Canan Karatay : Mısır Şurubu Yasaklansın !

- 16:57
Sağlıklı beslenme tüketiminde uzman olarak bulunan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Profesör Doktor Canan Karatay, yer aldığı bir televizyon kanalında mısır şurubu hakkında birçok sorunu öne çıkardı. Özellikle insanlara sağladığı zararları sunarak;


- Tansiyon yükseltmesi

- İnsülin direncini başlatır

- Böbrek yetmezliğine yol açar

- Kolon kanserine neden olur

- Beyin hücrelerini küçültür

- Karaciğer yağlanmasına neden olur

- Ürik asidi yükselmesi sağlar şeklinde bulguları belirtmektedir.

Daha birçok sebebi bulunan mısır şurubu, yaş ayrımı yapmadan herkese zarar vermektedir. Mısır şurubu içeren birçok ürünün ve paketli gıdanın bulunduğu mısır şurubu en çok gazlı içeceklerde görülmektedir. Sıvı olması nedeni ile kana daha hızlı karışması da zararlarını hızlandırmaktadır. Bu açıdan Canan Karatay Mısır şurubu yasaklansın şeklinde öneride bulunmaktadır. En azından 18 yaşından küçük kimselere satılmamasını öneren Canan Karatay, Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanlığına seslendi.

Hazır ürünlerde ve gazlı içeceklerde bulunan yüksek oranda mısır şurubu tüm hastalıkların başlangıcı şeklinde bildirilmektedir. Uzun bir araştırma sonucunda varılan bu noktada Canan Karatay, detaylı olarak zararları ve bulunduğu alanları açıklamıştır. İnsan vücuduna olan etkisini de anlatan Canan Karatay mısır şurubunun zaman içerisinde tüketimi azaltılarak en aza indirilmesini de önermektedir.

Mısır Şurubunun Zararları


Yoğun olarak alkol alan kişilerde görülen Karaciğer yağlanması, mısır şurubu tüketen kişilerde de görülmektedir. Özellikle küçük yaştaki çocuklara etkisi büyük olan bu durumun önlenmesi ve kontrol altına alınması da öneriler arasında yer almaktadır. Paket içerisinde bulunan hiçbir ürünün tüketilmemesini öneren Karatay, en çok mısır şurubu paketli ürünlerde vardır diye de ekledi.

Şeker ve tansiyon yükselmesine de neden olan mısır şurubu, direkt olarak Tip2 şeker hastalığının başlamasını da sağlamaktadır. Bunun için alınması gereken önlemleri de vurgulayan Canan Karatay, mısır şurubu içeren hiçbir ürünün tüketiminin yapılmamasını da söylemektedir.

Obezitenin başlangıcını da hızlandıran mısır şurubu beraberine beyne gider damarların daralmasına da neden olmaktadır. Aynı şekilde idrar söken tüplerinde hasar görmesine neden olan bu durum kolon kanserinin de oluşumuna yol açmaktadır.

Hastalıkların insan vücudunda hızlı bir şekilde belirgin olmasını ve etki göstermesini sağlayan mısır şurubu sıvı olduğundan kana daha çabuk karışmaktadır. Bunun için de kısa süreli tüketimlerde bile etkisi büyük olmaktadır. Şekerli gazlı içeceklerde de fazla oranda bulunan mısır şurubu için aynı alkol ve sigarada uygulanan yöntemin getirilmesini önerdi. 18 yaşından küçüklere satılmaması gereken bu ürünler okul kantinlerinde uygulanıyor genel olarak tüm marketlerde de uygulanmalıdır gibi söylemlerde bulundu. Şeker krizi yaşayanların bu duruma bağlı olması da yapılan araştırma ile ortaya çıkmıştır.

Tatlı Krizlerine Mısır Şurubunun Etkisi


Tatlı krizlerinin olmasına da yol açan mısır şurubu en az hatta hiç olacak şekilde tüketilmelidir. Daha çok tüketilmemesini öneren Canan Karatay, şeker krizini metabolik rahatsızlıklara bağladı. Bunun “ sürekli şeker krizi yaşıyorum “ diyen kişiler için metabolizmayı düzeltmeniz gerekir şeklinde konuştu.

Tatlı krizleri bağırsaklarda olan sorunlardan dolayı görüldüğünü ve metabolizmanın kontrol edilmesini söyleyen Canan Karatay, bozuk metabolizmaya eklenen mısır şurubu bağırsaklarda bakteri üretiminin artacağını da belirtmiştir. Bunun için ilk olarak mısır nişastası bulunan ürünlerden uzak durmak ardından da metabolizmanın kontrol altına alınmasını önerdi. Aynı zamanda mısır şurubu içeren;

- Meyve suları

- Dondurma

- Çikolata gibi ürünler tat alma duyusunu da öldürmektedir. Sürekli tüketilen bu gıdalar ile tat alma duyusu azaldığında sürekli şeker ihtiyacı da doğabilmektedir.

Tat alma duyusunu tam anlamı ile kazanmak için ne yapmalı şeklinde gelen sorulara yanıt olarak da yukarıda saydığımız ürünlerin tüketiminin yapılmaması ve sağlık açısından kristal kaya tuzu tüketimi önerisinde bulundu.

Kaya tuzu dil üzerinde bulunan tat alma duyusunu direkt olarak resetlemektedir. Bunun için kaya tuzu tüketimi genel anlamda sağlıklı etkili bir çözüm yöntemidir. Hatta kaya tuzunu bir bardak suda eritilerek tüketimini öneren Canan Karatay, aynı suyu gargara yapmayı da önerdir. Ağız içinde oluşan bakterilerin ve tat alma duyusunun temizlenmesi ile güne sağlıklı devam etmeyi sağlar. Yalnız bu durum sabah akşam tekrarlanmalı diyerek de ekleme yapan Canan Karatay, yavaş yavaş düzelme görülecektir şeklinde konuşmasına devam etmiştir.