Kışın Renkli Besinler Tüketin

- 19:16
Havaların soğuması ile beraber grip ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları artış göstermektedir. Haliyle de bu hastalıklardan korunmak için taze sebze ve meyve tüketimi büyük bir önem kazanıyor. Daha lezzetli, besleyici ve sağlıklı yani hormonlardan uzak bir şekilde beslenmek için mevsim sebze ve meyvelerinin tercih edilmesi gerekmektedir.

Toksin Atmak İstiyorsanız Lahana Tüketin

Toksinleri vücuttan dışarı atmak amacı ile tüketebileceğiniz en etkili sebze lahanadır. İçermiş olduğu antioksidan maddeler sayesinde bağırsak kanserine karşı da koruma sağlamaktadır. Düşük kalorili, A, B ve C grubu vitaminlerinden zengin, bolca posa içeren ve tohumları sayesinde de idrar söktürücü özelliğe sahip olan önemli bir bitkidir.

renkli beslenme

Enfeksiyon Önlemek Amacıyla Karnabahar

Karnabahar sebzesi hem idrar yolu enfeksiyonlarına karşı büyük bir derece de etkindir hem de anti bakteriyel özelliğe de sahiptir. İçermiş olduğu bol miktarda fosfor sayesinde osteoporozu yani kemik erimesini önleyici ve kemik oluşumunu destekleyici bir etkiye sahiptir.

Strese Karşı Bir Sebze Olan Kereviz

Antioksidan etkisi ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi sayesinde beslenme de önemli bir yere sahiptir. Kerevize ait olan özel kokusunu veren madde sayesinde de kanda ki stres hormonu azalır, damarların gevşemesi ve tansiyonun düşmesi sağlanır ayrıca kolesterolü düşürür.

Karaciğerinizin Tam Anlamıyla Dostu Olan Sebze Enginar

Kan şeker düzeyinin dengelenmesinde ve kanda ki üre miktarının ve kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde ayrıca da karaciğer detoksunda çok etkili bir sebzedir.

Tansiyon Düşürmek Amacıyla Sarımsak

Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı risklerini azaltan bir sebze olan sarımsak ayrıca kış mevsiminde hastalıklardan korunmak amacıyla da bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir.

Kansere Karşı Bire Bir Brokoli

Mineral ve demir eksiliklerini gideren brokoli tam anlamı ile bir vitamin deposudur. Kanserden ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklardan korur. Lif oranı da oldukça yüksek bir besindir.

Sindirim Düzenlenmesi İçin Pırasa

Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor elementleri bakımından oldukça zengin olan bir sebzedir. E, C, B1, B2 ve A vitamini içeriği de oldukça yüksektir. Böbrek taşlarının oluşumunu da önler ve yüksek posa içeriği sayesinde de kabızlığı önler.

Demir Deposu Olan Sebze Ispanak

Başta demir elementi olmak üzere birçok çeşitli mineral tuzları, A ve C vitamin grupları açısından zengin olan bir sebzedir. Ayrıca mide, karaciğer ve pankreasın salgılarını da uyarır. Magnezyum, fosfor, iyot gibi vücudun dengesini koruyan mineralleri de içermesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Gözlerin Dostu Olan Havuç

A vitamininin ön etken maddesi olan karoten adı verilen bir maddeyi içerir. Bu maddenin aktif hale geçmesi için de genel olarak havuçlu olarak yapılan salataların mutlaka yağı ile beraber tüketilmesi gerekir.

C Vitamini Açısından Zengin Olan Portakal

Kış ayları içerisinde en çok tüketilen meyvelerden biri olan portakal C vitamini açısından oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir böylece vücudu hastalıklara karşı korur. İçermiş olduğu A, B1, B2 vitaminleri ile potasyum, kalsiyum ve magnezyum mineralleri sayesinde kandaki kolesterol seviyelerinin düşmesini ve böylece de tansiyonun dengelenmesini sağlar. Damarları güçlendirerek kalbi korur.

Gripten Korunmak Amacıyla Mandalina

İçermiş olduğu zengin C vitamini içeriği sayesinde vücudu soğuk algınlığı, nezle ve gribe karşı korumak amacıyla savunma mekanizmasını güçlendirir.

Bağışıklık Güçlendirmek Amacıyla Elma

İçermiş olduğu E ve C grubu vitaminleri ve antioksidan maddeleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. Potasyum içeriği de oldukça zengin olması nedeni ile elma bağırsak faaliyetlerini düzenler ve hücrelerarasında ki besin iletiminin düzenlenmesine de yardımcı olur.
→ Bir önceki Kış Yorgunluğu Nasıl Geçer? başlıklı yazımızda 'kış yorgunluğu, nasıl geçer, nasıl beslenilir' hakkında bilgiler verildi.