Söğüt Ağacı ve Söğüt Kabuğu Çayı

- 22:33
Doğanın mucizeleri arasında Söğüt Ağacı da kesinlikle yer almaktadır. Yaprakları, dalları, ağacın kabuk kısmı tam bir şifa deposudur. Kullandığımız ilaçların hammaddeleri doğadan elde edilmiştir.
Doğadan elde edilen hammaddelerle üretilen ilaçlara en bilinen örnek aspirindir. Aspirinin etken maddesi olan salisilik asit maddesi söğüt kabuğundan elde edilmektedir. Söğüt ağacının kabuk kısmında salisilik asit maddesi oldukça çok ve yoğun olarak bulunmaktadır.

faydaları

Söğüt Ağacında Bulunan Şifalı Maddeler

Farklı alanlarda kullanımı olan maddeler söğüt ağacında mevcuttur. Salisilik asitten başka, tanen ve madeni tuzlar barındıran söğüt ağacı, yan etkisi bulunmayan şifa deposu olarak tanımlanabilir.

Eski Sümer ve Mısır dönemlerinden beri söğüt ağacının ateş ve ağrı kesici olarak kullanıldığına dair kayıtlar bulunmuştur. Eski dönemlerden günümüze kadar şifasını taşıyan söğüt ağacı faydaları nedeniyle hem ilaç sanayisinde hem de bitkisel tedavi alanında sıklıkla tercih edilmektedir.

Hangi Söğüt Cinsinin Kabukları Kullanılıyor?

Söğüt ağacının bilinen çeşitleri saymakla bitmez. Ülkemizde de oldukça çeşitli söğüt ağaçları bulunmakla birlikte salisilik asidin yoğun olarak bulunduğu ve özellikle ilaç sektöründe ağrı kesici özelliği nedeniyle kullanılmaya devam edilen söğüt türleri beyaz söğüt, mor ve crack söğüttür.

Beyaz söğüdün anavatanı Avrupa’dır. Mor ve crack söğüt yoğun olarak Kuzey Amerika bilgesinde yer almaktadır. Söğüt ağacı kabuğunun faydaları içerisindeki ağrı kesici özelliği oldukça yavaş etki etmekle birlikte ilaçlara göre etkisi daha uzun sürmektedir.

Söğüt ağacının kabuklarında salisilik asidin yanında antioksidan ve antiseptik özellikteki maddeler de bulunmakla birlikte bilimsel olarak henüz kesinleştirilmediğinden varlıklarından henüz bahsedilmemektedir.

Söğüt Kabuğunun İyi Geldiği Rahatsızlıklar

Bilimsel olarak henüz çalışmalar devam ettiği için kesin bilgiler olmamakla birlikte bazı rahatsızlıklarda söğüt kabuğu kullanımı ile ağrıların azaldığı ve hatta hastalıkların gerilediği bilinmektedir.

Özellikle bitkisel kürler üzerinde çalışmalar yapanlar tarafından baş ağrısı, bel ağrısı, eklem iltihaplarından kaynaklı ağrılar ve eklem iltihabı rahatsızlığı varlığında söğüt kabuğu kullanımı olumlu sonuçlar vermektedir.

Yan etkisi bulunmayan söğüt kabuğu kullanımının herhangi bir belirlenmiş dozu yoktur. Ancak içeriğindeki bileşenlerin yoğun olması sebebi ile 16 yaşından küçükler için söğüt kabuğu ile tedavi yapılması uygun görülmemektedir.

Söğüt Kabuğu Kullanım Şekli

Söğüt kabuğunun farklı formları piyasada bulunabilmektedir. Kurutulmuş söğüt kabuğu faydaları için bu formdaki söğüt kabuğundan çay yapılıp içilebilmektedir. 250 ml kadar suya 2 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş söğüt kabuğu eklenir ve kısık ateşte demlenir. On dakika sonra ateşten alınır, yarım saat dinlendirilir ve süzülerek çay gibi içilir.

Söğüt kabuğunun toz ya da sıvı kapsülleri de bulunmaktadır. Doktora danışmadan tüketilmesi önerilmemekle birlikte en çok 60-240 mg tüketilmesi önerilmektedir. Bu dozdan daha yüksek salisilik asit alımı için mutlaka doktor tavsiyesi almanız doz aşımı olmaması açısından önemlidir.