Regl Adet Ağrısına iyi Gelen Yiyecekler ve içecekler

- 23:51
Regl yani adet sancısı birçok kadının her ay yaşadığı bir kabus haline gelmiştir. Kimisi çok hafif ve ağrısız bir şekilde bu dönemi atlatırken kimisinin ağrısı pms döneminde veya kanama başladığı andan itibaren başlayıp bazen günlük aktiviteleri yapamayacak kadar ağır duruma kadar gelebilmektedir. Regl ağrısının birçok sebepleri vardır. Genetik hastalıklar veya kadın hastalıkları olarak bilinen rahim veya genital bölge problemleri bu ağrılara sebep olabileceği gibi vitamin eksiklikleri gibi vücut direncini düşüren başka hastalıklar da bu ağrıyı tetiklemektedir. Bunun yanında bazen ağrılı bazen de normal geçen regl dönemi mevsimsel veya stres, anksiyete gibi psikolojik sebeplerden de kaynaklı olabilmektedir.


Dayanılmayacak derecede olan ve doktor tarafından tanısı konulmuş regl ağrıları için çeşitli ilaç ve iğne tedavileri görülürken tanısı konmayan ağrılar için evde doğal yöntemlerle bu ağrıyı hafifletebilecek birçok yiyecek ve içecek vardır. Bu yazıda sizlere regl ağrısıyla nasıl baş edebileceğinizi ve ağrıyı en hafif şekilde atlatabilmenizi sağlayan birkaç yiyecek ve içeceğin faydalarını anlatıyor olacağız.


PAPATYA ÇAYI

Sakinleştirici özelliğiyle bilinen papatya çayı, regl ağrısının getirmiş olduğu sinirli ve mutsuz durumu azaltır. Kasların gevşemesini ve rahatlamasını sağlar. Çay demlendikten sonra içerisine ekleyeceğiniz zencefil ağrı kesici özelliğe sahip olduğu için regl ağrısını azaltır ve mutsuz ruh halini ortadan kaldırır.
regl ağrısı iyi gelen yiyecekler

KIRMIZI ET VE BALIK

İçerisinde bolca b12 vitamini bulunduran et ve balık regl kramplarının hafiflemesini sağlar. Özellikle omega- 3 bakımından zengin olan somon balığı ve ton balığı tüketilmesi önerilir. Omega 3’ün vücuttaki iltihap ve ağrıyı azaltan bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bunun yanında genç kadınlarda yapılmış bir araştırmaya göre regl döneminde omega 3 tüketenlerin ağrısı tüketmeyenlere oranla oldukça fazla azaldığı gözlenmiş ve kayıtlara geçilmiştir.

MUZ

Magnezyum ve potasyum yönünden zengin bir meyve olan muz vücuttaki sıvı dengesinin düzenlenmesini sağlayarak ağrıyı azaltma özelliğine sahiptir. Bunun yanında diğer meyvelere göre şeker oranı yüksek olduğundan regl zamanları gelen tatlı ataklarına bire bir iyi gelmektedir.

MAYDANOZ

Ödem atıcı özelliğiyle bilinen maydanoz diyet uygulayan kişilerin vazgeçilmezidir. Maydanoz hızlı bir şekilde ödem atmaya yardımcı olduğu için regl dönemlerinde de tüketilmelidir. Regl dönemleri kadınların ekstra ödem ve şişkinliği olur. Vücuttaki ödemin fazla olması da şişkinlik ve ağrı hissini arttırır. Maydanoz ile bu ağrı ve ödemden kurtulmak mümkündür.

YULAF

Lif ve protein kaynağı yüksek olan yulaf magnezyum açısından da oldukça zengindir. İçinde bulunan önemli besin ögeleri regl ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda hafif ve doyurucu bir besin olan yulaf regl dönemi olan şişkinliği de azaltır.

LİMON, PORTAKAL VE MANDALİNA
adet ağrısı iyi gelen yiyecekler

C vitamini açısından yüksek olan bu meyveler demir emilimini sağlamaya yardımcı olduğu gibi regl ağrılarını da hafifletir. Antioksidan özelliğe sahip olan bu meyveler vücudun temizlenmesine yardımcı olur.

BİTTER ÇİKOLATA

Kadınlar regl döneminde değişen hormonsal durumlardan dolayı bir hayli mutsuz ve tatlıya daha düşkün olabilmektedirler. Bu durumda hem kalorisi az hem de yüksek oranda kakao içerdiği için tatlı ihtiyacını en iyi karşılayan çikolatadır. Ayrıca serotonin salgılanmasını da sağladığı için mutluluk ve enerji vererek mutsuz ve bitkin ruh halini ortadan kaldırır.

YOĞURT

Regl öncesi ve regl döneminde yaşanan şişkinliği önlemek için regl öncesinden başlayarak bolca yoğurt tüketilmelidir. Yoğurdun içerisinde bulunan birçok protein ve kalsiyum da şişkinliği önler ve aynı zamanda ağrıyı da azaltır.

ZENCEFİL

Ağrı kesici özelliğe sahip olan zencefil ağrıyı azaltırken içerisinde bulunan kurkumil maddesi antioksidan özelliğe sahip olup vücudun temizlenmesini sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre de zencefilin kadınların şiddetli geçen regl sancılarını azalttığı tespit edilmiştir.

regl agrisi iyi gelen yiyecekler

REGL ÖNCESİ ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Bu yiyecek ve içeceklerin yanı sıra kişinin kendi alması gereken bazı önlemler vardır. Bunlardan en basiti regl olmadan önceki dönem sağlığına ve vücut ısısına ekstra dikkat ederek ağrıları en aza indirmektir. Bazen mevsimsel olarak gelen bir hastalık, örneğin soğuk alma, üşüme bile o ay reglin şiddetli bir ağrıyla geçmesine sebep olabilir. Regl olmadan önce ve regl zamanında çok fazla yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Zaten reglin getirmiş olduğu mide bulantıları ve şişkinlik daha fazla ağrıya ve semptoma sebep verebilmektedir.

Şiddetli regl ağrısı yaşayan kadınlar demir ve vitamin değerlerini mutlaka ölçtürmelidir. Çünkü demir eksikliği olan kadınlarda regl ağrılı geçerken zaten az olan demir hücrelerinin daha da azalmasıyla durum daha ağır bir tabloya dönüşebilir. Aynı zamanda vücuda en çok ödem yapan besin maddesi tuz olduğu için regl olmadan önceki süreçte ve regl döneminde tuz tüketimi azaltılmalıdır. 

Regl dönemi zaten ödemin oldukça arttığı bir dönemken tuz tüketimiyle daha zor bir hale gelebilmektedir. Bunun yanında kahve, çay gibi kafein içeren içecekleri bu dönem daha az tüketmek de regli hafif geçirmek için kişinin alabileceği önlemlerden birkaçıdır.