Protein Diyeti Nedir? Kaç Kilo Verilir?

- 23:32
Kilo vermek için beslenme şekline dikkat etmek son derece önemlidir. Bu amaçla özellikle protein ağırlıklı diyetler yapmak işe yarar sonuçların elde edilmesini sağlar.
kaç kilo verilir

Kolay kilo vermek isteyenler için tavsiye edilen protein ağırlıklı diyet kısa süre içerisinde etkili şekilde kilo vermeyi sağlar. Bu tarz diyetler tok tutan yiyeceklerden meydana geldiğinden dolayı diyet yapmak daha kolay hale gelir. Genellikle kısa süre içerisinde fazla kilo vermek isteyenler ve sporcular tarafından yapılan protein ağırlıklı diyet adından da anlaşılacağı üzere protein tüketimine dayalı bir diyet olarak ifade edilir.

Bu tarz yiyeceklerin içerisinde glisemik indeksleri daha düşük olduğundan dolayı uzun süre tok tutmakta ve sık acıkmamayı sağlamaktadır. Ayrıca bu diyetle birlikte verilen kilolar sağlıklı şekilde gittiğinden dolayı geri tekrar kilo alınma olasılığı azalmakta ve daha uzun süre formda kalınmaktadır.

Protein Diyeti Hakkında

Protein ağırlıklı diyet içerisinde kırmızı et, balık, tavuk, yoğurt, süt ve yumurta gibi protein yönünden zengin besinler yer alır. Bu diyette karbonhidrat ile şeker tüketimi yoktur ve yağ bakımından düşük besinler tüketilmeye özen gösterilir. Bundan dolayı diyet listesinin içinde bulunan besinler metabolizmanın daha hızlı çalışmasına katkıda bulunur.

Genellikle şok diyet adı verilen diyetlerde yağ yakımının yerine ödem attırılarak kilo verilir. Ancak bu diyet için öyle bir durum söz konusu değildir. Diyetle yağdan kilo verildiğinden dolayı verilen kilolar daha kalıcı olur.

Vücutta yer alan proteinlerin sindirimleri esnasında yağ sindirim hücreleri ya da karbonhidratlara oranla iki kat daha fazla enerji harcanır. Dolayısıyla bu sayede kalori yakmak daha kolay olmaktadır. Aynı zamanda bu diyet kas dokularını korumaya da yardımcı olur. Yapılan açıklamalara göre kas kütlesi yüksek kişiler daha kolay kilo verebilir.

Protein Ağırlıklı Diyet İçin Serbest Ve Yasak Besinler

Protein diyeti yaparken protein yönünden zengin olan tavuk, balık, yumurta, kırmızı et, yoğurt, süt, ayran ve baklagiller gibi besinlerin tüketimi serbesttir. Buna karşın diyet sürecinde şekerli ve karbonhidratlı gıdalar, içerisinde yüksek oranda şeker bulunan meyve ve sebzelerin tüketilmesi yasaklanır. Bunlara dikkat edilmesi diyetin verimliliği bakımından önem taşır.

Protein Diyeti Kaç Kilo Verdirir?

Doğru ve düzenli şekilde uygulandığında protein ağırlıklı diyet ile üç günde üç kilo verilebileceği ifade edilir. Ancak bu diyeti uygulamadan önce mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir. Bazı insanlar çeşitli hastalıklar olabileceği için diyet yapmadan önce doktordan onay almakta yarar vardır. Doktor tarafından verilen değerlere bağlı olarak özel şekilde hazırlanan diyet programı daha etkili sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Buna ek olarak diyet yaparken günde en az iki litre su tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca öğünler arasındaki sürenin de beş saat olmasına dikkat edilmesi önerilir. Bunların yanı sıra diyet programı haricinde içine şeker ilave etmemek kaydıyla yeşil çay, kahve ya da çay içilebilir.
kaç kilo verilir

Protein Ağırlıklı Diyet Nasıl Yapılır?

Protein ağırlıklı diyet ilk gün kahvaltıdan önce bir bardak alkali su içilir. Kahvaltıda ise üç yumurta beyazı ve üç çorba kaşığı yulaf ezmesi ile hazırlanmış omlet, bol yeşillik, şekersiz çay ve üç dört tane sivri biber yenir.

Öğle yemeğine geçildiğinde ise yağsız kıymadan hazırlanmış dört tane köfte ve taze mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış salata yenilir. Öğle yemeğinden sonra yapılan ara öğünde ise bir kâse yağsız yoğurt ile on tane çiğ badem tüketilebilir. Akşam yemeğinde ise yeşil salata ile bir kâse çorba yer alır.

Diyetin ikinci gününde kahvaltı öncesi bir bardak alkali su ile kahvaltıda bir tane haşlanmış yumurta, lor peyniri, yeşil çay ve bol yeşillik yenir. Ara öğün olarak üç tane ceviz önerilirken öğle yemeğinde yeşil salata ile bir porsiyon ızgara balık tavsiye edilir. Akşam yemeğinde ise bir kâse mercimek çorbası ile salata yer alır.
Tavsiye Yazılar

Günlük Protein İhtiyacı Hesaplama
Saf Protein Diyeti Listesi
Protein Tozunun Faydaları
Protein ağırlıklı diyet üçüncü gün ise akşam yemeğine daha fazla seçenek eklenir. Diğer öğünler önceki günlerle benzerlik gösterir. Buna göre akşam yemeğinde yağsız bir kase yoğurdun içerisine beş kaşık yulaf ezmesi, bir tane ceviz, bir tane kivi, bir tatlı kaşığı keten tohumu, bir çay kaşığı tarçın ve bir çorba kaşığı buğday ruşeymi koyularak güzelce karıştırılır ve afiyetle yenir.