Çinko İçeren Yiyecekler ve Faydaları

- 21:51
Çinko, insan vücudunda bulunan 300'den fazla enzimin görevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan, tükürük bezi, pankreas ve prostat bezi tarafından salgılanan mineraldir. Sağlıklı bir bireyin vücudunda toplam 2 ya da 3 gram çinko bulunur.



Çinko, hücrelerimizin sağlığı ve hayatımızın sürdürülebilirliği için gerekli olan proteinlerin üretilmesini sağlar. Yaşamsal faaliyetlerimizin gerçekleşmesi  ve bağışıklık sistemimizin düzenlenmesi gibi faydaları da vardır. Çinko, vücudumuzda bulunan hem beyaz hem de kırmızı kan hücrelerinin içerisine karışmasının yanı sıra, genel olarak en sağlam kas yapılarımız yapısına karışmaktadır.

Çinko Nedir?

Vücudumuzda en çok çinkoya, karaciğer, böbrek, gözlerimiz ve kaslarımızda rastlarız. Erkek bireylerde sperm ve prostat bezi içerisinde de oldukça fazla oranda çinko bulunmaktadır.

Çinkoyu vücudumuza proteinli besinlerin içerisinde alarak daha iyi emilmesini sağlayabiliriz. Lif oranı yüksek yiyeceklerin tüketilmesi çinko seviyesini düşürebilir. Çünkü lif içeren bitkisel yiyeceklerin içerisinde bulunan fitat, çinkoya kimyasal yöntemler ile bağlanarak onu vücudumuz için kullanılamaz hale getirir.

Vejeteryan bireyler de çinko eksikliği daha fazla görülmektedir. Aynı zamanda vejeteryan diyet uygulayan kimseler arasında da çinko eksikliği oldukça yaygındır. Bu yüzden vejeteryan olanlar ya da vejeteryan diyet uygulayanların çinko takviyesi alması önerilir.

Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar da çinko takviyesi almak, iyileşme sürecini hızlandırarak daha çabuk iyileşmeyi sağlar. Çinko aynı zamanda vücudumuzun, enfeksiyon hastalıklarına karşı savaşan bağışıklık sisteminin güçlenmesi için faydalı bir mineraldir.


Çinko İçeren Yiyecekler



Çinko içeren yiyecekler arasında, balık, tahıllar, ceviz, badem, yumurta, peynir, süt, karides, istiridye, et, karaciğer, buğday tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, Kaju fıstığı, yoğurt, ıspanak, tavuk,nohut, sarımsak, fıstık ezmesi, somon balığı, bezelye, avokado, esmer pirinç, bitter çikolata, yer fıstığı, beyaz mantar, kakao, susam, barbunya ve maş fasulyesi, hindi eti gibi yiyecekler bulunmaktadır.

Vücudumuzda bulunan çinko eksikliği nedeniyle bazı problemler meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıklarımızın başında; bağışıklık sistemimizin zayıflaması, sık sık tekrarlayan hastalık süreçleri, iştahsızlık ve yemekten kesilme, vücut gelişiminde görülen gerileme, saçların canlılığını yitirerek dökülmesi, sperm sayısında azalma ve cinsel ilişki sırasında iktidarsızlık, yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik gibi problemler gelmektedir.

çinko eksikliği belirtisi


Vücudumuzda çinko salgılayan belirli organlarımız bulunmasına rağmen, çinkoyu tükettiğimiz yiyecekler ile de vücudumuza çinko takviyesi yapabiliriz. Ayrıca çinko içeren vitaminler aracılığı ile de vücudumuzun çinko ihtiyacını karşılayabiliriz. Fakat bu seçenekler arasında yapılacak en güzel seçim, doğal yollarla yiyecekler üzerinden aldığımız çinko takviyesidir.

Çinkonun Faydaları



  • Çinko, bol miktarda antioksidan içermektedir. Etkili bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar ise strese ve kansere karşı oldukça etkili bir savaş materyalidir. Aynı zamanda bir çok hastalığın gelişmesini de önlemektedir.
  • Çinko, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve güçlendirilmesinde etkili bir mineraldir.
  • Göz sağlığı için oldukça faydalı bir mineraldir çinko. Vücutta bulunan A vitaminlerinin aktif hale getirilmesi için çinkoya ihtiyaç duyulmaktadır. Gece körlüğünün azalması için çinko tüketmek oldukça faydalıdır. Badem içerisinde bol miktarda çinko bulunan, göz sağlığımızı koruyarak, bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesine katkıda bulunur.
  • Üreme sağlığımızı için oldukça faydalıdır. Vücudumuzda hormonların üretilmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir çinko. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde, sperm sayısında azalma görülen erkeklerde çinko eksikliğine rastlanmıştır.
  • Kalp sağlığımızı korur ve faydalıdır. Yüksek tansiyonu düşürmek ve kolesterolü dengelemek için etkilidir. 
  • Yara ve kesiklerin onarılmasında ve iyileştirilmesinde rol alır. Çinko, vücuttaki yaralarımızın kapatılması ve iyileştirilmesini sağlar. Vücudumuzda bulunan yaraların çabuk iyileşmesi için çinko içeren besinler tüketebiliriz.
  • Kansere karşı bizi korur. Yapılan araştırmalar sonucu çinkonun, prostat ve meme kanserini engellediği görülmüştür.
  • Çinko, cildimizi temizleyerek daha pürüzsüz ve güzel cilde sahip olmamızı sağlar.
  • Daha canlı saçlara sahip olmamızı sağlar.
  • Tırnakların güçlenmesini ve sertleşmesini sağlar.
  • Büyüme hormonunun üretilmesini hızlandırır.
  • Kemik yapısının gelişimini sağlar.

Çinkoyu günlük olarak tüketerek daha sağlıklı ve huzurlu bir hayat yaşayabiliriz. 

Kadınlar için günlük tüketilmesi gereken çinko miktarı 8 miligramdır.
Erkekler için günlük tüketilmesi gereken çinko miktarı 11 miligramdır.
Bebek emziren anneler için günlük tüketilmesi gereken çinko miktarı 12 miligramdır.

Çinko Eksikliği Belirtileri


  • Kronikleşmiş ishal,
  • Yemekten kesilme ve iştahsızlık
  • Yaraların kapanmaması
  • Saçların ölmesi ve dökülmesi
  • Sık sık hastalanma
  • Kısırlık
  • Görme bozukluğu
  • Gelişime ve büyüme gerilemesi