanlar tarafından da kontrollü olarak tüketilmesi önerilen diken üzümü sindirim sistemi dostudur. Bunun için hazın sorunu yaşayan kişiler diken üzümünü tüketerek müshil etkisi görebilmektedir. Dengeli olarak tüketildiğinde bağırsak sorunlarını çözebilmektedir. Fazla kullanıldığında zararlı olan bitkiler şeklinde bilinen özelliğinden ötürü sürekli kullanılmamalıdır. Çünkü bağırsak tembelliğine yol açabilmektedir. Aynı zamanda strese de iyi geldiği bilinen diken üzümü yabani olarak yetiştirilir. Bu anlamda ormandan toplanan ve yaprakları kurutulan meyve suda demlenerek tüketilir. Böbrek taşı rahatsızlığında olan etkisi safra kesesinde de geçerli olabilmektedir. Sonuç olarak kontrollü tüketilerek safra kesesini tam anlamı ile temizleyebilmektedir. Sürekli ilaç kullanan kişiler diken üzümü tüketimini doktor ile paylaşmalı ve bilgi almalıdır. Hatta doktor tarafından önerilmediği sürece tüketimi yapılmamalıdır. Ancak bu gibi durumlarda etkisinin önemi belirlenir ve olumlu sonuçlar ortaya çıkararak çözüm olabilmektedir.

Çiçekleri ve yaprakları ile kurutulduktan sonra yaralara da etkisi büyük olan meyvede yüksek oranda ağrı kesici özelliği de bulunmaktadır. Bunun içinde ezilip ve kurutulup yaraya sürülerek hem ağrıyı keser hem de yaranın mikrop kapmasını engeller. Böylece etkili ve kolay bir şekilde faydalı olabilmektedir. Diken üzümü nedir şeklinde gelen çözümlerin arasında basur sorunu içinde kullanılabilmektedir.

Etkisinin büyük olması ile dikkatli kullanılması gereken meyvelerden biridir. Bunun için fazla tüketildiğinde zehirlenmeye de yol açabilir. Böylece diken üzümü kontrollü ve az miktarda kullanılmalıdır. 

Diken Üzümü Fazla Tüketilirse Ne Olur?

Önemli olarak sunulan bilgiler arasında Fazla kullanıldığında etkisi zarara dönüşen bitkilerden olan diken üzümü ilk olarak belirtiler ile tepki vermektedir. Bunun içinde fazla tüketilmeye başlanan diken üzümünde;

- Kusma

- İshal

- Halsizlik başlar. Bu açıdan bu gibi sorunlar görülmeye başlandığında direkt olarak doktora kontrolünde bulunmak gerekir.

İçeriğinde bulunan atropin maddesi zehirleyici ve öldürücü etki yaratabilmektedir. Bunun için fazla tüketilmemesi ve tüketildiğinde doktor kontrolünün mutlaka olması gerekmektedir. Eğer doktor kontrolü olmuyor ise gözetim altında bulunarak müşahede altına alınmalıdır.