Aktif Karbon Nedir? Faydalı Mı Zararlı Mı?

- 00:02
Son zamanlarda pek çok ürün içinde kullanılan aktif karbon çok hızlı bir şekilde yaygınlaşarak üretilmeye devam etmektedir. Günlük yaşamda neredeyse her yerde karşımıza çıkan aktif karbon nedir, faydaları ve zararları nelerdir sorusuna en doğru cevapları burada bulacaksınız.

Aktif Karbon Nedir?

Hemen hemen her ürün içinde görmeye başladığımız aktif karbon, karbonlaştırılmış Hindistan cevizi kabukları, petrol kok kömürü, turba, zeytin çekirdekleri, maden kömürü ya da talaş ile yapılan ince siyah toza denilmektedir. Bu ürünün yapılışı için ilk olarak kömür aktive haline gelmesi adına çok yüksek sıcaklıklarda işlenmektedir.

sağlıklı beslenme

Bu sıcaklıklar ile iç yapısını değiştirerek gözeneklerinin boyutları küçültmekte ve yüzey alanının daha da artmasını sağlamaktadır. Aktif karbonun diğer bir adı da aktif kömürüdür. Bu kömür diğer normal kömürlere göre daha gözenekli odun kömürüdür. Ancak bu ürün kesinlikle mangal kömürü ile karıştırılmamalıdır.

Aktif Karbonun Kullanım Alanları

Son günlerde çok sık adını duyduğumuz aktif karbon pek çok alanda kullanılmaktadır. İlk olarak emici özelliğinin yüksek olmasından dolayı temizlik malzemelerinde kullanılmaktadır. Normal temizlik ürünlerine göre iki katı daha fazla hijyen sağlamaktadır. Ayrıca az miktar aktif kömürü çok daha büyük yüzeylerin temizlenmesi için yeterli gelmektedir.

Ayrıca tıp alanında da olası zehri emebilme özelliği sayesinde arı ya da böcek sokmalarında kullanılmaktadır. Arıtma cihazlarında, kozmetikte ve gıda maddelerinde kullanılmaktadır. 0 kaloriye sahip olması ekmeklerde, dondurma külahlarında son zamanlarda çok fazla görülmektedir.

Aktif Karbonun Faydaları Nelerdir?

Aktif karbonun faydaları neredeyse tahminlerden daha çok olmaktadır. Bu ürün yapısından dolayı yüzeye sıkı tutunmakta ve bulunduğu yüzeyde bakteri ya da toksinleri söküp atmaktadır. Bu özelliği sayesinde daha güçlü saçların yanı sıra daha beyaz dişlere sahip olunmaktadır. PH değerini ayarlarken dişlerde meydana gelen plak ve lekeleri temizlemektedir.

Kolestrol yükselmesinin önüne geçerken safra asidini düzenlemekte ve mide yanmalarına daha iyi gelmektedir. Ayrıca böbreklerde oluşan emilimi kolaylaştırır ve üre keratin gibi değerlerin düşmesine yardımcı olmaktadır. Böylece böbrek sağlığını korumaktadır. Alkolün tam olarak kana karışmasını engelleyen aktif karbon birlikte tüketildiği zaman kana karışmasını geciktirmektedir.

Çünkü alkol bu durumlarda vücuda normal olandan daha az etki etmektedir. Hatta cilt tedavisinde de etkili olduğu gözlenen aktif kömürü pek çok böcek çeşitleri ya da yılan ısırıklarında kullanılmaktadır. Ayrıca ciltte meydana gelen sivilcelerin yok olması tedavisinde kullanılmakta olup cildin güzel görünmesini sağlamaktadır. Çok azda olsa kaloriye sahip olmadığından zayıflama konusunda etkileri görülmektedir.

Aktif Karbonun Zararları Nelerdir?

Genel olarak her şeyin fazlası zararlı olduğundan dolayı aktif karbonun zararları da fazla tüketildiği zaman ortaya çıkmaktadır. Çok fazla bir zararı bulunmayan ürünün yan etkileri yaygın olarak bulantı ve kusmadır. Bunun yanı sıra kabızlık ve siyah olan dışkıda en bilinen zararlarıdır. Aktif kömür zehirlenme durumlarında panzehir olarak kullanıldığı için mide ve akciğere girme riski büyüktür.

Zehirlenmelerde kullanılırken bilinçli olan kişilerde kullanılması gerekir. Aktif karbon cilt, bağırsaklar ve sinir sistemini etkileyen nadir görülen bir genetik hastalığı olan variegate porfiri hastalarında durumlar kötüleşebilir. Bağırsak tıkanıklıklarına neden olurken bazı ilaçların emilmesini azaltmaktadır. Bu gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmamak için uzman kişilere danışmak gerekmektedir.

Güzellik ürünlerinde aktif karbonun kullanıyorsanız hassas ciltleri olanların dikkat etmesi gerekir. Tok karnına kullanılmaması gereken ürünü tüketirken vücutta olan su oranının dengelenmesi adına devamlı olarak su ile tüketilmesi doğru olacaktır. Ürünün aşırı kullanılması özellikle vitamin yetmezliğine neden olmaktadır.

Aktif Karbonun Kullanım Dozu

Aktif karbonu denemek isteyenler için dozaj talimatını olası yan etkiler ile karşılaşmamak için kesinlikle uyulması gerekmektedir. 50 ile 100 gramlık bir doz ideal olan aşırı dozdan bir saat içinde kesinlikle bir tıp uzmanı tarafından kullanılması gerekir.

Çocuklarda ise normal olarak 10 ile 25 gramdan daha düşük bir doz alamsı gerekmektedir. Aktif karbonun kullanım dozu böbrek hastalıklarının, balık kokusu hastalığının tedavisi sırasında 1 buçuk gramdan 4 ya da 32 grama kadar değişmektedir. Ancak bu ürünün aktif karbon kapsül olarak hap ya da toz formlarında bulunmaktadır. Hamilelik ve emzirme durumlarında kullanımı tavsiye edilmez.