Ramazanda Susuzluğu Gideren Tarifler

- 16:50
Ramazan ayının yaz ayına gelmesinde dolayı oruç tutarken en sık yaşanılan sorunlardan biri de susuzluk. İş temponuz biraz yoğunsa susuzluğu daha çok hissedersiniz. Bu durumu önlemek için sahurda susuzluğu gideren besinlerle hazırlanan tarifler tüketin. Bu besinler vücuttaki suyu tutarak su ihtiyacınızı daha az hissetmenizi sağlayacak.
Oruç zamanı susuzluğu en aza indirmek için gün boyu bizi serinletecek besinleri sahur soframızda bulundurmamız gerekir.  İftar ve sahur arasında günlük içmemiz gereken su miktarını tamamlamalıyız. Bu miktarda en az 2 litredir.

Susuz Kaldığınızı Nasıl Hissedersiniz?

Oruç zamanının büyük bir kısmını halsiz ve uyuşuk hissediyorsanız yeterince su içilmediğini gösterir. Vücut yeteri kadar suyu depoladığında hücrelerde bulundurur. Hücreler daha aktif çalışır. Susuz
kaldığımızın başka etkileri de vardır.
  • Bulantı, kusma, baş ağrısı
  • Sürekli sıcaklık hissi
  • Dudaklarda ve dilde kuruma hissi
  • Seyrek veya az idrara çıkma ve idrar renginin koyulaşması
  • Sersemlik
  • Deride kuruma
  • Kaslarda ve eklemlerde acıma hissi
  • Sürekli sindirim sistemi sorunları
  • Sürekli yorgunluk, sersemlik hissi ve kas krampları
ramazanda beslenme susuzluk

Susuzluk Gideren Besinler

Ramazanda susuz kalmamak için iftar ile sahur arasında içmemiz gereken miktar kadar suyu mutlaka tüketmeliyiz. Bunun yanında sizlere de başka besinler tarifler önereceğim.

Komposto
Şeftaliyi dilimleyerek kaynatın özünü çıkarın. Süzerek dolapta soğutun. Şeker ilave etmeden en doğal haliyle sahur da kişi başı 1 kase tüketin. Şeftali kompostosu sahur da içebileceğiniz gibi iftar da pilav ile beraber tüketebilirsiniz.

Meyan Şerbeti
Aktardan aldığınız meyan köklerini bol su ile az sürede yıkayın. Temiz bir tülbentle sarılarak 2 litre su olan tencerede 4 saat bekletin. Demli olması halinde suyla biraz seyreltilebilir. Meyan şerbeti Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiren yaz mevsiminde diğer içecekler yerine rahatça içebileceğiniz, susuzluğu gün boyu hissetmenizi engelleyecek mucize bir içecek tarifidir.

Hurma
Meyan kadar mucize bir besin de hurmadır. Potasyum, magnezyum, demir ve mineraller sayesinde hem tok tutar, hem de susuzluğu gideren bir meyvedir. Özellikle ramazanda iftar ve sahur sofralarını süslemesi nedeni de aslında susuzluğu gidermesi ve tok tutmaya yardımcı olmasıdır.

Susuzluk Gideren İçecek Tarifi

Malzemeler: 1 şişe maden suyu, 1 bardak su, 150 gram light yoğurt, 200 gram salatalık, 3-4 nane.
Hazırlanışı: Su, yoğurt, salatalık ve naneyi blendera atın. Üzerine maden suyu dökün ve için.

Bu tarifler ile susuzluğunuzu büyük ölçüde kontrol altına alabileceksiniz. Vücudunuzdan su kaybı oluşturan besinlerden ve içeceklerden uzak durmanızı öneririm. Çay, kahve tüketimi ne kadar fazla olursa o kadar su kaybı oluşur ve susuzluğu daha fazla hissederiz.
Sizler için Ramazan Sayfası