BCAA Nedir? Ne İşe Yarar?

- 16:51
Vücudumuz tarafından üretilemeyen 3 çeşit amino asitten oluşan aminoasit zinciridir. Bu aminoasitler İzölösin, Lösin ve Valin adı verilen aminoasitlerdir. BCAA, aslında inek sütünden elde edilen peynir suyunun içerisinde bulunur.
Vücuttaki hücre süreçlerini devam ettirebilmek ve sağlıklı yaşayabilmek amacıyla kullanılan proteinin temel yapı taşı aminoasitlerdir. Vücudumuzda bulunan protein miktarının tükenmesi ile genellikle aminoasit alınır.

bcaa ne işe yarar nasıl kullanılır

Kişilerin aklına genellikle "Neden diğer aminoasitler varken BCAA alayım?" sorusu takılır. Bu nokta da BCAA'ların diğer aminoasitlerden farkını aktarmak gerekir. BCAA'ların diğer aminoasitlerden farkı karaciğerde değişime uğramadan direk olarak kaslar tarafından emilmesidir. BCAA tüketildikten sonra çoğu atletin egzersiz sonrası kas sancılarında ciddi oranda azalmalar olmuştur. Ayrıca BCAA kullanıldıktan sonra, idman kaynaklı protein zararını hızlı bir şekilde iyileşmesi de çok önemlidir ki bu da hızı ve gücü tekrar kazanmak anlamına gelir. Yani BCAA'lar diğer aminoasitlere göre daha anabolik daha antikataboliktir.

BCAA ‘ların yan etkilerine ve zararlarına bakarsak birçok söylentinin ardından yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda medikal komite tarafından kabul edilmiş kanı sağlıklı bireylerde doğru kullanımı sonucunda hiç bir yan etki ve zararının bulunmadığı yönündedir. Ancak böbrek ve karaciğer ile alakalı sıkıntı çeken kişiler BCAA kullanmamalıdır. BCAA günlük fazla su tüketimine neden olabilir. Su tüketiminde aşırıya kaçılmazsa vücut sağlığı için tehlikeli bir sorun oluşmaz.

Peki bu BCAA'ların faydaları var mıdır? Nelerdir? BCAA vücutta enerji ve dayanıklılığı arttırır, kaslarda yorgunluğu hafifletir, yağsız kas kütlesi kaybını azaltır. BCAA protein sentezi miktarını arttır, vücudun yenilemesini sağlar ve yağ yakımını hızlandırır.
Vücut geliştirme ve herhangi bir sporla uğraşan kişinin günlük alması gereken BCAA miktarı 10 gramdır. Bunun 5 gramı idmandan önce 5 gramı idmandan sonra alınıp bol su ile tüketilmelidir.
→ Bir önceki Boy Kilo Endeksi Nedir? başlıklı yazımızda 'boy kilo endeksi, kilo endeksi nedir, nasıl hesaplanır, kilo endeksi hesaplama' hakkında bilgiler verildi.