Koronavirüs Aşısı Çocuklara Yapılacak mı?

- 14:49
Çocuk hastalıklarının önlenmesi için çocuk aşıları oldukça önemlidir. Çocuk aşıları neden önem taşımaktadır sorusunun cevabı olarak geçmiş yıllarda ki çocuk ölümleri gösterilebilir. Bu ölümlerin oldukça fazla olması nedeni ile çocuk aşılarına daha da önem verilmiştir.
Koronavirüs aşısı gelecek zamanda belki de çocuklara yapılacak aşılar arasında gösterilecektir. Çocuk aşıları hakkında bilgi verdikten sonra koronavirüs aşısı hakkında bilgileri okuyabilirsiniz. 

çocuklara koronavirüs aşısı

Çocuk aşıları yeni doğan bebeklerde daha dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bebek anneden doğduğu anda, annesinden aldığı antikorlar ile doğar. Fakat bu yeterli bir durum değildir. Bu bağışıklık sistemi üzerinde yaklaşık ancak bir ay ile bir yıl süre içinde kaybolacaktır. Aşılar daha sonrasında önem kazanacaktır.

Çocuk aşıları neden önem taşır diye sorulduğu zaman mikroba maruz kalan çocuk vücudunun bunlara karşı henüz bir bağışıklık sistemi geliştirememiş olmasından kaynaklanır. Ayrıca aşıyla önlenebilen hastalıkların çoğunda annenin çocuğa verdiği bağışıklık bu hastalıklarda geliştirilmemiştir. Bu nedenle de çocuk aşıları oldukça önem kazanmaktadır. Bu çocuk aşıları içinde kızamık, çocuk felci gibi birçok hastalık bulunuyor. Zamanında bu aşılardan önce birçok çocuğun ölümüne neden olan salgınlar oluşmuş ve önlem alınamamıştır.

Çocuk aşılarının önemi, hastalıklarla savaş için verilen mücadelede ortaya çıkmaktadır. Oldukça güçlük yaşandığı bilinen çocuk hastalıklarında, çevresel faktörlerde önemlidir. Bağışıklık oluşmamış kişilerde de yine bu hastalıkların yoğun olarak görüldüğü biliniyor. Bu hastalıkların sahip olduğu virüsler günümüzde hala geçerliliğini koruyor. Bu nedenle önlem almak amaçlı çoğu çocuğa belli dönemlerde aşıları yapılmaktadır. Bu şekilde hastalıklardan korunmaları sağlanmaktadır.

Çocuk Aşıları Nelerdir?

Hepatit B aşısı:
Yeni doğan bebeğe doğar doğmaz, 1. ayında ve 6. ayında 3 doz şeklinde uygulanır. Ömür boyu koruyuculuğu vardır.

Verem (BCG) aşısı:
2. ayını bitiren bebeğe yapılır. Bebek 3 ayını geçtiyse mutlaka test yapılarak uygulanır. Ömür boyu koruduğu düşünülmektedir.

DaPT-İPA-Hib aşısı: 
Karma bir aşıdır. Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanos, İnaktif Polio, Hemofilus İnfluenza tip B aşılarından oluşur. Yeni doğan bebeğe 2.4.6.18.aylarda uygulanır.

Pnömokok aşısı: 
Menenjit, zatürre, orta kulak iltihabı, kan iltihabı gibi hastalıklara yol açabilen ölümcül bir bakteri olan Pnömokoka karşı yapılan aşılamadır. Bebeğe İkinci, dördüncü, altıncı ve onikinci aylarda olmak üzere toplam dört doz uygulanır. Bebeklerin canını en çok yakan aşıdır. Bu aşıyı olan bebeklerin anneleri tarafından hemen emzirilmeleri sakinleşmeleri açısından önemlidir.

KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısı: 
Yeni doğan bebeğin birinci yaşında ve ilköğretim birinci sınıfta olmak üzere toplam iki doz olarak uygulanır.

Rotavirüs aşısı: 
Yeni doğan bebeğin üçüncü ve beşinci aylarında ağızdan verilir. Bebeklerde ölümcül olan Rotavirüsün neden olduğu hastalığa karşı uygulanır. Altı aya kadar bu aşıyı olmayan bebeğe altıncı aydan sonra uygulanmaz.

Çocuk Felci Aşısı:
Yenidoğan bebeğin altıncı ve onsekizinci aylarında ağızdan damla şeklinde verilir.
Erişkin tipi Difteri ve Tetanos aşısı: DaPT-İPA-Hib aşısının devamı olarak ama sadece Difteri ve Tetanos aşısı ilköğretim sekizinci sınıfta uygulanır.

Su çiçeği aşısı: 
Yeni doğan bebeğin birinci yaşında tek doz olarak uygulanır.

Hepatit A aşısı: 
Yeni doğan bebeğe 18 aylıkken ve iki yaşına girdiğinde iki doz halinde uygulanır.

Çocuklara Koronavirüs Aşısı Var mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 18 Yaş üstü tüm vatandaşların aşılanacağını söyledi. Peki ya 18 yaş altında kalan çocuklar? Yetişkinlere oranla daha az koronavirüs geçiren çocuklar için çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Çocuklara aşı yaptırmak için iki kere düşünmek gerekiyor. Daha az hastalandıkları için şu an için aşı planlamasında çocuklarda bulunmamaktadır. Aşının güvenli olması, yapılırsa çocuklara etkisi ne derece olacağı şu an için bilinmediği için aşı yapılmamaktadır.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kara "Çocuklara aşı yapılmasının az hastalandıkları için çok acil değil, ama yapılması gerekiyor. Çocuğa yapılacak olan aşı da çok daha kesin ve emin olmamız gerekir. Bu aşı gerekli mi bu aşı güvenli mi bu aşıyı yaparsam çocuğa bir şey olur mu? Bunların hepsi için içimizin rahat olması gerekir." dedi.