Laktozsuz Süt Nedir? Faydaları Nelerdir?

- 22:24
Süt bir çok besin ögesini içeriğinde barındıran bebeklikten, ergenliğe ve yetişkinliğe kadar her yaşa hitap etmeyi başaran bir içecektir. Yaşamımızın her anında süt içmeye devam edebilirsiniz. Çeşitli nedenlerle süt içmek istemeyen bir çok kişi vardır. Gaz yapması, sancı yapması yada alerji gibi nedenler süt yerine sütün bir başka halini "laktozsuz sütü" ortaya çıkarmıştır.
Son zamanlarda daha da popüler olmayı başarmıştır. Bunun nedeni televizyonlardan tanıdığımız beslenme uzmanları ve diyetisyenlerin süt yerine laktozsuz süt önermesidir.

Laktozsuz Süt Nedir?

Günümüzde insanların bazıları sütü sevmeyebilir ve bu yüzden tüketmedikleri görülür. ama son zamanlarda insanların fazlaca tükettiği laktozsuz süt karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak Akdeniz bölgesinde ki insanların duyarlılığı ön plana çıkarılarak süt içemeyen ya da içmekten hoşlanmayan insanlar için üretilmiş olan süt tipine laktozsuz süt denir. Bazı insanların laktoz duyarlılığı bulunmaktadır. Bu yüzden laktozsuz süt tüketmek önerilir. Laktoz intoleransı ne anlama geldiğini merak edenler için süt içerisinde bulunan şekerin sindirilmesinin güçleştiği durumdur. Bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülen bu durum ince bağırsaklarda azalan laktaz enzimi süt ve mısır gibi ürünleri tüketen insanlarda sindirim güçlüğüne sebep olmaktadır. Bu yüzden laktoz duyarlılığı bulunana insanların bu tür gıdalardan uzak durmaları istenir. 

Arasındaki Fark?
Normal süt ile laktozsuz süt arasında bulunana bazı farklılıklar vardır. İçeriğine bakıldığında laktozsuz sütlerde normal sütte bulunan laktoz şekeri dışındaki tüm besin ögelerini içinde barındırdığı bilinmektedir. Laktozsuz sütler normal sütlere göre daha tatlımsı olarak algılandıkları için insanların severek tükettikleri görülür. Daha tatlımsı bir içecek haline getirmek adına laktozsuz sütlerin oda sıcaklığında belli süre bekledikleri de görülmüştür.
laktoz intoleransı

Laktozsuz Sütün Yararları

Laktozsuz sütün içerisinde bulunan kalsiyum ve D vitamini insanların gereken vitamin ve mineralleri de almasını sağlamaktadır. Laktozsuz süt bir inek sütünden daha fazla besin kaynağını almanıza yardımcı olur.
Tavsiye Yazı
Peynirin Faydalarını İnceleyin
Özellikle kahvaltı seçeneklerinde pek çok laktozsuz kahvaltı yapma imkanı bulunmaktadır. Normal süt yerine soya sütü, badem sütü ve pirinç sütü gibi pek çok alternatif seçeneği bulunmaktadır.

Laktozsuz sütler arasında bulunan soya sütü en fazla proteine ve lif miktarına sahip oldukları görülür. Bu yüzden insanların en çok tercih etmelerinin sağlandığı süttür. Laktozlu gıdalar ve süt tüketemeyen kişilerin akıllarına Laktozsuz süt nedir? Faydaları Nelerdir? Şeklinde sorular gelmektedir.

Laktoz hazımsızlığı yaşayan kişiler tükettikleri bir gıda ürünün olan laktozsuz sütlerin, sindirimini daha kolay hale getirdiği gözlenir. Diyet yapanların büyük bir kısmı da daha kolay sindirildiği için tercih etmektedir. Bunun yanı sıra karaciğerde oluşan yağ birikimini azaltıcı ve önleyici etkisi de bulunmaktadır. Genel olarak insanlarda oluşan damar sertliklerinin de önüne geçen laktozsuz sütler oldukça faydalıdır.

Laktozsuz pek çok kahvaltı ürünü ortaya çıkmıştır. Laktozsuz Fransız tostu en çok tercih edilen kahvaltı seçenekleri arasındadır. Bunun yanı sıra laktozsuz kiş de en çok kullanılan gıda ürünleridir. Genel olarak yumurta gibi gıdalarla kahvaltı yapıyorsanız eğer tabağınıza aynı vitaminleri alabileceğiniz sebzeleri doldurabilirsiniz. Böylece vücudunuzun gerekli vitamin ve mineralleri almasını sağlayacaksınız.
→ Bir önceki Protein Tozunun Faydaları başlıklı yazımızda 'protein tozu, nedir, nasıl kullanılır, kas yapar mı, zayıflatır mı' hakkında bilgiler verildi.