Yemek Yememe Hastalığı İştahsızlık Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

- 22:14
Yemek yememe hastalığı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen ve yaşamı olumsuz etkileyen bir problemdir. Günlük hayatta pek çok kişinin karşılaştığı iştahsızlık nedir? Yemek yememe hastalığına yakalanmış olabilirsiniz? Belirtileri ve nedenleri hakkında detaylı bilgiler öğrenmek için lütfen okumaya devam edin.İştahsız olduğunuzu mu hissediyorsunuz? Lezzetli yemekleri bile yemek istemiyor musunuz? Tıbbi adı anoreksi olan iştahsızlık durumu herhangi bir şey yeme isteğiniz azaldığında ortaya çıkar. Yemek yememe hastalığı aynı zamanda iştahsızlık, iştah azlığı ve iştah azalması şeklinde de ifade edilir. 
 
istahsızlık nedir

İştahınızın azalmasının arkasında hem psikolojik hem de fiziksel hastalıklar olabilir. İştahsızlık yaşarsanız yetersiz beslenmeye bağlı olarak kilo kaybı ve halsizlik gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle iştah kaybınızın arkasındaki nedenleri araştırmalı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Yemek Yememe Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

İştahsızlık - yemek yememe hastalığı çoğunlukla yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı veya mide bulantısı gibi belirtiler ile ortaya çıkar. İştahsızlık belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Kilo Kaybı

İştah kaybının en yaygın ve erken belirtisi kilo kaybıdır. Bu durum, bazı durumlarda yetersiz beslenmeye yol açar. Eğer çok hızlı bir şekilde kilo vermeye başlarsanız vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Yemek yememe hastalığı probleminiz depresyon, alkol ve bazı yeme bozukluklarından kaynaklanıyorsa en kısa sürede tedavi olmanız gerekir.

2. Yeme İsteksizliği

Hiçbir şey yemediğiniz halde bazen kendinizi aç hissetmeyebilirsiniz. Böyle zamanlarda ortaya çıkan yemek yememe isteksizliği, hastalığın belirgin işaretlerinden biridir.

3. Yorgunluk ve Tat Kaybı

Yeterli beslenmediğinizde vücudunuzda halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkar. Bunun nedeni ise yeterince beslenememektir. Ayrıca, iştah kaybı yaşadığınızda bazen tat almakta zorlanabilirsiniz.

iştahsızlık psikolojik

Yemek Yememe Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

İştahsızlık nedenleri bazı sağlık sorunlarına bağlı olabilir. Yemek yememe hastalığına neden olan sağlık problemi tedavi edildiğinde çoğu zaman iştahınız normale döner. İştah kaybının nedenlerini aşağıdaki gibi sırayla açıklamak mümkündür:

1. Psikolojik Nedenler

Psikolojik nedenler akıl ve ruh sağlığı problemleri iştahınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Örneğin depresyon, stres, panik atak, anksiyete ve yeme bozuklukları gibi psikolojik durumlar iştahsızlığa neden olabilir. Ayrıca, yetişkinlerin yaşı da iştahsızlığın yaygın nedenlerinden biridir.

2. Bakteri veya Virüsler

Bakteri veya virüsler, iştah kaybının en yaygın nedenleri arasında yer alır. Bakteriyel veya viral enfeksiyon durumu tedavi edildikten sonra iştahınız hızla normale döner. Bu nedenle önemli bir tıbbi tedaviye ihtiyacınız olmaz.

iştahsızlıkları nedenleri

3. Tıbbi Nedenler

Uzun süreli tıbbi sorunlar, iştahsızlığın önemli bir nedeni olabilir. Yemek Yememe Hastalığı, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunun azalması, hasta gibi hissetme ve mide rahatsızlığı ile doğrudan bağlantılıdır. Sindirim sorunları, diyabet, astım, kalp yetmezliği, tiroit, mide ve kolon kanseri gibi bazı rahatsızlıklar iştah kaybına neden olabilir.
ÖNERİLEN YAZI
4. Bazı İlaç ve Tedaviler

Bazı ilaç ve tedaviler, iştahsızlığın yanı sıra kabızlık veya ishal gibi çeşitli sindirim problemlerinin ortak bir yan etkisi olabilir. Bu sorun, genelde ilaçlar midenizden ve sindirim sisteminizden geçtiğinde ortaya çıkar. İştah kaybına neden olan ilaçlar veya tedavilere örnek olarak sakinleştiriciler, bazı antibiyotikler, immünoterapi ve kemoterapidir gösterilebilir.

Bunların dışında farklı iştahsızlık belirtileri ve nedenleriyle de karşılaşabilirsiniz. Örneğin gıda zehirlenmesi, çeşitli enfeksiyonlar ve soğuk gibi nedenlerle kısa süreli iştahsızlık durumları yaşayabilirsiniz. Ancak, iştahsızlık probleminiz uzun süreli olmaya başladığında geç kalmadan mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.