Safra Kesesi Aldırdıktan Sonra Beslenme Ve Diyet

- 21:54
Genel anlamda birçok kişi sağlık sorunları nedeni ile safra kesesini aldırmaktadır. Ameliyat ve sonrası her cerrahi işlemde olduğu gibi safra kesesi ameliyatına da dikkat etmek gerekmektedir. Diyet konusuna da dikkat ederek beslenmek ameliyat sonrası için büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda safra kesesi aldırdıktan sonra beslenme ve diyet açısından bazı alanlara dikkat etmek gerekir. Bu aşama sindirim sistemine bağlı olan safra kesesinin olmaması sonucunda beslenme de önemlidir. Bu sürecin ağrısız ve hızlı olabilmesi içinde beslenmenin önemi büyüktü.


Safra kesesi ameliyatı; kapalı olarak gerçekleşen bu ameliyatta tam anestezi gerekmektedir. Kapalı ameliyat ile devam eden operasyon doktor ve hastanın durumuna göre açık ameliyat şeklinde de olabilmektedir. Yüksek oranda riski bulunmayan operasyonlardan olan safra kesesi ameliyatı iç organ alınması şeklinde gelişmektedir. Bu aşama da enfeksiyon kapmama daha önemlidir. Anesteziden ötürü alınan ilaçların yanı sıra diyet de doktor tarafından verildiği şekilde olmaktadır. Doktor tarafından önerilen ilaçlar ve diyet listesine göre davranarak iyileşme sürecini hızlandırmak mümkündür.

Safra Kesesi Ameliyatında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yaklaşık olarak 2 ay süren safra kesesi ameliyatı sonrası iyileşme tamamen beslenme ve harekete bağlı değişmektedir. Hazımsızlık için önemli olan safra kesesi aldırıldıktan sonra vücudun alışması için daha hafif beslenme yapılmalıdır. Safra kesesi ameliyatında dikkat edilmesi gerekenler olarak en önemli aşama sindirime yardımcı olmaktadır. Sindirimi zorlamadan beslenmek için de doktor tarafında önerilen besinlerden almak gerekmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Beslenme


Düzenli ve dengeli beslenme genel anlamda sağlıklı yaşamak için gereklidir. Her cerrahi operasyon sonrasında beslenme için gerekli olan durumlar;

- Yağ oranı en az şekilde olan gıdalar tüketmek

- Yemek öncesi ya da ara öğünlerde lifli meyve ve sebze yemek

- Sebzelerin yemek yapımı da için buharda haşlama yapmak en sağlıklısı

- Kafein içermeyen içecekler tüketmek

- Karbonhidrat oranı yüksek olan besinlerden kaçınmak

- Sindirime yardımcı gıdalar ara öğün olarak tercih etmek

Bu bilgilere bağlı olarak elde edilen diyet listesini oluşturmak mümkündür. Aynı zamanda doktor tarafından verilen diyet listesini de uygulamak gerekmektedir. Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme için önemli olan ilk haftadır. Vücudun safra kesesi olmadan yaptığı beslenme zorlayıcı ve ağrılı olabilmektedir. Çünkü sindirimin önemi burada başlamaktadır.

Diyet listesinde olması gereken ara öğün ve asıl öğün gıdaları için lifli meyve tüketiminin önemi büyüktür. Vücudun safra kesesini kullanamadan sindirime başlaması da lifli gıdalar için gereklidir. Yeşil yapraklı sebzelerde aynı şekilde her öğünde yemek ile tüketilerek sindirime kolaylık sağlanabilmektedir. Buna ek olarak safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme listesinde bulunması gerekenler;

- Elma ve armut püresi

- Yumurta

- Yağsız ızgara köfte

- Izgarada pişirilmiş tavuk ve balık

- Çorba

- Pirinç lapası şeklinde tercih edilmelidir. Sindirimi kolaylaştıran besinler olarak da bu gıdalar hem sağlıklı hem de önemi büyüktür.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Doktora Gidilmesi Gereken Durumlar


Bazı durumlarda ameliyat sonrası komplikasyonlar gelişmektedir. Buna bağlı olarak doktora gidilmesi gereken durumlar olmalıdır. Safra kesesi ameliyatında doktora gidilmesi gereken durumlar olarak uzmanlar tarafından bildirilen öneriler içinde;

- Sürekli mide ağrısı

- Mide kramp yaşaması

- Aşırı bulantı ve kusma

- Sarılık hastalığı belirtileri

- Ameliyattan 3 gün sonra devam eden ishal durumu

- Tuvalete çıkamama ve kabızlık gibi durumlarında direkt olarak doktora başvurulması gerekmektedir.

Bu durumlar ile karşılaşıldığında doktor kontrolünde bulunmak ve diyet listesinin dışına çıkmamak gerekmektedir. Doktorlar da yapılan tahlillerin sonucuna göre yeni ilaç ve beslenme listesi önerebilmektedir. Aynı şekilde gelen durumlara uygun olarak da ilaç değişimi doktor tarafından yapılabilmektedir.

Safra Kesesi Aldırma Ameliyatında Kaçınılması Gereken Gıdalar


Diyet listeni göre yapılan uygulamalarda kaçınılması gereken besinlerde bulunmaktadır. Bu besinler arasında;

- Gazlı içecekler

- Mideye şişlik yapan yiyecekler

- Ağır ve karbonhidrat oranı yüksek olan gıdalar

- Paketli ürünler

- Yağ oranı yüksek ve mısır şurubu bulunan ürünler şeklinde olan gıdalarda kaçınılması gerekmektedir.

Bu beslenme şekillerine en az 2 ay dikkat etmek gerekir ve yaklaşık olarak 1 yıl doktor kontrolünde bulunmak gerekmektedir. Bu aşamada kilo alımı da olmamalıdır. Aynı zamanda metabolizmayı zorlayacak ürünler tüketilmemelidir.