Metabolizmayı Hızlandıran En İyi 7 Yöntem

- 13:10
Zayıflama sürecinde yavaş metabolizma hızı yüzünden kilo vermekte zorlanıyor musunuz ? O zaman bu makale tam size göre. Metabolizma hızlandıran en iyi 7 yöntemi öğrenerek sizde sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo vermeye başlayabilirsiniz.


Metabolizma hızını arttırmak, kilo vererek zayıflamak isteyen herkesin  hayal ettiği bir şeydir. Dengesiz beslenme ve hareketsiz bir yaşam sürdüren kişilerin kilo verme sürecinde yaşadığı problem, genellikle metabolizma hızlarında ki meydana gelen azalmadır. Bu şekilde düzensiz alışkanlıklar, kilo vermek isteyen kişilerde süreci daha da zorlaştıran etkenlerdir. 

İnsan yaşlandıkça vücut fazla yağları yakmakta zorluk çekmeye başlar. Özellikle belli bir yaştan sonra bu süreç oldukça yavaşlamaktadır. Ancak bu konuda bize yardımcı olabilecek yöntemler elbette vardır.

Aslında burada metabolizma hızından söz ederken, vücudumuzun düzenli ve sağlıklı işleyişini sağlayan hücrelerin, bütün kimyasal süreçlerinden söz ediyoruz. Bu süreç içerisinde metabolizmanızı hızlandıran en iyi besinleri tüketerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Ve diğer yöntemler ile metabolizmanızı sürekli aktif ve hızlı tutabilirsiniz. 

Metabolizmayı hızlandıran ve teşvik eden bir çok yardımcı besin kaynağı vardır. Ayrıca çeşitli alışkanlıklar kazanarak da metabolizma hızımızı gözle görülür bir şekilde arttırabiliriz. Bu yazımızın içerisinde metabolizmanızı hızlandıran en iyi 7 ipucunu inceleyebilirsiniz.  


1. Sık sık ve Küçük Porsiyonlar Yemek



Günlük içerisinde yediğimiz yemek miktarını azaltarak, öğünleri arttırmak her zaman için daha sağlıklı ve daha iyidir. Yemeği çok fazla miktar da tüketmek genellikle bir türlü doymayan açlık hissini yatıştırmak ve kaygıları yok etmekten kaynaklanır. Tıkanırcasına yemek yeme bozukluğu, metabolizma hızına olumsuz etki yapan bir davranıştır. 

Her gün mutlaka kahvaltı yapmaya özen gösterin. Akşam yemeklerini aksatmamaya özen gösterin. Akşam yemeği yemeden yatmak gibi bir hataya düşmeyin.

Beslenme saatleri arasında düzenli ve yeterli bir aralık bırakın. Çünkü yemek saatleri arasında çok fazla zaman aralığı bırakmanız, kandaki ani şeker düşüşüne ve yavaş bir metabolizmaya yol açmaktadır. 

2. Metabolizmayı Hızlandırmak için Baharat Tüketin



Yemeklerin içerisinde doğru miktarda baharat kullanmak metabolizma hızınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır. Arnavut biberi ve acı kırmızı biberi yemeklerinizin içerisine yeterli miktarda ekleyerek, metabolizma hızınızda %25 oranında ani bir artış sağlayabilirsiniz. Metabolizmanız da meydana gelecek artış kapsaisin maddesi sayesinde olmaktadır. Kapsaisin maddesi vücudumuzda en son biriken yağları yok edinceye kadar saldıran aktif bir bileşendir. Baharatların içerisinde bulunan lezzetli bir uyarıcı olma özelliğine sahiptir.

Tükettiğiniz yemekleri baharatlı olarak haftada üç defa hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde metabolizma hızınızda mutlak bir artış söz konusu olacaktır. Eğer diyet uyguluyorsanız, baharatlı yemekler sayesinde diyetinizin geri kalan bölümünde dikkatli davranmanız durumunda sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşarsınız.

3. Protein Tüketerek Metabolizmanızı Hızlandırın


Protein tüketerek metabolizma hızlandırma yöntemi sizi şaşırtabilir. Ancak protein tüketimi metabolizmanın en iyi performansta çalışmasına yardımcı olur. Çünkü proteinin sindirimi diğer besin kaynaklarına göre daha uzun sürmektedir. Proteinin uzun sindirilmesinin nedeni ise vücudumuz tarafından emilmesi için daha büyük bir enerji sarfiyatı gerekmektedir.

Fakat protein tüketirken de en uygun seçeneği tercih etmek önemlidir. Örnek olarak kırmızı et tüketerek alınan protein, metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur. Çünkü içeriğinde genellikle çok fazla oranda yağ bulundurmaktadır.

Bu nedenle seçebileceğiniz bazı protein kaynakları şu şekilde;


  • Yoğurt
  • Ton balığı
  • Tavuk
  • Sardalya
  • Somon
  • Yumurta
  • Nohut
  • Avokado
  • Greyfurt
sıralayabiliriz.

4. Kahve ve Yeşil Çay ile Metabolizmanızı Hızlandırın


Yeterli ve dengeli bir kullanım ile hem yeşil çay hem de kahve metabolizmanızı hızlandırmak için tercih edilebilir. Beyniniz ve metabolizma hızınız için oldukça faydalı olacaktır. Bir fincan kahve tüketmek yeterli olacaktır.

Kahve, karbonhidratların emilimini yavaşlatan bir bileşiktir. 


Yeşil çay ise yağın enerjiye dönüştürülmesi konusunda vücudumuza yarımcı bir içecektir. Yeşil çayı ise öğlenden sonra bir fincan tüketebilirisiniz.

5. Yüksek Yoğunluklu Antrenman Yapmak


Kilo vermek, kas kütlesini arttırmak ve metabolizma hızını arttırmak için yüksek yoğunluklu antrenman yapmak oldukça önemlidir. Anaerobik ve aerobik antrenmanların birleşiminden oluşturulan beş dakikalık yüksek yoğunluklu antrenman bu yolda size oldukça fayda sağlayacaktır. 

6. İçecek Olarak Su Tüketerek Metabolizmanızı Hızlandırın


Kola, gazoz ve diğer meşrubatlar yerine su tüketin. Sağlıklı bir metabolizma hem iyi bir kan dolaşımı hem de sağlıklı bir boşaltımdan kaynaklanır. Bu nedenle günde 3 litre su tüketmeye özen gösterin.

7. Alınan Kalori Miktarını Düzenleyerek Metabolizmanızı Hızlandırın


Günlük alınan kalori miktarını yeterli seviyede almak. Gün içerisinde aldığımız kalori miktarı, vücudun ihtiyacını karşılamak için yetersiz kalırsa metabolizma hızınız buna bağlı olarak yavaşlayacaktır. Bu yüzden günlük aldığımız kalori miktarını doğru miktarda düzenlemeliyiz.