Cilt Tipine Göre Beslenme Programı

- 22:34
Cildimiz için o kadar masraf ederiz. Kremler, vücut losyonları, maskeler, yağlar... Hiç düşündünüz mü? Cildimizde gelişen olumsuzlukların yediğimiz besinlerden kaynaklandığını. Bu elbette aklınıza gelmiştir. Peki ne kadar dikkat ediyoruz? Cildimiz için neler yemeliyiz? Cildimiz için yararlı besinler?

Bugün arkadaşlar cilt sağlığımız için çok önemli bir konuya değineceğim. Cildimiz için Beslenme Programı yazımızı okuduktan sonra yediklerinize daha çok dikkat edeceksiniz.
Beslenme cildimiz üzerinde olumlu olumsuz bir çok etkiye sahiptir. Az su tüketimi, sağlıksız besinler, abur cubur ile beslenme gibi nedenler cilt sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Yaş ilerledikçe yediğimiz besinlerin etkilerini daha çok görmeye başlarız.

Cilt dokumuzun sağıklı olması için sağlıklı ve düzenli bir beslenme şart. Cilt çeşitlerine göre cildimiz için beslenme programları paylaşacağım. Cilt tipinizi bilmiyorsanız eğer bir uzmandan yardım alabilir yada vereceğim bilgilerden yararlanarak sizde bulabilirsiniz. Cilt tipleri hassas, kuru, yağlı diye 3 gruba ayrılıyor.

cildimiz için yararlı besinler

Hassas Cilt İçin Beslenme Programı

Hassas Cilt Özellikleri
  • Bu cilt farklı yoğunluk ve kalıcılık seviyelerinde gerginlik ve rahatsızlık belirtileri gösterir. Cilt kendi parlaklığını kaybeder. Daha hassas ve reaktif hale gelir.
Cilt Tipine Göre Beslenme

Yediğiniz her hangi bir besinden sonra cildimiz bir tepki veriyorsa (kızarıklık gibi) o zaman siz hassas bir cilde sahipsiniz demektir. Ciltteki kızarıklığı arttıran besinlerin başın çilek, domates, bal, yer fıstığı, patlıcan gibi yiyecekler gelir. Bu besinler az veya hiç tüketilmemesi gerekir. Ciltteki hassasiyet seviyesini azaltmak sizin elinizde. Yağlı tohumlar, tahin, dolmalık fıstık, ceviz gibi yiyecekleri mutlaka beslenme programınıza ekleyin.

Kuru Ciltler İçin Beslenme Programı

Kuru Cildin Özellikleri
Kuru cilt gerginlik ve kutanöz kuruluk hislerine sahip cilttir.
Kuruluğun farklı türleri vardır:
• Dış etkenler sebebiyle oluşan kalıcı ya da geçici kuruluk: iklim koşulları (kuru soğuk, rüzgar, ani iklim değişiklikleri), kozmetikler (deterjan içeren hijyen ürünleri, sert ve kurutucu kozmetik ürünler)
• Lokal olarak (akne veya yaşlılık karşıtı tedavi) ya da oral olarak (akne ya da kolestrol karşıtı tedavi) alınan ilaçlar sebebiyle oluşan kuruluk
• Doğal yaşlanma süreci sebebiyle oluşan kuruluk. Cilt kalınlaşır ve matlaşır. Epidermis incelir ve hücresel yenilenme süreci yavaşlar.
Cilt Tipine Göre Beslenme Programı
  • Günlük en az 2 litre su için. Yaz aylarında bu 3 litreye çıkabilir.
  • Ceviz, badem, fındık gibi yemişler tüketin. Bu besinlerin içeriğindeki vitaminler cilt dokusunun yenilenmesine ve nemlenmesine yardımcı olur.
  • Ara öğünlerde 1 porsiyon mevsim meyvelerinden tüketin. Günlük 3 porsiyon tüketin. 
  • Haftada 1-2 defa balık tüketmeye çalışın. İçeriğindeki omega-3 cilt onarımına ve yenilenmesinde çok etkili bir besin kaynağıdır. 

Yağlı Cilt İçin Beslenme Programı

Yağlı Cildin Özellikleri
    Görünümü parlak ve yağlı, gözenekleri açık bir cilt tipidir. Gözeneklerin içi genellikle dolu,siyah noktalı ve sivilceli olabilir. Yağlı cildin akne problemini önlemek için çok dikkatli bir günlük temizlik programı uygulanmalıdır.
  • Net görülebilen geniş gözenekleri vardır. Epidermis kalındır ve cilt yüzeyi düzensizdir.
Beslenme Programı
  • Yağlı bir başka adıyla akneli bir cilde sahipseniz yediklerinizin yanı sıra cilt bakımını da aksatmamalısınız. Cildiniz yediğiniz besinlere karşı akne oluşturarak cevap veriyor.
  • Cips, kola, çikolata, çekirdek, kızartma gibi yiyecekler ciltteki yağlanmayı ve akneleri arttırır. Yediğinizde aknelerin arttığını fark ediyorsanız o yiyeceği yemeyi bırakın. Çekirdek yerine kuru yemişler, cips yerine de haşlanmış veya fırında patates yiyebilirsiniz.
  • Günlük 3 porsiyon meyve ve 2 litre su içmeye özen gösterin.
  • A vitamini içeren yiyecekler ile beslenin. Süt, peynir, yoğurt, kefir ve havuç...
  • Her gün 2 bardak süt veya yoğurt tüketin. 
  • Salatalarınıza mutlaka havuç ekleyin.
Bir önceki "Ayça Kaya - Yoğurt ile Zayıflama" başlıklı yazımızda 'ayça kaya, ayça kaya ile zayıflama, yoğurdun faydaları, yoğurt kürü,   hakkında bilgiler verildi. Mutlaka okuyun.