Gerçek Balı Anlamanın Püf Noktaları

- 22:54
Bal nedir? Arıların çiçeklerden ve meyve tomurcuklarında bulunan nektarı yutarak arılarda bal midesi denilen organlarda invertaz enzimler ile oluşturduğu bal yüzyıllardır hatta binlerce yıldır kullanılan bir besindir.
balın faydaları

Balın Faydaları Nelerdir?

Eski Yunan, Mısır, Hindistan ve Çin tıbbında tedavi amaçlı kullanılan bal hakkında Kur'an-ı Kerim'de de şifa olarak bahsedilmiştir.

Günlük besin ve enerji ihtiyacımız için bal tüketmeliyiz. Diğer taraftan da sağlıklı ve doğru beslenme açısından bal hem besin değerinin yüksek olması hem de insan sağlığına faydalı olan doğal bir gıdadır. Bal doğal bir gıda maddesi olduğu için içerisinde zararlı maddeler bulunmamaktadır. Doğal yollarla üretilen bal bu kadar iyi ve yararlı olan ne varsa içerisinde barındırır.

İçerisinde barındırdığı besin değeri vitaminler ve enerji değerleri ile çocuklar için de önem arz eden bir gıdadır. Balın içerisinde bulunan vitamin ve mineraller enzim ve amino asitler çocukların bedensel gelişiminde büyük rol oynar ve vücut dirençlerini arttırır. Uzmanlara göre 1 yaşından sonra çocuklara bal yedirilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Bal Satışı Yapan Firmalar Hakkında

Günümüzde televizyonlarda ve sosyal medyada yapılan reklamlar ile bir kavanoz bal fiyatına 5 kavanoz bal satan hatta bu işi abartarak 10 kavanoz bala kadar çıkartan online satış yapan kişi veya firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar halkı kandırmak ile birlikte gerçek bal hizmeti sunmamaktadır. Çünkü maliyetine bu satışı gerçekleştirmiş olsalar bile bu fiyatlardan satış yapmaları imkânsızdır. Üstüne üstlük bu firmalar kavanoz kavanoz balın yanı sıra yanında birçok promosyon ve hediye de sunmaktadır. Bal olarak sattıkları şey asla gerçek bal değildir.

Genellikle şeker şurubu katılarak yapılan sahte ballar gerçek balın yerini tutmamakla beraber içerisinde katkı maddesi bulundukları için kanserojen etkileri de sahip olabilmektedir. Bu yüzden dal seçimi yaparken çok dikkatli olunmalı nereden geldiği belli olmayan ürünler tercih edilmemelidir.

Bal Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Balın kalitesini anlamak kolay olmadığı için açıkta satılan ballar yerine kapalı kavanoz içerisinde satılan marka bal almaya özen gösterilmelidir. Bunun haricinde süzme bal almak daha güvenilir bir yöntemdir. Ayrıca satın aldığınız balın markasını da sorgulamanız üzerindeki bilgileri kontrol etmeniz ve kendisini kanıtlamış firmaların ürünlerini almanız tavsiye edilmektedir

Gerçek Bal ile Sahte Bal Nasıl Ayırt Edilir?

Günümüzde bal üretimi ve bal satışı ile ilgili yaşanan en büyük problem Bal tüketicisine kandırmaya ve aldatmaya çalışan kişilerin yaptığı uygulamalardır. Genellikle arıların şeker şurubu kullanılarak beslenmesi balın içerisine birçok şeker şurubu çeşidinin direkt olarak eklenmesi ve bal ambalajlanması yapan firmaların bazılarının bilgi ve teknik donanım yönünden eksikliklerin bulunması yüzünden bal özelliğini kaybetmekte ve balın doğal yapısı bu tarz yanlış uygulamalar yüzünden bozularak ortadan kalkmaktadır.

Gerek petek bal olsun, gerek süzme bal olsun gerçek bal ile sahte balları ayırmak bu işin uzmanları için bile kolay olmamaktadır. Bazı kişiler balın kıvamına, rengine, kokusuna ve hatta tadına bakarak gerçek bal ile sahte balı ayırt etmeye çalışmaktadır ama bu yöntemler ile gerçek bal ile sahte balı ayırt etmek neredeyse imkansızdır.

Bu yüzden en garantili yol laboratuvar analizi yapmaktır. Son teknolojiyle donatılmış laboratuvarlar kullanılarak deneyimli uzmanlar tarafından yapılacak kontroller gerçek bal ile sahte balı ayırt etmek için en kesin ve ayrıştırıcı yoldur. TÜBİTAK, Ege Üniversitesi ve Balparmak laboratuvarları ülkemizde ayrıntılı olarak analiz yapabilmekte olan laboratuvarlardır.