Karahindiba Çayı Faydaları

- 22:07
Karahindiba bitkisi özellikle nisan ve mayıs ayları içerisinde görebileceğiniz, sarı çiçekleri ve yeşil yaprakları olan zengin bir beta-karoten kaynağıdır. Karahindiba tüketildikten sonra vücuttta A vitamini şekline dönüşmektedir. Karahindiba çayının faydalarını yazımızda sizler için derledik.


Karahindiba çayı diyet listelerinde tercih edebileceğiniz, C vitamini, potasyum, demir, fosfor, çinko, magnezyum ve kalsiyum kaynağı muhteşem bir çaydır. Halk arasında karahindiba; radika, katagan, çıtlık, arslandişi ve saçratkudur olarak adlandırılır. Karahindiba çayını özel olarak üretilmiş kapsüller ve toz çay olarak bulabilirsiniz. Yalnız aldığınız karahindiba çaylarının; böcek ilacı, gübre ve kimyasal ürünlerle etkileşime girmediğinden emin olunuz.

Karahindiba bitkisinin sağlığımıza oldukça önemli faydaları bulunmaktadır. Anemi ile savaş halinde olması, göz sağlığına faydalı olması ve antioksidan etkiye sahip olması sebebiyle alternatif tıpta oldukça önemli bir yere sahiptir.

Bilimsel olarka Taraxacum- Asteraceae ailesine dahil bitkiler arasında yer alır. Karahindiba oldukça önemli faydaları bulunan bitkiler arasındadır. İnsan sağlığına inanılmaz derecede çok sayıda faydaları bulunmaktadır.

Karahindiba toplumumuz tarafından doğal tedavi yöntemlerinde oldukça sık olarak tercih edilmektedir. Evlerimizin bahçesinde, yollarda, çayırlarda, ovalarda ve sulak yerlerde kolayca yetişebilen bitkilerdendir. Karahindiba ülkemizde çok fazla popüler olmamasına rağmen, anti-enflamatuvar, diüeretik ve antioksidan özelliklerine sahip olması sebebiyle oldukça etkili bir bitkidir.

Karahindiba Çayının Sağlığa Faydaları

  • Karahindiba böbreklere faydalıdır. Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici ve destekleyici etkilere sahiptir. 
  • Romatizma ve gut hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. 
  • Kan temizleyici etkilere sahiptir.
  • Sarılık ve dalak hastalıklarına karşın karahindiba oldukça etkili bir yere sahiptir. 
  • Pankreas üzerine oldukça önemli seviyede olumlu bir etkiye sahiptir. Böbreklerin aktif çalışması için aktif bir rol üstlenir. 
  • Ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilceleri, kan temizleyici özelliği sayesinde karahindiba önler.
  • Karahindiba bitkisi kurutularak çay haline getirildiğinde, kan temizleyici, sindirim sistemini düzenleyici ve canlandırıcı özelliklere sahiptir. 
  • Karahindiba bitkisinin kökleri iştah açar, antiviral özelliklere sahip, safra kesesi ve karaciğer çalışma fonksiyonlarını destekliyici ve düzenleyici özellikler sahiptir. 
  • Karahindiba bitkisinin çiçekleri, güçlün bir antioksidan özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.