Sütün İçinde Hangi Vitaminler Bulunur?

- 17:52
Doğduğunuz günden beri süt hayatımızdan hiç eksik olmuyor. Gerek bebeklik dönemi, gerekse çocukluk döneminin vazgeçilmez olan süt içeriğindeki vitamin ve minerallerden herkesin nasiplenmesini istiyor. Sadece çocukluk değil belli bir yaş grubunu geçtikten sonra kemik erimesinin düşmanı olan sütü, çoğu insan istemese de zorla içiyor.
B vitaminin en yaygın olarak yer aldığı süt, kalsiyum ağırlığı ile de ayrı yer kaplıyor. Yalnız alınan sütün %100 organik olması gerekiyor çünkü ineklerin yetiştirilmesi ve Süt üretimine geçmesi için bolca kimyasal verilen ineklerin sütü bizlere kar değil zarar olarak da yansıyabilir. Süt kemik gelişimine olumlu etkiler yaparak kemik gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu yüzden sürekli hekimlerin hatırlattığı günde bir bardak süt içmemiz bağışıklık sistemini güçlendirilmesini sağlıyor. Kemik ve dişlerinde sağlığına da etki eden süt hayatımızın her alanında olduğu için ulaşılması çok kolay bir besindir.

sütün içindeki vitaminler

Süt ve süt ürünlerinin faydalarına her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir. Durum böyle olunca bu faydalı nimetten yararlanmamak kendimize yapacağımız en büyük kötülüklerden biri olabilir. Sütün içinde en yoğun olarak B vitamini bulunsa da bunun yanında birçok vitamin ve mineraller de vardır. A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini bolca bulunmaktadır. Bu vitaminlerin insan sağlığına faydaları ise şunlardır;

A vitamini: Yağda eriyen bu vitamin sütün içinde var olup, karaciğerde depolanmaktadır. En önemli faydası gözlere keskinlik vermesi ve göz sağlığına fayda etmesidir. Güçlü bir antioksidan olması ve kansere karşı koruyucu olması, bu vitaminin birkaç faydaları arasındadır.

B vitamini: Suda eriyen B vitamini kişinin sinir sistemine etki etmektedir. Ayrıca kırmızı kan hücresi üretimi yapmasıdır. Bu vitamin süt ve süt ürünlerinde bolca bulunmaktadır.

D vitamini: Güneşten sağlana D vitaminin bir kısmı sütten de karşılanmaktadır. Kemik gelişimi için önemli olan kalsiyum ile birleşerek kişinin kemik gelişimini önemli şekilde etkilemektedir. Bu yüzden yaşlı ve kemik erimesi olan kişilerde bol bol süt içmeleri önerilmektedir.

E vitamini: Sağlıklı bir cildin olması için E vitamini çok çok önemlidir. E viatmini eksikliğinde cilt de hastalıklar meydana gelmektedir. Bu yüzden süt için kişilerin cildi daha parlak ve pürüzsüz şekildedir.

K vitamini: Kemiklerin kırılmasını zorlaştırarak, kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini bağırsaklarda bulunan iyi huylu bakteri üretimini de artırmaktadır. Kanın pıhtılaşıp yaraların hemen kapanmasını sağlayan K vitamini süt ürünlerinde ve sütte oldukça fazladır.

Ayrıca sütün içindeki laktoz ve galaktoz beyin ve sinir dokularının oluşmasını sağlamaktadır. Sütün içinde bol miktarda bulunan kalsiyum ve fosforda büyüme çağındaki çocukların sağlıklı şekilde büyümelerine olanak sağlamaktadır. Sütün her organa ve her bölgeye birçok yararı dokunmaktadır. Sütün yağlı olması da iyi bir protein kaynağı olup, dışarıdan protein alımına gerek kalmamasını sağlar. Bu kadar güzel olan bir besinin faydaları saymakla bitmiyor. Bu yüzden günde bir bardak süt içerek daha sağlıklı bir hayat sürebilirsiniz.
→ Bir önceki Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? başlıklı yazımızda 'mide yanması, neden olur, ne iyi gelir, iyi gelen yiyecekler' hakkında bilgiler verildi.