Tarım İlacı İçeren Sebzeler Ve Meyveler

- 19:55
Uzmanlar tarafından araştırıldığında ve normal olarak tadından da anlaşılan tarım ilacı içeren sebze ve meyveler her zaman bilindiği vitaminleri vermemektedir. Bu açıdan alacağınız meyvenin dış görünüşünden çok içerdiği tarım ilaçlarına dikkat etmek gerekmektedir Genel anlamda birçok sebze ve meyve de tarım ilacı bulunmaktadır. Tarım ilacının meyve ya da sebzelerden giderilmesi yalnızca yıkama ile geçmemektedir. Çünkü fide halinde ya da yıllık olarak yetiştirilen meyvelerin büyümesinde katkısı bulunan tarım ilaçlar yararlarının yanı sıra hormon şeklinde zararları da bulunmaktadır.


 Buna bağlı olarak en çok tarım ilacı bulunan sebze ve meyveler;

- Elma; genel anlamda tüm çeşitlerinde tarım ilacı bulunmaktadır.

- Şeftali; Yetiştirilmesinde mevsiminde olmasına rağmen tarım ilacı görülmektedir.

- Nektari; ithal edilen tüm nektarilerde tarım ilacı görülmüştür.

- Çilek; en fazla tarım ilacı oranı bulunan meyve olmaktadır.

- Üzüm; yaklaşık olarak 15 farklı tarım ilacı kullanılmaktadır.

- Kereviz; 13 farklı şekilde tarım ilacı bulunur.

- Ispanak; içerdiği vitaminlerin yanı sıra yetişmesinde etkili olan en çok olarak ikinci sırada tarım ilacı ıspanakta görülür.

- Dolmalık ve diğer biber çeşitleri; 15 adet tarım ilacı vardır.

- Salatalık; kirli sebze olarak da adlandırılan salatalık da dokuzuncu sırada yer alarak tarım ilacı kullanılmaktadır.

- Patates; bozulmaması önlenmesi ve hızlı büyümesi amacı ile fazla tarım ilacı kullanılan sebzelerdendir.

- Çeri domates; yapılan araştırma ile yaklaşık 13 farklı tarım ilacı kullanılmaktadır.

- Bezelye şeklinde bilinen gıdalarda en fazla tarım ilacı kullanılmaktadır.

Çiftçiler tarafından kullanılan tarım ilacı (pestisitler) kişi sağlığına fazlaca zararları bulunmaktadır. Bu zararlar doğrultusunda çocuk gelişiminden yaşlılığa kadar etkisi devam etmektedir. Yapılan araştırmalarda tarım ilacının etkileri olarak da;

- Hamilelik sürecinin kısaltılması

- Çocuklarda bulunan nörolojik reflekslerin azalması

- Anlama zorluğu yaşama ve IQ seviyesinin küçük olması

- Dikkat dağınıklığı gibi ciddi tarım ilacı zararları da bulunmaktadır.

Bunlara bağlı olarak vitamin değerlerini kaybetmeden meyvelerin tüketiminde bulunmak da ayrıca faydalı ve önemlidir. Yalnız yetiştirilmesi ile başlayan tarım ilacı kullanımı sonucunda meyvelerin yıkanmayla geçmesi mümkün değildir.

Tarım İlacı İçeren Meyve Sebzelerin Kalıntıları Nasıl Yok Edilir?


Yalnızca bakımı sırasında verilen tarım ilaçları meyve ve sebzelerde bulunmamaktadır. Buna raf ömrünü uzatmak ve sağlıklı meyve sebze görüntüsü vermek için kullanılan ilaçlarda ciddi anlamda insan vücuduna zarar vermektedir. Bunun için sağlıklı meyve tüketimi ya da sebze tüketimi açısından sirke kullanımının önemi büyüktür.

Elmanın parlak ve canlı görünmesini sağlayan ya da sebzelerin pürüzsüz olması için uygulanana bal mumu yalnızca sirke ile geçmektedir. Bu anlamda tüm sebze ve meyveler sirke ve bol su ile iyice yıkanmaktadır. Her zaman organik sebze ve meyve bulunmadığından ya da bütçe olarak fazla olduğundan sirke kullanımı en etkili yöntemler arasında olmaktadır.

Meyve ve sebzelerin üzerinde bulunan koruyucu maddeler için evde hazırlanan pestisit temizleme işlemi 4 malzeme ile kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bu malzemeler;

- 1 bardak su

- 1 su bardağı elma sirkesi

- 1 yemek kaşığı kabartma tozu

- ½ limon olarak tüm malzemeler karıştırılmaktadır.

Malzemeler derin bir kapta karıştırılmalı ve yıkanacak olan meyve ve sebzelerde aynı karışıma eklenmelidir. 5 dakika bekletildikten sonra meyve ve sebzeler iyi bir şekilde durularak tüketilebilir. Bu açıdan meyve ya da sebzelere yapılan koruyucu maddelerde giderilmiş olacaktır.

Koruyucu maddelerden kurtulmak bu karışım ile mümkündür. Yalnız tarım ilacı içeren sebze ve meyvelerden kurtulmak için güvenilir manavlardan alım yapmak ve organik meyve tüketiminde bulunmak gerekmektedir. Aynı zamanda mevsiminde meyve tüketimi daha az hormon alımını da sağlayacaktır.

İnsanlarım kullandığı ilaçlar gibi bitkilerde tarım ilaçları ile yetiştirilmektedir. Hormonlu gıdaların çoğalması ile tohumlarda tarım ilacı olmadan büyümemektedir. Bunun için ziraatçılar tarafından yapılan karışımlar ve ilaçlarda bitkilere verilerek büyü sağlanmaktadır. Organik sebze ve meyve üretiminde bu durumu söz konusu olmadan en az şekilde ilaç verilmekte ve insan sağlığını faydalı olmaktadır. Özellikle kurtlu ve şekli bozuk sebze ve meyveler bu alanda daha çok tüketilmeli ve hormon oranı daha az şeklinde bilinmektedir.