Melatonin Nedir? Nasıl Kullanılır?

- 22:56
Melatonin maddesinin, beynin uyku mekanizmasında kullanılan en önemli maddelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle melatonin maddesiyle ilgili insanların sorunlar yaşadığı görülebilmektedir. Uykusuzluk ya da uyku alışkanlığının bozulması, melatonin maddesinin en belirgin özelliklerinden biri olarak bilinmektedir.

Vücutta uyku düzeninin bozulmaması ve aynı alışkanlıkla seyir etmesi için melatonin maddesi oldukça önemlidir. Bununla birlikte sadece insan beynin değil, söz konusu madde tüm memeli canlıların beyninde salgılanan bir maddedir.
Uykuya dalma konusunda sorunlar yaşıyorsanız veya uyku alışkanlıklarınızda büyük sorunlar varsa bu konuda melatonin takviyesi alarak, uyku ile ilgili sorunlarınızı kısa süre içerisinde giderebilirsiniz. Melatonin maddesini rastgele kullanmak zararlıdır ve mutlaka belirli ölçülerde kullanılması gerekmektedir.
Tavsiye Yazı
➨ Az Uyku Kilo Yapar Mı?

Melatonin Neden Kullanılır?

Günlük hayatta yaşamın hızı gereği insanlarda dinlenme ya da uyku gibi fonksiyonlarda düzensizlik görülebilmektedir. Bu düzensizliğin giderilmesi ve uykunun düzenli olarak gerçekleşebilmesi adına melatonin kullanımı gerekli olabilir. Genel anlamda sürekli olarak stres altında olan kişilerin uyku konusunda sıklıkla sorun yaşadığı görülebilmektedir. Stres ve sürekli olarak takıntı haline getirilen durumlar uykunun en büyük düşmanıdır.

Uykusuzluk konusunda sorun yaşayan kişilerin alması gereken takviyelerin başında melatonin gelmektedir. Kişinin uykusuzluk ve uyku düzeninin sürekli olarak değişmesindeki en büyük nedenlerden biri melatonin eksikliğidir. Sizde melatonin eksikliği nedeniyle uykusuzluk probleminizi en kısa süre içerisinde giderebilir ve daha sağlıklı bir şekilde uyuyabilirsiniz.

Melatonin Maddesinin Faydaları ve Zararları

Uyku problemi için gerekli takviyeler arasında yer alan melatonin maddesi, faydalı ve zararlı olarak iki etki gösterebilir. Bu nedenle melatonin faydaları ve zararları hakkında bilgi edinmek gereklidir. Reflü, uyku sorunu, mide ülseri, kronik kulak çınlaması ve jet lag gibi sorunlarda melatonin maddesinin faydalı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle söz konusu sorunlara karşın bu madde kullanılabilir.

Öte yandan zararlı olarak, uyuşukluk, bağımlılık, baş ağrıları, dalgınlık, kabus ya da garip rüyalar görme gibi kötü durumlar aşırı melatonin maddesi kullanımında karşılaşılmaktadır. Bu nedenle melatonin maddesini dengeli olarak tüketmek daha doğru olacaktır. Bunun yanı sıra genel olarak melatonin maddesini doktor kontrolü ile tüketmek her zaman için tavsiye edilen seçenektir.

Melatonin Kullanım Miktarı

Melatonin maddesi herkes için farklılık gösterebilen etkilere sahiptir. Bu nedenle melatonin kullanım miktarı için öncelikle bir doktora danışmanız daha mantıklı olacaktır. Melatonin maddesinin kullanımı konusunda aşırıya kaçmamak her zaman için doğru olan bir yol olacaktır. Bunun yanı sıra melatonin maddesini aldıktan sonra uyku kaçıracak aktiviteler yapmanız, haliyle daha fazla melatonin kullanmanızın nedeni olabilmektedir.

Bu nedenle fazla kullanımı başvurmamak için mutlaka uyku öncesinde parlak ışık, yemek yeme ve uyku kaçıracak besinler tüketmekten uzak durmanız gerekmektedir. Aksi halde melatonin maddesinin aşırı kullanım miktarı ilerleyen zamanlarda sorunlarla karşılaşmanıza yol açabilir.