Brezilya Cevizi Nedir? Nasıl Kullanılır?

- 19:59
Faydaları ve kullanımı son zamanlarda sıklıkla duyulan Brezilya cevizi, Güney Amerika da yetişmektedir. 50 metre boyunca bulunan ağaçlarda yetişen Brezilya cevizi 500 yıl yaşamaktadır. Amazon yağmurlarının da en büyük ağaçlarından olan bu ağaç Bertholletia excelsa adı ile bilinmektedir. Brezilya devleti de bu ağaca oldukça önem vermektedir. Öyle ki, Brezilya cevizi ağacının kesimi yasa dışı sayılır.

Brezilya’da bulunmasının yanı sıra ihracatı Bolivya da yapılmaktadır. Hatta Kuzey Amerika da Brezilya cevizine “ zenci ayak parmağı “olarak geçmekteymiş. Fakat ırkçılık ve rahatsız edici durumdan ötürü bu isim artık kullanılmıyor.

Besin değeri olarak fazlaca büyüyen ve insan sağlığına etkisi oldukça bulunan Brezilya cevizin de yüzdelik dilim şeklinde;

- 14 protein

- 12 karbonhidrat

- 66 oranında yağ bulunur.

Buna bağlı olarak da 100 gram Brezilya cevizinde 656 kalori yer almaktadır. 7,5 gram lif özelliği de bulunan 100 gramda oldukça faydalıdır. İnsan vücudunun günlük alması gereken selenyum yalnızca 6 adet Brezilya cevizi ile giderilebilir. Çünkü 28 grama denk gelen 6 adet Brezilya cevizi içinde günlük selenyum alma oranının 7 katı vardır. Yalnızca selenyum alma ihtiyacı içinde 1 adet Brezilya cevizi tüketmek yeterli olacaktır.

Brezilya Cevizinin Faydaları


Sıklıkla kullanılan ve tercih edilmeye başlana Brezilya cevizinin faydaları saymakla bitmiyor. ABD’de elde edilen araştırmaya göre Brezilya cevizi tam bir kalp dostudur. İnsanda oluşabilecek kötü kolesterolü %25 oranı ile düşürebilmektedir. Aynı şekilde iyi kolesterol olarak da bilinen HDL’ye de içerdiği omega 3 yağ asidi ile fayda sağlamaktadır. Brezilya cevizinin faydaları şeklinde yapılan araştırmada sinir sistemini koruyu özellikle fazlaca bulunmaktadır şeklinde yazılarda sıkça görülür.

En etkili özelliklerinden biri de testosteron seviyesini hızlı ve kaliteli bir şekilde arttırmaktadır. Sperm kalitesini de olumlu etkileyen bu durum yüksek selenyum özelliği ile sağlanmaktadır. Spermin kalitesi kadar hareketlilik olarak da arttırdığını kanıtlayan Journal of Urology, birçok erkek hastalıkları içinde önemli şekilde tercih edilmesinin önemini anlatmıştır.

Kansere Karşı Brezilya Cevizi


Antioksidan özelliği ile başlangıçta kronik hastalardan korur. Düzenli tüketildiği zamanda kansere yol açan hastalıklar ve serbest radikallerin oluşumunu engeller. Zaten kalp hastalıklarına bağlı olabilecek tüm sorunları yalnızca düzenli tüketim ile ortadan kaldırması mümkündür. Dengeli ve düzenli şekilde tüketilen Brezilya cevizi vücutta glutatiyon’un artmasına sebep olmaktadır. Artan glutatiyon miktarı koruyucu şekilde vücutta görev yapar.

Günlük yoğun çalışmalarda bulunan kişiler üzerinden yapılan araştırmaya göre Brezilya cevizi yorgunluğu ve yorgunluğa bağlı stresi da ortadan kaldırmaktadır. Tamamen selenyum oranına bağlı olarak gelişen bu durum mutlu ve pozitif hissetmek içinde önemlidir. Kişinin kendini iyi hissetmesi ve modunun yükselmesi, uyku ve iştah problemlerini de dengeleyecektir. Bu nedenle Brezilya cevizinin etkisi Troid bezlerinde de fazlaca bulunmaktadır. Sonuç olarak sağlıklı beslenme ve sindirim düzenleme açısından da önemli bir durumdur.

İçeriğinde bulunan bolca vitamin ve mineral özelliğinden ötürü tam bir cilt sıkılaştırıcıdır. Cildin yaşlanmasını öneler ve canlı bir cilt görünümü sağlar.

- Selenyum

- Omega 3

- C vitamini

- E vitamini şeklinde bulunan değerler ile cildin parlamasını ve canlı görünmesini sağlamaktadır. Hatta cilde elastik görünüm sağlayarak cilt kuruluğunu da önlemektedir.

Brezilya Cevizinin Fazla Tüketiminde Oluşabilecek Sorunlar


Bebeklerin 6. Aydan itibaren az mcg ile tüketimi ile başlayabilmesinin ardından ilerleyen yaş grupları, emziren kadınlar, hamileler olarak tüketiminde herhangi bir sorun görülmemektedir. Bunun için oranı kaçırmamak yeterlidir. Brezilya cevizinin içerikleri olarak ortaya çıkan oranların yüksek olması ile fazla tüketimden kaçınmak gerekmektedir. Her faydalı üründe olduğu gibi Brezilya cevizinde de aşırıdan uzak durulmalıdır. Brezilya cevizinin fazla tüketiminde ortaya çıkacak sorunlar da;

- Sarımsağa benze ağız kokusu

- İshal

- Sinir sisteminde bozukluk

- Ağıza gelen metalik tat

- Bulantı

- Saç ya da tırnak dökülmesi

- Ciltte alerjiye benze kızarıklık

- Diş renginin sarıya dönüşmesi

- Tırnak ve saç yapısının hassaslaşması şeklinde birçok sorunlarda görülebilmektedir.

Bu bilgiler dahilinde Brezilya cevizi günde en fazla 2 ya da 3 adet şeklinde tüketilmesi önerilmektedir. Yalnızca 2 ya da 3 adet ile günlük alınması gereken tüm vitamin ve minerallere sahip olmak mümkündür. Böylece hem toksinlerden arınmak hem de günlük yeterli selenyum ihtiyacını karşılamak da söz konusudur.